Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:48 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Jean Ionescu - actor, director al Teatrului de Stat

ro

28 Nov, 2019 13:15 4779 Marime text

JEAN IONESCU (1928 - 1994)



Timp de peste două decenii, Jean Ionescu a condus destinele Teatrului Dramatic, fiind considerat directorul cu cel mai lung mandat, motiv pentru care, în 2018, în luna iunie, ZIUA de Constanța l-a adus în centrul atenției într-un eveniment în premieră dedicat comunității teatrale constănțene - #RespectTeatru. Cu acest prilej, membri marcanți ai scenei de la malul mării au fost onorați cu Medalia „Jean Ionescu”.

Viața și activitatea lui Jean Ionescu

  • 9 iunie 1928 - Jean Ionescu s-a născut în anul semicentenarului revenirii Dobrogei la țară. Începuse să joace teatru de la 16 ani, chiar în anii de război, în cercul dramatic încropit de un grup de tineri la Techirghiol, încurajat de Liga Culturală, asociație cu bogată activitate culturală în toate orașele Dobrogei.
    A dat concurs la Conservator, a reușit, dar familia nu a putut întreține pregătirea academică a tânărului constănțean. Așa că a revenit acasă și a continuat să joace. Rămâne cu formația de economist dată de liceul de profil din Constanța.
  • 1949 - Responsabilul Ateneului „Filimon Sârbu“, care întreținea o formație permanentă de teatru, și unde a jucat dramă, comedie, probând o largă gamă de expresii artistice, avându-l alături ca secretar pe N. Diradulian.
  • 1957 - Este numit director artistic, iar Ion Drugan, director adjunct artistic. Primul său directorat ține până în 1969, când cele patru instituții profesioniste de spectacol fuseseră comasate într-un singur teatru, cu mari probleme de organizare și administrare. În timpul primului său directorat, s-a încercat la Constanța o soluție «originală» de centralizare a tuturor instituțiilor artistice, sub forma unui complex cu conducere unică.
    Teatrul de Stat prezenta atunci spectacole de dramă și comedie, operă, operetă, balet, concerte simfonice, revistă, comedii muzicale, spectacole de păpuși și folclorice. Totuși, sub conducerea lui Jean Ionescu, care, ajutat de serioase studii economice și de trei șefi de secție (fiecare teatru devenise o secție a complexului-mamut), reușea cu greu și cu pierderea sănătății să urnească din loc această invenție care n-a putut avea viață lungă.
  • 1960 - Un gest memorabil face atunci când i se oferă rolul principal din „Vlaicu Vodă“ și, refuzându-l, îl invită pe marele actor George Vraca să vină la Constanța să-l joace el.
  • 1969 - 1972 - (Între cele două directorate la teatru) a deținut funcția de director al Agenției Artistice a Litoralului (ARIA), fapt ce l-a pus în legătură cu toți marii actori și regizori ai țării, care l-au respectat pentru bunul-simț și politețea la care niciodată nu a renunțat, indiferent de situație.
  • 1972 - 1984 - Revine la conducerea teatrului. A ținut piept cu calm, cu tact, cu înțelegere tuturor problemelor și oamenilor vremii. Și, în tot acest timp, a jucat. În „Anii negri“, „Trei surori“, „Ovidius“, „Salonul 42“, „Anna Christie“, „Când nu ne vede nimeni“, „Mielul turbat“, „Nebuna din Chaillot“ ș.a.
  • 1984 - Forțat să-și dea demisia pentru că ar fi programat tendențios în zilele de 23-28 ianuarie niște titluri, existente de altfel, cu toate aprobările, în repertoriul curent.
  • 16 ianuarie 1994 - Jean Ionescu încetează din viață, încheind șirul actorilor dispăruți în această lună: George Stancu, Guțu, Stănciugel, Ion Andrei, cărora li s-a alăturat solidar, Ion Maximilian.
    Este înmormântat la Constanța, oraș în care trăiesc fiica și nepotul său, venit pe lume după moartea bunicului.
23 noiembrie 2018 - La 140 de ani de la reintegrarea Dobrogei la România, cotidianul ZIUA de Constanța a organizat evenimentul „Etniile împreună pentru Dobrogea”, prilej cu care i-a acordat post-mortem distincția „Meritul Dobrogean“, însoțită de medalia „Colonel Marin Ionescu Dobrogianu”, pe care le-a primit fiica - Mădălina Ciobanu.


 

Mai multe despre personalitatea lui Jean Ionescu puteţi citi accesând articolele de mai jos:

#Dobrogeaetnică „Meritul Dobrogean“ pentru Jean Ionescu (9 iunie 1928 - 16 ianuarie 1993)

#citeșteDobrogea In Memoriam Jean Ionescu, la 91 de ani de la naștere. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru actorul şi directorul Jean Ionescu (galerie foto)

#citeșteDobrogea #memoriateatruluiconstănțean 90 de ani de la nașterea actorului Jean Ionescu, directorul cu cel mai îndelungat mandat la Teatrul de Stat. Interviu acordat în anul 1966

#citeşteDobrogea #memoriateatruluiconstănţean Actorul Jean Ionescu, cel mai longeviv director al Teatrului de Stat (galerie foto)

Portrete. Oameni care au făcut istorie culturală în Dobrogea Jean Ionescu

Descoperă în Biblioteca Digitală și alte materiale dedicate lui Jean Ionescu!

Album foto - patrimoniul ilustrat dobrogean

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari