Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:45 25 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Simion Tavitian, scriitor, cărturar armean din Basarabia

ro

28 Nov, 2019 01:17 4013 Marime text

SIMION TAVITIAN (1926 - 2008)Contribuția scriitorului și cărturarului Simion Tavitian la istoria comunității armene este deosebită. Este autorul a numeroase lucrări, studii literare, studii istorice și sociale despre armenii din Dobrogea, dar și de pe întreg pământul românesc. Paginile sale nu sunt doar de natură biografică și istoriografică, ci au, prin maniera în care au fost scrise, o autentică valoare literară.
 

Studiile și activitatea lui Simion Tavitian

 
  • 3 februarie 1926 - S-a născut în orașul Cetatea Albă din Basarabia, într-o familie de origine armeană.
A absolvit Facultatea de Limbi Străine a Universității București și Facultatea de Economie Generală a Academiei de Studii Economice.
 
  • 1946 - A debutat cu beletristică, cu romanul „Dragoste și destin”, scris la douăzeci de ani, dar mai apoi a preferat să se dedice evocărilor și reportajului.
Timp de douăzeci și doi de ani a fost jurnalist la cotidianul „Dobrogea nouă“, ocupându-se, în principal, de pagina de cultură.
Cele trei volume apărute la editura Ex Ponto - „Armeni de seamă” (I), 2006, „Armeni din România” (II), 2007 și „Armeni din România (III)“, 2008 reprezintă valoroase instrumente de documentare pentru istoricii și cercetătorii care vor să afle mai mult despre contribuția minorităților naționale, în diverse domenii de activitate.

Simion Tavitian a mai publicat și alte lucrări dedicate comunității de armeni din România, precum: „Armeni sub cupola Academiei Române“ (2004) și „Armenii dobrogeni în istoria și civilizația românilor“ (2003, ediția a II-a 2004).

De asemenea, Simion Tavitian este autorul cărților „Meridianul Phoenix. Jurnal de călătorie” (2005) și „Dobrogea, tărâmul dintre ape“ (2005). În această din urmă lucrare, dedicată părinților săi, autorul reconstituie istoria, cultura, culturile diferite ale Dobrogei, văzută ca „model de mozaic etnic, model de conviețuire fără prejudecăți a minorităților naționale cu populația majoritară.” Dobrogea este considerată „leagăn al creștinismului românesc și al toleranței religioase.”
  • 1994 - A fost ales președinte al Asociației Filateliștilor „Tomis“.
  • 1995 - La Constanța, Simion Tavitian a pus bazele Târgului Colecționarilor din România - „Magazinului de Filatelie, Cartofilie și Numismatică“. Anual, sub conducerea sa, Asociația Filateliștilor „Tomis“ a organizat expoziții de filatelie sau de cartofilie.
  • 2004 - I-a fost acordat Premiul Uniunii Armenilor din România pentru activitatea sa pusă în slujba comunității armene.
  • 2006 - Ministerul Culturii al Republicii Armenia îi acorda Diploma de Excelență, an din care numele său figurează în „Hubners Who is Who” - Enciclopedia personalităților din România.
  • 7 februarie 2008 - A încetat din viață.
     
23 noiembrie 2018 - în An Centenar, în cadrul evenimentului „Etniile împreună pentru Dobrogea”, cotidianul ZIUA de Constanța i-a acordat post-mortem distincția „Meritul Dobrogean“, însoțită de medalia „Colonel Marin Ionescu Dobrogianu”.


 

Mai multe despre personalitatea lui Simion Tavitian puteţi citi accesând articolele de mai jos:

#citeșteDobrogea In Memoriam Simion Tavitian, la 93 de ani de la naștere (galerie foto)

#Dobrogeaetnică Laudatio Simion Tavitian

#Dobrogeaetnică „Meritul Dobrogean“ pentru Simion Tavitian (3 februarie 1926 - 7 noiembrie 2008)

#Dobrogeaetnică „Armenii nu risipeau truda lor prin baruri sau cazinouri și nici nu făceau investiții în afara țării“. Simion Tavitian, de azi, în Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

#citeşteDobrogea În premieră, Anaid Tavitian povesteşte despre tatăl său - „O amprentă dulce, care mă obligă să fiu într-un anume fel, pentru că aşa am fost educată!“ (galerie foto)
 

Descoperă în Biblioteca Digitală cărți scrise de Simion Tavitian!
 

„Armenii dobrogeni în istoria şi civilizaţia românilor“, de Simion Tavitian​

„Cronica dobrogeană”, de Simion Tavitian

„Meridianul Phoenix. Jurnal de călătorie”, de Simion Tavitian

„Armeni de seamă din România”, volumul I, de Simion Tavitian

„Armeni din România”, volumul II, de Simion Tavitian

„Armeni din România”, volumul III, de Simion Tavitian

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii