Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:48 18 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Marin Ionescu Dobrogianu, colonel, om de ştiinţă, scriitor

ro

28 Nov, 2019 14:04 7570 Marime text

MARIN IONESCU DOBROGIANU (1866 - 1938)Colonel, om de ştiinţă, publicist, scriitor, Marin Ionescu Dobrogianu este autorul lucrării monumentale „Dobrogia în pragul veacului XX: Geografia matematică, fisică, politică economică şi militară”, un preţios tezaur de date şi analize adunate din toate domeniile, la care a muncit 11 ani.
Ca unul dintre dobrogenii de viţă, adaugă numelui său derivatul „Dobrogianu”. De altfel, spunea despre sine cu varii ocazii că este cel mai „autentic dobrogean”, pentru că şi-a dedicat toată activitatea acestei provincii, s-a identificat cu năzuinţele ei şi a participat la toate manifestările ei culturale şi cetăţeneşti.
 

Studiile, activitatea științifică și publicistică a lui Marin Ionescu Dobrogianu

  • 21 noiembrie 1866 - s-a născut, în Bucureşti, dintr-o familie modestă
A urmat şase clase primare, dar, neavând posibilităţi materiale să continue, s-a înrolat soldat în armată. A intrat la şcoala de subofiţeri din Bistriţa, absolvind şef de promoţie şi fiind avansat la excepţional în grad de sublocotenent şi repartizat la Constanţa. În oraşul de la malul mării a stat 45 de ani. Ajunge director al Şcolii de Ofiţeri.
A avut şansa să-i cunoască pe poetul Mihai Eminescu, pe Alexandru Vlahuţă, pe I.L. Caragiale, pe B.Șt. Delavrancea, pe folcloristul G. Dem. Teodorescu, care i-a fost şi profesor, pe pictorul Nicolae Grigorescu.
Colonelul Ionescu a devenit repede istoriograf al Constanţei, adunând un imens fond de documente, cărți, publicaţii, astfel că, în 1916, la intrarea României în război, avea o bibliotecă particulară de 35.000-40.000 cărţi şi reviste, multe din ele adevărate rarităţi. Din păcate, aşa cum s-a întâmplat şi cu alte mari biblioteci ale Dobrogei, comoara lui Ionescu Dobrogianu a fost prădată şi dispersată în timpul războiului.
  • 13 august 1935 - dona Liceului „Mircea cel Bătrân“ din ce recuperase o valoroasă bibliotecă, împreună cu întregul mobilier.
Marin Ionescu Dobrogianu publică la Constanţa, la Institutul de Editură şi Arte Grafice, un curs de geografie militară pe care avea să-l predea la Şcoala Specială a Ofiţerilor de Infanterie. În fruntea Regimentului 34 Infanterie a luat parte la Primul Război Mondial.
  • 1920 - îşi dă demisia din armată, ocupând timp de opt ani funcţii în învăţământ. Predă istoria şi geografia la Școala de învăţători, Școala superioară de comerţ şi Liceul „Mircea cel Bătrîn“.
L-a însoţit pe Eugène Pittard, savantul antropolog al Universităţii din Geneva, alt bun prieten al românilor, parcurgând Dobrogea în lung şi în lat, pentru cercetările antropologice ale acestuia.
Ține conferinţe şi semnează peste 25 de lucrări privind ţinutul dobrogean, publicate în „Analele Dobrogei”, „Tomis”, „Viaţa românească”, „Viaţa dobrogeană”, altele ca studii separate:
  • „Formarea Deltei Dunării şi configuraţia ei veche”;
  • „Cercetări asupra oraşului Constanţa” (1877);
  • „Tomis - Constanţa” (1931); „Ricardo di Constanţa” (1921);
  • „Valea Carasului” (1916); „Dobrogea în pragul veacului al XX-lea, geografie, matematică, fisică, politică, economică, militară” (1904) - premiată de Academia Română şi onorată cu „Medalia de aur” la expoziţia din 1906; „Dobrogea văzută de un militar de seamă acum 100 de ani ”(1936).
A fost membru al Societăţii Regale de Geografie (1896). Pentru întreaga lui activitate, Regele Carol I îi acordă Medalia „Bene Merenti cl. I”, cea mai înaltă distincţie de ordin cultural.
  • 23 noiembrie 2018 - cu prilejul evenimentului dedicat Zilei Dobrogei, cotidianul ZIUA de Constanța instituia, în memoria colonelului, medalia ce-i poartă numele
 

 

Mai multe despre personalitatea lui Marin Ionescu Dobrogianu puteţi citi accesând articolele de mai jos: 

#citeşteDobrogea 152 de ani de la naşterea unui „autentic dobrogean“. Medalie instituită de ZIUA de Constanţa în memoria colonelului Marin Ionescu Dobrogianu

Portrete. Oameni care au făcut istorie culturală în Dobrogea Marin Ionescu-Dobrogianu (galerie foto)

#citeșteDobrogea TOMI-CONSTANȚA (1931) Testamentul colonelului Marin Ionescu Dobrogianu

#sărbătoreşteDobrogea141: „Meritul Dobrogean“ pentru Marin Ionescu Dobrogianu

#sărbătoreșteDobrogea141: Laudatio Marin Ionescu Dobrogianu​

 

Descoperă în Biblioteca Digitală ZIUA de Constanța cărți scrise de col. M.I. Dobrogianu!


„Tomi - Constanţa“

„Dobrogia în pragul veacului al XX-lea”

 


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii