Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:18 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Problema originei etnice în Dobrogea“, de Constantin N. Sarry

ro

09 Nov, 2018 12:33 36009 Marime text

Cotidianul  ZIUA de Constanţa vă aduce în atenţie opera unuia dintre cei mai dedicaţi jurnalişti dobrogeni, ziaristul Constantin N. Sarry (8 mai 1878 – 4 octombrie 1960), directorul celui mai longeviv cotidian „Dobrogea jună” (fondat pe 12 decembrie 1904, a apărut timp de 40 de ani, întrerupt de cele două războaie mondiale) şi preşedinte al Uniunii Ziariştilor Profesionişti din Dobrogea, cel care ne-a lăsat unele dintre cele mai interesante abordări legate de mozaicul interetnic dobrogean.

„Prin şcoală, prin armată, prin căsătorii mixte, prin viaţa laolaltă, s'a ajuns ca în Dobrogea să avem oameni pe cari din punct de vedere al etnicităţii să-i putem socoti cu drept cuvânt Neo-Români. Ei sunt de origină etnică mixtă, o origină etnică la care de altfel nu ţin câtuş de puţin şi care n'a format şi nu formează pentru ei o preocupare, - spiritualitatea lor, formaţia sufletească, aspiraţiile, limba, moravurile, felul de viaţă etc., fiind complectamente româneşti. Faptul nu trebue să ne mire: este una dintre însuşirile cele mai fireşti ale oricărui popor, - cu atât mai mult ale unui popor civilizat - aceea de a asimila elementele străine cu cari vine în contact, prin stăpânire. (…) Neexistând, şi poporul dobrogean nefăcând nici o deosebire între fiii Dobrogii, se poate afirma astăzi de către toţi cei cari cunosc Dobrogea, că în timpul celor 64 de ani ai erei româneşti, s'a născut în Dobrogea o naţie românească autentică şi autohtonă, având unele însuşiri specifice, isvorând din condiţiile de trai în comun în această Dobroge, ţară de muncă, de înţelegere şi de omenie“, arată autorul, în lucrarea „Problema originei etnice în Dobrogea“. 

Cartea a fost pusă la dispoziția cotidianului ZIUA de Constanța, spre digitalizare, de Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța. 

Lucrarea are 32 de pagini şi poate fi descărcată de mai jos. Dimensiune fişier: 6,33 MB
  Citește în format integral

1472


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari