Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:11 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeşteDobrogea Cândva, la Tomis - „Străzile sunt pline de bucăţi cu inscripţiuni, coloane şi sculpturi“. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

ro

04 May, 2018 00:00 10283 Marime text
Pământul Dobrogei este înţesat de vestigii. O parte dintre aceste „comori“ care „spun“ povestea Tomisului de altădată au fost scoase de pe sub pământ, fiind expuse în muzee, altele au luat drumul străinătăţii, altele zac încă ascunse sub pământ, iar multe altele au fost distruse iremediabil.
 
E. Isambert, membru al Societăţii de Geografie din Paris, care vizitase Constanţa otomană în anul 1872, rămâne uimit, la fel ca şi alţi călători străini de bogăţia, dar mai de ales de risipa moştenirii antice a acestui orăşel situat pe un promontoriu al Mării Negre, de 3.000-4.000 de locuitori, „dintre care vre-o mie Greci mici comersanţi“.
 
Pe francez nu-l impresionează faptul că această aşezare, expusă vânturilor, era lipsită de „cele necesare unui bun confort“, nu-l interesează nici portul în care acostau doar câteva corăbii ce porneau încărcate cu grâu şi lână spre Constantinopol, ci ruinele antichităţii.
 
Colonelul Marin Ionescu-Dobrogianu citează, în faimoasa monografie „Tomi - Constanţa“, descrierea geografului francez, care are ceva din farmecul unei legende:

„În nici o parte, din toată regiunea vecină Dunării nu sunt resturi mai importante. Străzile sunt pline de bucăţi cu inscripţiuni, coloane şi sculpturi.

Toate casele turceşti, ruinate azi, au fost clădite din bucăţi împrăştiate ale edificiilor vechi. Vezi ici o friză greacă ce serveşte de temelie unui zid roman; mai încolo cărămizi romane servesc de trepte scărilor unei case turceşti; iar piedestalul vre-unui Împărat - poate - stă ascuns pe piaţă publică (meidan) între bălării sălbatece. Mai departe o adăpătoare de vite e săpată într’un bloc de piatră, din care se mai păstrează câteva inscripţiuni mutilate. Împrejurul oraşului, pământul e plin de resturi antice împrăştiate.

Urmărind zidul înconjurător se vede la începutul unei răpi, chiar pe malul Marii, urmele unei construcţiuni gigantice, pe care le poţi recunoaşte uşor a fi fost un zid vechiu.

Foarte aproape de aci subt un tumulus, două mici coloane de granit verde stau trântite pe pământ, la o mică depărtare una de altă, în mijlocul unor măreţe blocuri de marmoră. Aceste diferite urme stabilesc neîndoios existenţa unui oraş vechiu considerabil pe locul actualei Kiistendje. Deci acest oraş nu e altul decât anticul Tomis, metropolă Pontului, dintre Istropolis şi Callatis“.

 
Mai multe despre oraşul de altădată, ruinele sale şi părerile călătorilor străini ajunşi în această parte de lume aflaţi din lucrarea „Tomi - Constanţa“ , disponibilă integral în format electronic.
 
Dacă în urmă cu 119 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ VIRTUALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“ .
DREPTURI DE AUTOR
a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA DE CONSTANŢA (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA DE CONSTANŢA sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.
 
Sursă foto: ZIUA de Constanţa
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii