Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
01:37 27 09 2023 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeşteDobrogea Tomi - Constanţa (1931) Capitolul I. Începuturile Tomi. Epoca romano-bizantină (galerie foto)

ro

03 May, 2018 00:00 9458 Marime text
.
"... În cotlonul portului apa bătea până la picioarele falezei, destul de înaltă - după cum se vede şi azi - iar pe locul ocupat de palatul municipal era (n.a. Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie astăzi, din Piaţa Ovidiu), până mai acum 30-40 de ani, o râpă care începea din Piaţa Independenţei (n.a. Piaţa Ovidiu de astăzi) şi cobora în port.

Era singura parte vulnerabilă a TOMISULUI, accesibilă pentru un inamic venit de pe Mare şi care, debarcat la ţărm, ar fi putut să nu urce coasta pieptiş“.
 
 
Mai multe despre începuturile Tomi aflaţi din capitolul I al monografiei „Tomi - Constanţa“ , disponibilă integral în format electronic.
 
Dacă în urmă cu 119 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ VIRTUALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“ .
 
DREPTURI DE AUTOR 
a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA DE CONSTANŢA (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA DE CONSTANŢA sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.

b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.

 

#citeștemaideparte
#Capitolul I. Tomi. Epoca romano-bizantină, pag. 3
#TOMI-CONSTANŢA, carte an 1931
#Autor M. IONESCU-DOBROGIANU

 
 
Citeşte şi:
 
„Tomi Constanţa“, de colonelul M. Ionescu Dobrogianu (1931)

 Constanţa în documente - restituiri

Portrete. Oameni care au făcut istorie culturală în Dobrogea Marin Ionescu-Dobrogeanu (galerie foto)

 
 
Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?

Comentarii