Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
16:51 05 12 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeșteDobrogea In Memoriam Simion Tavitian, la 93 de ani de la naștere (galerie foto)

ro

02 Feb, 2019 00:00 1967 Marime text
Prezență respectată în urbea noastră, de o modestie rar întâlnită, personalitatea publicistului și scriitorului Simion Tavitian este eternizată de cotidianul ZIUA de Constanța în special datorită fiicei sale, teatrologul Anaid Tavitian, care a îngăduit să ofere Fondului documentar „Dobrogea de ieri și de azi” cărțile scrise de tatăl său, dar și peste 130 de poze din colecția personală, spre aducerea-aminte a părintelui ce i-a definit existența.
Dar cel mai mult Simion Tavitian se eternizează prin propria-i muncă, aceea de scriitor consacrat al Dobrogei, dar în special al comunității armene românești, căreia i-a dedicat valoroasa trilogie „Armeni din România“.


 
La momentul lansării celui de-al treilea volum, scris la solicitarea armenilor din diaspora, in luna mai 2008, anul dispariției sale, autorul mărturisea că proiectul ar fi trebuit să cuprindă doar două volume. „Bunul Dumnezeu m-a ajutat să realizez cel de-al treilea volum, dedicat armenilor din România. Am încercat, cu modestele puteri, să continuu ceea ce au întreprins înaintașii mei“, spunea scriitorul.
 
Într-o schiță de portret publicată în urmă cu patru ani de periodicul Uniunii Armenilor din România - „Ararat”, prof. Arșaluis Gurău povestea despre prima întâlnire cu scriitorul Simion Tavitian: „În ce mă privește, am luat cunoștință de existența sa foarte devreme, într-un mod indirect și inedit: mi-amintesc cum mama mi-a luat din mână o carte, spunându-mi: «Nu-i pentru vârsta ta!» (nu mergeam încă la școală): era prima sa creație, un roman de iubire, Dragoste și destin, scris în jurul vârstei de 20 de ani, un copil aproape. Cum - la distanță de ani - am urmat aceeași facultate (filologia), drumurile noastre adesea s-au intersectat, iar imaginea acelei cărți a rămas asociată, lipită, aș zice, de autorul ei, pentru care aveam o mare admirație; asta, pentru că pe atunci aveam o încredere și un respect deosebit față de cuvântul scris, și prima carte adevărată pe care am ținut-o în mână și care mi-a fost interzisă, a fost cartea lui, a lui Simion Tavitian”.
 
În urmă cu o lună, în „rafturile” Bibliotecii Virtuale ZIUA de Constanța intra al doilea titlu semnat Simion Tavitian - Cronici dobrogene”, după ce, în noiembrie 2018 fusese publicată, în variantă digitală, cartea Armenii dobrogeni în istoria și civilizația românilor”.
 
Tot în noiembrie 2018, cu prilejul evenimentului dedicat împlinirii a 140 de ani de la revenirea Dobrogei pe harta României, cotidianul ZIUA de Constanța îi înmâna teatrologului Anaid Tavitian placheta Meritul Dobrogean în semn de respect și prețuire pentru moștenirea lăsată de tatăl său, care, în modestia-i atât de profundă, nu a îndrăznit să-și alăture în saga „Armeni din România” numele și activitatea cu aceea a membrilor de vază ai etniei pe care a reprezentat-o cu cinste până în ultima clipă.
 
Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța îi va nemuri activitatea editoriala publicand în curând și albumul foto oferit de Anaid Tavitian, din care astăzi vă prezentam o mica parte.
 
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii