Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:52 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

In memoriam Ion Drugan Regizorul a fost director la Teatrul Liric Constanța vreme de peste un deceniu

ro

10 Dec, 2022 16:13 4306 Marime text
  • Ion Drugan a reușit să pună în scene piese de mare succes și bazele unui teatru pornind de la zero
  • Între 1958-1970 a condus Teatrul liric din Constanța
  • A primit din partea cotidianului ZIUA de Constanța post-mortem distincția „Meritul Dobrogean”
Ion Drugan, cel care a fost un regizor de seamă al teatrului constănțean, s-a născut pe data de 5 ianuarie 1925, la București. A fost fiul lui Sami și Fani Drugan.
De-a lungul carierei sale, a reușit să pună în scenă piese de mare succes și bazele unui teatru pornind de la zero.
Ion Drugan a studiat actoria și regia la Școala de Artă, cu Beate Fredanov și Al. Finți. La Conservatoarele „Astra” și „Muncitoresc” a fost coordonat de Lucia Demetrius, iar la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică a fost ghidat de Aurel Ion Maican și Sorana Coroamă.
Timp de trei ani, între 1947 și 1950, Ion Drugan a fost actor și asistent regizor la Teatrul Armatei. Din 1950 și până în 1952 a fost asistent regizor la Teatrul de Operetă, pe lângă Sică Alexandrescu, Nicuşor Constantinescu şi Ginel Teodorescu. În perioada 1958-1970 a condus nou înființatul Teatru liric din Constanța.

În repertoriul muncii sale de regizor se regăsesc operetele: „Țara surâsului”, „Silvia”, „O noapte la Veneția”, „Vânzătorul de păsări” etc.
A montat de asemenea spectacolul cu comedia lui Victor Eftimiu, Dansul milioanelor, care s-a bucurat de un mare succes. Tot pe atunci, cu puțin mai devreme, avea să monteze și spectacolul de inaugurare al unei alte secții nou înființate, cea de estradă - devenită mai apoi Teatrul de revistă „Fantasio” - „Escală la Constanța”.
La data de 10 decembrie 2013, Ion Drugan a decedat.

În data de 23 noiembrie 2018, în cadrul evenimentului „Etniile împreună pentru Dobrogea”, cotidianul ZIUA de Constanța i-a acordat, post-mortem, distincția de „Meritul Dobrogean”, ce a fost însoțită de medalia „Colonel Marin Ionescu Dobrogianu”.


Citește și:

Constanța culturală Povestea lui Ion Drugan, regizorul care a spart canoanele dragostei
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari