Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:16 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Povestea artistei Mireille Savopol, prima coregrafă angajată a Teatrului Liric Constanța

ro

10 Dec, 2022 00:00 4027 Marime text
  • La doar 20 de ani, Mireille Savopol devenea maestră de balet
  • A fost prima coregrafă angajată a Teatrului Muzical Constanța
  • În anii `60 l-a întâlnit pe Ion Drugan, care avea să-i devină soț
Mireille Savopol s-a născut la data de 10 decembrie 1935 și la vârsta de 20 de ani a devenit maestră de balet.

A fost prima coregrafă angajată a Teatrului Muzical Constanța. A creat prima coregrafie la Liceul de Artă din Constanța.

Mireille Savopol a făcut coregrafie, pedagogie, sau compoziție de balet.

A făcut parte dintr-o familie de artiști și intelectuali. Mama ei preda româna și franceza și cânta la pian. Fratele bunicului studiase istoria și a fost profesor universitar. Sora ei cânta la vioară și fratele ei era solist vocal. Tatăl ei a fost militar.

Mama ei a dus-o la balet și profesoară i-a fost Floria Capsali, cea care a lansat foarte mulți balerini români și care este recunoscută ca fiind pionera coregrafiei românești.

Odată cu înființarea Liceului de Arte, cu secțiile de Muzică, Coregrafie și Arte Plastice, Mireille Savopol a dat examen de admitere, fiind a doua admisă. Aici a devenit asistenta lui Anton Romanovski.

Din anul 1980, timp de peste 15 ani, a participat la nenumărate turnee în Germania, în special, dar şi în Austria, Belgia, Olanda, Franţa, Elveţia, Rusia. Şi-a creat librete originale precum: „Vox Maris”, „O viaţă”, „Studiu”, „Scara”. „Degeţica” i-a adus un mare succes pe scena constănţeană. În perioada 1986 - 1988, Mireille Savopol a lucrat în Republica Democrată Germană, bucurându-se de un mare succes.

La Constanța, Mireille Savopol era prima coregrafă angajată a Teatrului Liric și închega prima trupă de balet, care a devenit Ansamblul de balet clasic și contemporan în anul 1978, la inițiativa lui Oleg Danovski.

Tot în orașul de pe litoral, balerina l-a întâlnit în anii `60 pe regizorul Ion Drugan, cel care avea să-i devină și soț.

Citește și:
Portrete. Oameni care au făcut istorie culturală în Dobrogea Pe scena vieţii. Marii artişti ai Constanţei (XX) - galerie foto

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari