Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:16 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Alexandru Vlahuţă - profesor, prozator și poet

ro

20 Feb, 2020 16:54 3912 Marime text

ALEXANDRU VLAHUŢĂ (1858 - 1919)


Viața, activitatea și opera lui Alexandru Vlahuţă

5 septembrie 1858 - se naşte, în satul Pleşeşti, Alexandru Vlahuţă, fiul unui proprietar de pământ, a urmat şcoala şi liceul la Bârlad, susţinând examenul de Bacalaureat în capitală.

1879 - urmează cursurile Facultăţii de Drept din Bucureşti, dar renunţă după un an. Potrivit Wikipedia, din 1884 până în 1893, a fost profesor în diverse instituţii de învăţământ bucureştene.

1884 - 1893 - a funcţionat ca profesor la mai multe instituţii de învăţământ bucureştene (Școala Normală a Societăţii pentru Învăţătura Poporului Român, Azilul „Elena Doamna”, Liceul „Sfântul Gheorghe”).

1888 - a fost revizor şcolar pentru judeţele Prahova şi Buzău.

1901 - a funcţionat ca referendar la Casa Școalelor.

1905 - se căsătoreşte pentru a treia oară cu Ruxandra, fiica unui proprietar agrar din Dragosloveni, judeţul Râmnicu Sărat.

Una dintre cele mai cunoscute cărţi ale lui Alexandru Vlahuţă este „România Pitorească”, despre care Dumitru Micu spune că este un „atlas geografic comentat, traversat de o caldă iubire de ţară”.

Alexandru Vlahuţă a scris versuri încă din vremea liceului, iar în 1879, i-a fost publicat articolul „Banul“ în ziarul „Dâmboviţa“.

A colaborat cu numeroase publicaţii, printre acestea numărându-se „România liberă“, „Revista nouă“, „Timpul“, „Viaţa românească“. În 1886, îi apare primul volum, intitulat „Nuvele“. Au urmat altele, precum „Dan“ (1894), „Un an de luptă“ (1895), „Clipe de linişte“ (1899).

În 1894, Alexandru Vlahuţă publică romanul „Dan“, care a avut ca sursă de inspiraţie viaţa artistului. Bun prieten cu Caragiale şi cu Delavrancea, Vlahuţă şi-a semnat opera cu numeroase pseudonime, precum Alecu, L. Ascar, I. Balta. În operele sale se regăsesc atitudinea ostilă faţă de societatea burghezo-moşierească şi dragostea faţă de popor. Are înclinaţii şi către teatru, în acest sens, scrie piesa „Ţepeş Vodă“.

1900 - primeşte premiul „Năsturel Herescu“ al Academiei Române, pentru volumul „Clipe de linişte“

1919 - este distins cu Marele Premiu al Academiei, pentru volumul „Poezii“, publicat în 1915.

19 noiembrie 1919 – se stinge din viaţă, la Bucureşti. Casa în care a locuit este astăzi Muzeul Memorial „Alexandru Vlahuţă“.
 

Descoperă un articol scris de Alexandru Vlahuță în „Analele Dobrogei“!

I.N. Roman


Citeşte şi:

#citeşteDobrogea Scriitorul şi omul Alexandru Vlahuţă, evocat nostalgic de Marin Ionescu Dobrogianu, în „Analele Dobrogei“

Ştiaţi că...? Se împlinesc 95 de ani de la moartea scriitorului Alexandru Vlahuţă
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari