Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:48 02 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce nereguli a găsit Curtea de Conturi la RADET Constanţa? Cum a fost prejudiciat bugetul pe cheltuieli de protocol

ro

06 Feb, 2014 00:00 2222 Marime text
Curtea de Conturi Constanţa a efectuat în perioada 19 septembrie -1 noiembrie 2013 un control la Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice Constanţa, denumit „Controlul situaţiei, evoluţiei şi modului de administrare a patrimoniului public şi privat”.
 
În urma controlului au fost constatate o serie de nereguli.
Astfel, penalităţile de întârziere la plata energiei termice faţă de CET Palas au fost înregistrate eronat în contul 473 „Decontări din operaţii în curs de clarificare”, fără a fi operate pe cheltuieli.
Prin aceste operaţiuni s-au denaturat cheltuielile şi implicit rezultatele financiare ale unităţii cu suma de 91.897.555,40 lei.
 
De asemenea, s-au identificat o serie de înregistrări în soldul contului 462 „Creditori” pe numele unor agenţi economici care nu mai există în prezent (radiaţi, reorganizaţi, în faliment) sau pe numele unor parteneri (clienţi) cu care entitatea are încheiate contracte de furnizare a energiei termice. Astfel, RADET nu a analizat fiecare creditor pentru a proceda la compensarea cu obligaţiile curente (pentru creditorii care sunt şi clienţi în acelaşi timp) sau la înregistrarea de venituri în cazul creditorilor care nu mai există în prezent.
 
Raportul mai evidenţiază şi faptul că acele creanţe cu termen de încasare mai mare de un an nu au fost înregistrate distinct în contabilitate, iar creanţele scoase din activ nu au fost evidenţiate în afara bilanţului şi trecute pe pierderi. În ce priveşte creanţele aflate în litigiu, nu au fost constituite provizioane pentru deprecierea lor.
 
Curtea de Conturi a mai constatat prejudicierea bugetului entităţii cu suma de 72.000 lei, reprezentând plăţi de 2.000 lei lunar efectuate în ultimii trei ani, ca fond de protocol, fără a avea la bază documente justificative (facturi, chitanţe, bonuri).
 Nu s-a respectat principiul eficienţei economice în ce priveşte executarea silită a creanţelor prin executori judecătoreşti, având ca şi consecinţă nerecuperarea integrală a debitelor şi înregistrarea de pierderi.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii