Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:21 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comuna Albești, creanțe de peste 60.000 de euro de la contribuabili de negăsit, spune Curtea de Conturi. Raportul din 2023 (DOCUMENT)

ro

17 Mar, 2024 11:36 635 Marime text
  • Raportul Curții de Conturi pentru Unitatea Administrativ Teritorială Comuna Albești este disponibil în Secțiunea Document.
Comuna Albești are de recuperat creanțe de 308.234 de lei (peste 60.000 de euro, la cursul actual) de la contribuabili persoane fizice insolvabili sau de negăsit, arată Curtea de Conturi în raportul de audit financiar asupra situațiilor financiare ale comunei la data de 31.12.2022.
 
Conform raportului întocmit în noiembrie 2023 și dat publicității, Curtea de Conturi a exprimat o opinie cu rezerve, suma nerecuperată de la contribuabilii de negăsit sau insolvabili numărându-se printre aspectele menționate de auditorii financiari.
 
În total, este vorba despre 1.116 creanțe existente la finele anului 2022, creanțe ale unor persoane fizice pentru care, deși s-au întreprins măsuri de urmărire și executare a acestora, creanțele au fost de nerecuperat, dat fiind că debitorii erau insolvabili sau de negăsit.
 
Au spus reprezentanții Curții de Conturi în raport că aceste sume trebuie înregistrate în contul de ordine și evidență vizând „Debitori scoși din activ, urmăriți în continuare“ și nu la „Creanțe ale bugetului local“.
 
De asemenea, facturile emise în luna decembrie 2021 fuseseră înregistrate în contabilitatea exercițiului financiar 2022, pe cheltuială, fiind vorba despre 18 facturi emise de furnizori de utilități, în valoare totală de 21.207,16 lei.
 
Pe de altă parte, auditorii financiari au precizat în raport faptul că UATC Albești a implementat în totalitate măsurile dispuse prin deciziile anterioare ale Curții de Conturi.
 
Controlorii Curții au recomandat comunei, legat de cele nouă proiecte cu fonduri nerambursabile, a căror valoare cumulată este de 18.680.257,88 de lei, să urmărească termenele și să respecte duratele de realizare a activităților aprobate prin cererile de finanțare.
 
Totodată, s-a recomandat comunei să urmărească și „obligația și responsabilitatea asigurării managementului proiectelor în concordanță cu prevederile contractelor de finanțare încheiate, ale legislației europene și naționale aplicabile fiecărui proiect în parte, pentru a evita corecții financiare sau reduceri procentuale ale finanțării eligibile și pentru a facilita absorbția fondurilor nerambursabilă de la Uniunea Europeană“.
 
În întreg acest context, auditorii financiari au concluzionat că, dincolo de aspectele menționate anterior, „situațiile financiare ale entității prezintă, sub toate aspectele semnificative, o imagine reală și fidelă, în conformitate cu cadrul de raportare financiară aplicabil în România“.
 
Raportul Curții de Conturi pentru Unitatea Administrativ Teritorială Comuna Albești este disponibil în Secțiunea Document.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
UAT Adamclisi, auditată de Curtea de Conturi. Neîncasarea unei amenzi aplicate de Direcția Silvică din Constanța, pe lista deficiențelor (DOCUMENT)
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii