Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:12 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Camera de Conturi Constanța, audit de conformitate la CS Axiopolis Cernavodă. Ce au constatat auditorii publici externi (DOCUMENT)

ro

07 Mar, 2024 13:51 844 Marime text
 
  • Persoană juridică de drept public, Clubul Sportiv Axiopolis Cernavodă este o entitate aflată în subordinea Primăriei Cernavodă. 
 
Camera de Conturi Constanța din cadrul Curții de Conturi a României a făcut public raportul de audit de conformitate privind „Verificări cu privire la aspecte legate de gestionarea elementelor patrimoniale ale entității“ la Clubul Sportiv Axiopolis Cernavodă pentru perioada 2021 - 2022.

În document se menționează că misiunea de audit de conformitate, realizată la Clubul Sportiv Axiopolis Cernavodă, ca și celelalte misiuni derulate de Curtea de Conturi a României, reprezintă misiuni de asigurare, având în vedere că scopul lor este să crească gradul de încredere sau de asigurare în legătură cu subiectul misiunii pentru utilizatorii vizați, prin aplicarea unor criterii obiective. Curtea de Conturi a României își desfășoară misiunile de audit de conformitate astfel încât să exprime o concluzie cu privire la respectarea legilor și reglementărilor aplicabile.

Potrivit sursei citate, prin misiunea de audit de conformitate realizată la Clubul Sportiv Axiopolis Cernavodă, auditorii publici externi au stabilit un nivel adecvat de asigurare, riscurile identificate fiind evaluate și calificate ca fiind la un nivel acceptabil, generând o asigurare rezonabilă, ca bază pentru exprimarea concluziei obținută pe baza procedurilor de audit aplicate cu privire la măsura în care entitatea auditată respectă legile și alte acte emise de Parlament, actele normative, politicile, codurile stabilite și condițiile agreate.
 
„Am auditat verificarea aspectelor legate de gestionarea elementelor patrimoniale ale entității, raportate prin Situațiile Financiare întocmite la data de 31.12.2022, de către Clubul Sportiv Axiopolis Cernavodă. Pe baza activității de audit întreprinse, am constatat că, gestionarea elementelor patrimoniale ale entității, raportate prin Situațiile Financiare întocmite la data de 31.12.2022, de către Clubul Sportiv Axiopolis Cernavodă, cu excepția aspectelor descrise în secțiunea Baza pentru Concluzie cu rezerve din prezentul raport, este în conformitate sub toate aspectele semnificative, cu legile și actele emise de Parlament, actele normative, politicile, codurile stabilite și condițiile agreate, raportat la cadrul specific activității societății, din România“, se arată în raportul de audit de conformitate.
 
Prin HCL nr.211/12.-8.2020 Orașul Cernavodă a hotărât înființarea Clubului Sportiv Axiopolis Cernavodă, persoană juridică de drept public, ce funcționează în conformitate cu legea educației fizice și sportului nr.69/2000, cu modificările și completările ulterioare, entitate aflată în subordinea Primăriei Cernavodă, fiind ordonator terțiar de credite.
 
Sfera de cuprindere a auditului a cuprins situațiile financiare ale entității încheiate la data de 31 decembrie 2022, întocmite de Clubul Sportiv Axiopolis Cernavodă. S-au analizat contractele de asigurare sportivă încheiate în perioada 2021 și până la zi, conform obiectivelor stabilite și modul de utilizare a fondurilor pentru care au fost realizate virări de credite la titlul II - bunuri și servicii, în anul 2022. Auditul s-a desfășurat în perioada 17 iulie 2023 – 11 august 2023 și 4 – 15 septembrie 2023.
 
În documentul Camerei de Conturi Constanța s-a menționat că probele de audit au fost obținute în faza de execuție a auditului prin intermediul unei combinații de teste ale controalelor, teste de detaliu și proceduri analitice, precum și utilizând informații din alte surse (site Primăria Cernavodă, punct de acces unic MFP/FOREXEBUG), dar și din declarațiile conducerii entității). Echipa de auditori a obținut cea mai mare parte a probelor de audit prin testarea înregistrărilor/evidențelor (din calcule, analize rulaje si solduri conturi, raportări, decontări interne, documente SCIM), aceste probe de audit fiind suficiente și relevante, astfel că s-a fundamentat o concluzie de audit, dar și din alte proceduri, cum ar fi inspecție, observare, intervievare și alte confirmări externe (ordonatorul principal de credite).
 
„Echipa de audit, folosindu-și scepticismul profesional, a trebuit să aplice cunoștințele pe care le deține, despre entitatea auditată și despre sistemele acesteia, pentru a efectua evaluări ale riscurilor. A fost analizată entitatea auditată și domeniul său de activitate, în conformitate cu Standardele ISSAI, iar abordarea riscurilor și evaluarea acestora, inclusiv a riscului de fraudă, a fost punctul de plecare, entitatea fiind informată despre acestea prin Scrisoarea privind riscurile de audit identificate“, arată sursa citată.
 
Auditul Curții de Conturi a fost efectuat pe baza Standardelor internaționale ale instituțiilor supreme de audit (ISSAI).
 
„Suntem independenți în raport cu entitatea auditată din punct de vedere al cerințelor etice relevante pentru auditarea situațiilor financiare, așa cum sunt prevăzute în Codul Etic al Curții de Conturi și ne-am îndeplinit celelalte responsabilități etice în conformitate cu aceste cerințe. Considerăm că probele de audit pe care le-am obținut sunt suficiente și adecvate pentru a constitui baza pentru opinia noastră. A fost obținută o asigurare rezonabilă, iar informațiile despre tranzacțiile și operațiunile analizate și derulate la Clubul Sportiv Axiopolis Cernavodă, sunt întocmite, sub toate aspectele semnificative, în conformitate cu criteriile aplicabile, cu excepția abaterilor de conformitate identificate. Ca urmare a auditului efectuat, asupra gestionării elementelor patrimoniale, raportate prin Situațiile financiare întocmite la data de 31.12.2022, de către Clubul Sportiv Axiopolis Cernavodă, au fost constatate deficiențe fără influențe semnificative asupra contului de rezultate și activului patrimonial, acestea nefiind generalizate, prezentate după cum urmează, în sinteză și detaliat“, mai menționează raportul Camerei de Conturi Constanța.
 
Sinteza Constatărilor:
 
1. Organizarea necorespunzătoare a structurii organizatorice, a controlului intern şi a SCIM;
2. Încadrarea necorespunzătoare a personalului auxiliar (în principal îngrijitori) în categoria persoanelor pentru care trebuie încheiate Contracte de Activitate Sportivă(CAS-uri), corect fiind a se încheia pentru aceste funcții Contracte Individuale de Muncă (CIM-uri);
3. Aspecte privind procesul bugetar, în anul 2022, la Clubul Sportiv Axiopolis Cernavodă nerespectarea regulilor în elaborarea și aprobarea proiectelor, programelor, BVC, ale Clubului;
4. Nerespectarea cadrului legal privind rectificarea BVC-ului, în anul 2022, la Clubul Sportiv Axiopolis Cernavodă;
5. Nerespectarea tuturor prevederilor legale aplicabile în cazul unor virări de credite bugetare de la un articol bugetar la altul, în cadrul aceluiași articol bugetar, prin aprobarea acestora de către Comitetul Director și nu de către ordonatorul principal de credite, acestea fiind aprobate după 3 luni prin hotărâre   Consiliului Local al Orașului Cernavodă;
6. Nerespectarea prevederilor legale referitoare la obținerea autorizației de construire în cazul placării fațadei Clubului Sportiv Axiopolis Cernavodă;
7. Nerespectarea prevederilor legale referitoare la realizarea recepției la terminarea lucrărilor de către o comisie de recepție legal constituită, în cazul lucrărilor de reparații efectuate în anul 2022;
8. Nerespectarea prevederilor legale privind exercitarea controlului financiar preventiv în cadrul compartimentelor de specialitate, de o persoană desemnată în acest sens de conducătorul entității, la nivelul Clubului Sportiv Axiopolis, controlul financiar preventiv fiind externalizat urmare a încheierii unui contract de prestări servicii cu o societate cu răspundere limitată.
 
Prezentarea în detaliu a constatărilor o găsiți în documentul atașat acestui articol.
 
Camera de Conturi Constanța a trimis o scrisoare către conducerea CS Axiopolis Cernavodă aferentă raportului de audit de conformitate nr.72115\30.10.2023.
 
„Stimate Domnule Director interimar al Clubului Sportiv Axiopolis Cernavodă

Curtea de Conturi a României a desfășurat prin Camera de Conturi Constanța, misiunea de audit de conformitate cu tema verificări cu privire la aspecte legate de gestionarea elementelor patrimoniale ale entității - Clubului Sportiv Axiopolis Cernavodă, pe anul 2022.

În cadrul ședinței de deschidere din data de 17.07.2023 au fost discutate aspectele cuprinse în Scrisoarea de misiune, scrisoare prin care ne-am asigurat reciproc de înțelegerea responsabilităților noastre și ale dumneavoastră, precum și de înțelegerea termenilor în care se va desfășura misiunea de audit de conformitate.

Obiectivul auditului de conformitate l-a reprezentat: verificări cu privire la aspecte legate de gestionarea elementelor patrimoniale.

La finalizarea etapei de planificare v-am prezentat o scrisoare prin care v-am comunicat riscurile semnificative identificate; răspunsul echipei de audit la aceste riscuri (procedurile de audit aplicate pentru obținerea probelor care să susțină opinia de audit) și evaluarea noastră inițială a vulnerabilităților sistemului de control intern de la nivelul ordonatorului terțiar de credite.

Aspectele prezentate anterior au fost completate cu observațiile rezultate, pe baza probelor de audit obținute, în urma efectuării auditului de conformitate.
În urma concilierii efectuate, au rezultat următoarele aspecte constatate asupra cărora s-au formulat recomandări pentru implementarea cărora conducerea entității si-a asumat un Plan de măsuri“, se arată în scrisoare.

Observațiile de audit care au influențat situațiile financiare și au stat la baza opiniei auditului
 
  1. Constatare: Organizarea necorespunzătoare a structurii organizatorice, a controlului intern si a SCIM
Recomandare: Ordonatorul de credite va proceda la analizarea structurii organizatorice și a sistemului de control existent, raportat la cadru legal specific instituției publice Clubul Sportiv Axiopolis Constanța, astfel încât măsurile adoptate să conducă la asigurarea condițiilor minime prevăzute de lege pentru funcționarea corespunzătoare a controlului intern.
Termen de implementare asumat de CS Axiopolis Cernavodă: 30 iunie 2024.
 
  1. Constatare: Încadrarea necorespunzătoare a personalului auxiliar (în principal îngrijitori) în categoria persoanelor pentru către trebuie încheiate Contracte de Activitate Sportivă (CAS-uri), corect fiind a se încheia pentru aceste funcții Contracte Individuale de Muncă (CIM-uri)
Recomandare: Ordonatorul de credite, va dispune toate măsurile legale în vederea stingerii obligațiilor fiscale față de bugetul public consolidat și recuperării debitelor constituite, în termenul legal de prescripție;
Termen de implementare asumat de CS Axiopolis Cernavodă: 30 iunie 2024.
 
  1. Constatare: Aspecte privind procesul bugetar, în anul 2022, la Clubul Sportiv Axiopolis Cernavodă - Elaborarea și aprobarea proiectelor, programelor, BVC, ale Clubului
Recomandare: Respectarea cadrului bugetar general, în elaborarea, aprobarea și executarea BVC, astfel încât:
- să se aprobe anual pe fiecare antrenor numărul de grupe de sportivi, nivelurile valorice și numărul
minim de sportivi legitimați cuprinși în pregătire/secție;
- să se stabilească numărul de personal, permanent și temporar, precum si fondul salariilor de baza pentru a se aproba distinct, anual, prin anexa la bugetul instituției publice;
- să se analizeze și aprobe anual, structura detaliată a cheltuielilor, pe baza Programelor anuale de evenimente sportive, acțiunile sportive ale clubului, fiind asociate unor obiective precise și unor indicatori de rezultate si de eficiență;
Termen de implementare asumat de CS Axiopolis Cernavodă: 30 iunie 2024.
 
  1. Constatare: Nerespectarea prevederilor legale privind exercitarea controlului financiar preventiv în cadrul compartimentelor de specialitate, de o persoană desemnată în acest sens de conducătorul entității, la nivelul Clubului Sportiv Axiopolis, controlul financiar preventiv fiind externalizat urmare a încheierii unui contract de prestări servicii cu o societate cu răspundere limitată
 
Recomandare: Recuperarea prejudiciului și a accesoriilor aferente, calculate de la data plății și până la recuperarea acestuia, în cadrul termenului legal de prescripție.
Termen de implementare asumat de CS Axiopolis Cernavodă: 30 iunie 2024.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Sursa foto: Facebook (Clubul Sportiv Axiopolis Cernavodă)
 
Citește și:
 
Clubul Sportiv Axiopolis Cernavodă, județul Constanța, este dispus să aloce peste 500.000 de lei pentru servicii de curățenie și igienizare (DOCUMENT)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii