Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:53 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Lucrări plătite dar neterminate? Siluan SRL, firma fondată de preotul Mădălin Iscru, din Tulcea, chemată în judecată după lucrările din Hârşova, Pantelimon și Stejaru

ro

14 Jan, 2021 00:00 5060 Marime text
  • Siluan Proiect SRL a fost fondată de preotul tulcean Mădălin Adrian Iscru, fost consilier personal la Cabinetul Secretarului de Stat din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP).
  • Firma este condusă acum de Lenuţa Iscru, din Brăila, mama preotului, cu o cotă de participare la beneficii şi pierderi de 97.5% și de Dumitru Marinescu, tot din Brăila, acesta având o cotă de participare la beneficii şi pierderi de 2.5%.
  • Oficialii SC Siluan Proiect SRL nu au putut fi contactați pentru obținerea unui punct de vedere cu privire la aceste procese.

Societatea comercială Siluan Proiect SRL, fondată de preotul tulcean Mădălin Adrian Iscru, fost consilier personal la Cabinetul Secretarului de Stat din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP), a fost chemată în judecată de câteva unități administrativ-teritoriale (UAT) din Constanța și Tulcea pentru care a prestat diverse lucrări.

Despre preotul tulcean Mădălin Adrian Iscru jurnaliştii de la Recorder.ro au dezvăluit că a obţinut peste o sută de contracte finanţate prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) fără licitaţie.

SC Siluan Proiect SRL se află în insolvență, noul termen fiind stabilit pentru 15 ianuarie 2021.

Dosar la DNA!
Siluan Proiect și Hercinic SRL, firme apropiate preotului Mădălin Iscru, din Tulcea, au intrat în insolvență



Conform datelor oficiale, Siluan Proiect SRL a fost chemată în instanță de UAT
Pantelimon, UAT Hârşova (județul Constanța) și Unitatea Administrativ Teritorială comuna Stejaru (județul Tulcea).
 

„Extindere școala primară Pantelimon de Jos prin construirea unui grup sanitar“

În dosarul 1396/118/2020, cauză aflată pe rolul Judecătoriei Hârșova, UAT Pantelimon prin Primar a chemat în instanță SC Siluan Proiect SRL. Noul termen în cauză va avea loc pe data de 09 februarie 2021.

Prin cererea de chemare de judecată, reclamanta UAT Pantelimon prin Primar a solicitat în contradictoriu cu pârâta SC Siluian Proiect S.R.L. obligarea acesteia la plata sumei de „196.206,97 lei reprezentând prejudiciul cauzat prin neexecutarea lucrărilor de construcții aferente contractului nr. 1815/2018, precum și obligarea pârâtei la plata cheltuielilor de judecată“.

În motivarea în fapt a cererii reclamanta a arătat, în esență, că „în urma procedurilor de achiziție publică între părți a fost încheiat contractul de execuție lucrări nr. 181 5 din 30.03.2018 având ca obiect executarea obiectivului: Extindere imobil școala primară Pantelimon de Jos prin construirea unui grup sanitar, localitatea Pantelimon de Jos, (...), dar pârâta (nr. Siluan Proiect SRL) nu a finalizat obiectivul. Pârâtei i-a fost achitată întreaga sumă“.

Așa cum precizam și mai sus, acțiunea promovată de UAT Pantelimon prin Primar se află pe rolul Judecătoriei Hârșova, noul termen fiind stabilit pentru
data de 09 februarie 2021.
 

Extindere Liceul Teoretic Ioan Cotovu, Școala cu clasele I — IV din Hârșova“

Într-un alt dosar (575/253/2020), Judecătoria Macin (Tulcea) a admis cererea de chemare în judecată, având ca obiect pretenţii, formulată de reclamanta Unitatea Administrativ Teritorială Orașul Hârșova, în contradictoriu cu pârâta SC Siluan Proiect SRL.

Pe cale de consecință, magistrații au obligat SC Siluan Proiect la plata către UAT Hârșova a sumei totale de 60.283,2 lei cu TVA inclus, reprezentând: 1. lucrări neexecutate şi acceptate la plată în cuantum de 41.780,40 lei cu TVA inclus. 2. penalitățile pentru neexecutarea contractului, în cuantum de 8.982,80 lei cu TVA inclus. 3. contravaloare expertiză tehnică necesară pentru încheierea Procesului-verbal de recepție la finalizarea lucrărilor în cuantum de 9.520 lei cu TVA inclus.

În motivarea cererii, reclamanta Unitatea Administrativ Teritorială Orașul Hârșova a arătat că, între Orașul Hârșova, în calitate de autoritate contractantă și pârâtul Siluan Proiect SRL s-a încheiat contractul de execuție lucrări nr. 45 încheiat la data de 27.06.2017 prin care pârâtul s-a obligat față de reclamantul - Orașul Hârsova să execute și să finalizeze obiectivul „Extindere Liceul Teoretic Ioan Cotovu, Școala cu clasele I — IV din localitatea Hârșova, județul Constanța“ prin Programul Național de Dezvoltare Locală, pentru suma de 405.000 lei la care s-a adaugat TVA.
 

Plăți integrale, valoarea totală fiind de 388.151 lei + TVA

Termenul de executare al lucrărilor a fost de șase luni de la primirea ordinului de începere al lucrărilor, urmând să se finalizeze la data de 18.07.2019.

UAT Hârșova a mai arătat că pe parcursul derulării contractului de execuție lucrări, pârâtul Siluan Proiect SRL a emis două facturi fiscale, respectiv: factura fiscală nr. 1515 din 15.10.2018 și 1533 din 15.11.2018, în baza cărora au fost efectuate plăți integrale, valoarea totală fiind de 388.151 lei + TVA.

„Cu toate că situațiile de plată au fost avizate favorabil de către dirigintele de șantier, în baza acestora fiind efectuate plățile, din verificările în teren s-a constatat că sunt lucrări neexecutate, dar acceptate la plată, în valoare de 35.726,08 lei + TVA, în total suma fiind de 41.780,40 lei. Lucrările neexecutate sunt următoarele: instalații sanitare interioare (parțial), în valoare de 890,45 lei + TVA, instalații electrice de detecție și semnalizare incendiu (parțial), în valoare de 3.373,01 lei + TVA, cameră pompe (stație pompe incendiu), în valoare de 19.584,08 lei + TVA, instalație alimentare combustibil, în valoare de 11.878,54 lei + TVA“, se mai arată în cererea de chemare în judecată.
 

„Penalități pentru neexecutarea contractului“

Conform sursei anterior precizată, „având în vedere faptul că pârâtul (nr. Siluan Proiect SRL) nu a finalizat contractul de execuție lucrări nr. 45 încheiat la data de 27.06.2017, în integralitatea sa și în cadrul contractului, la art. 18.1 sunt prevăzute penalități în cuantum de 0,1% pe zi, iar data de finalizare a lucrării era 18.07.2019“, reclamanta (nr. UAT Hârșova) consideră că autoritatea contractantă are dreptul la plata daunelor — interese compensatorii, reprezentând penalitățile pentru neexecutarea contractului, în cuantum de 8.982,80 lei (215 zile întârziere x 0,1% x 41.780,40 lei — valoare lucrări neexecutate)“.

Tot la dosarul cauzei se mai arată că Siluan Proiect SRL ar fi fost invitat să participe la recepția lucrărilor realizate, însă acesta ar fi refuzat sistematic, ceea ce nu a permis autorității contractante să comunice autorității de management încetarea contractului de finanțare.

În acestă situație, Orașul Hârșova, în calitate de autoritate contractantă, a fost obligată să achiziționeze servicii de expertizare a lucrărilor executate de către Siluan Proiect SRL, expertiză necesară încheierii procesului-verbal de recepție la finalizarea lucrărilor.
 

Apărarea Siluan Proiect SRL

În apărarea sa, SC Siluan Proiect SRL a solicitat încuviințarea probei cu înscrisuri și a depus copii certificate ale contractului de servicii, notificare, dovada achitării prețului contractului.

Siluan Proiect SRL arată că a emis 2 facturi care însumeaza suma de 466.220 Iei cu TVA inclus în baza carora UAT Hîrșova a plătit suma de 466.220,1 51ei cu TVA inclus.

„Reiese asadar ca nici reclamanta (nr. UAT Hârșova) nu a achitat în totalitate suma aferentă contractului asumat, rămânând de achitat suma de 17.466 lei (fara TVA). Din momentul în care au apărut animozități (...) reclamanta (nr. UAT Hârșova) nu a achiat intreg pretul pretins acestea au dus la un rezultat defectuos al relatiei contractuale. Sunt clar diferente de plata datorate de ei, pârâtâi, dar și de
încasat de la reclamantă, asadar ar fi corect a se compensa aceste sume“, se mai arată în apărarea celor de la Siluan Proiect SRL.

Așa cum precizam și mai sus, Judecătoria Macina admis cererea de chemare în judecată formulată de reclamanta UAT Hârșova, în contradictoriu cu pârâta SC Siluan Proiect SRL.

Decizia Judecătoria Macin a fost contestată de SC Siluan Proiect SRL la Tribunalul Tulcea, instanță care nu a stabilit până în prezent un prim termen.

Unitatea Administrativ Teritorială Orașul Hârșova a chemat la judecată SC Siluan Proiect SRL și în dosarul 749/253/2020, cauză aflată pe rolul Judecătoriei Măcin. Noul termen a fost stabilit pentru data de 12 martie 2021.


„Extindere sistem de canalizare în orașul Hârşova“

În prezenta cauză au fost acordate două termene: 04.09.2020: Amână cauza pentru ca UAT Hârșova să detalieze modul de calcul al daunelor evaluate la suma de 74.100 lei de la punctul 2 din cererea de chemare în judecată și 11 decembrie 2020: Amână cauza faţă de cererea formulată de apărătorul SC Siluan SRL prin care solicită acordarea unui termen mai lung în vederea clarificării situaţiei şi depunerii proiectului aferent obiectivului de investiţii „Extindere sistem de canalizare în orașul Hârşova, județul Constanţa“.
 

Cererea UAT Stejaru împotriva Siluan Proiect, respinsă

Și Unitatea Administrativ Teritorială comuna Stejaru, prin Primar (Tulcea) a chemat în instanță SC Siluan Proiect SRL. Dosarul (8057/327/2019) se află pe rolul Judecătoriei Babadag, iar pe data de 06 ianuarie 2021, instanța a respins cererea de chemare în judecată având ca obiect acţiune în răspundere civilă contractuală, formulată de reclamanta UAT Stejaru în contradictoriu cu pârâta SC Siluan Proiect SRL ca neîntemeiată.

Decizia nu este definitivă, ea putând fi contestată.

Contactat telefonic, edilul din Stejaru, Dumitru Enache, motivând că este primar nou ales, ne-a declarat că acest dosar ar putea avea legătură cu sistemul de iluminat public din localitate.

Oficialii SC Siluan Proiect SRL nu au putut fi contactați pentru obținerea unui punct de vedere cu privire la aceste procese.

Sursa text: rolii.ro


Citește și

Angajați APIA trimiși în judecată de DNA Constanța. Tribunalul vrea să află dacă procurorii au colaborat cu SRI

Iohannis dă undă verde pentru urmărirea penală a lui Tăriceanu, acuzat de DNA de luare de mită

Date din ancheta DNA Constanța
Cum au intrat în faliment patru din cele cinci firme trimise în judecată în dosarul fostului șef AVAS

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii