Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:37 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Angajați APIA trimiși în judecată de DNA Constanța. Tribunalul vrea să află dacă procurorii au colaborat cu SRI

ro

11 Jan, 2021 00:00 4862 Marime text
  • Tribunalul Constanța a admis cererea privind înaintarea adresei către DNA cu privire la organul care pus în executare mandatele de supraveghere emise în prezenta cauză şi dacă în activitatea de supraveghere a fost realizată cu suportul SRI.
  • Noul termen a fost stabilit pentru data de 17 februarie 2021.


Judecătorii de la Tribunalul Constanța au stabilit un nou termen în dosarul în care Ionuţ Valentin Mihai, fost funcţionar public în cadrul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) - Centrul Local Hârşova și Răzvan Alexandru Ionescu, fost consilier superior APIA - Centrul Judeţean Constanţa, au fost trimiși în judecată de procurorii DNA. În cauză au mai fost trimise în judecată trei persoane, printre acestea aflându-se Marian Vrânceanu, fostul secretar al comunei Ciobanu.

La finele săptămânii trecute, Tribunalul a admis în parte solicitările de probatorii formulate de către inculpaţi și a încuviinţat audierea martorilor: Dima Dănuţ, Dima Nela, Ghiocel Georgica, Zelca Costel Gramene Elena, Gros Vasilica, Deliu Cristiana, Ciobănică Radu, Spânoche Bogdan, Enuţă Claudia, Juja Camelia.

În continuare, instanța a admis cererea privind înaintarea adresei către DNA cu privire la organul care pus în executare mandatele de supraveghere emise în prezenta cauză şi dacă în activitatea de supraveghere a fost realizată cu suportul SRI.

„Admiterea cererii privind adresă către APIA, pentru a comunica la acest moment în ce constau pretențiile civile şi care este izvorul acestor creanțe pe care le solicită. Respinge cererea inculpatului Ionescu privind solicitarea de relaţii APIA cu privire la atribuţiile îndeplinite de inculpatul Ionescu Răzvan Alexandru în raport de acuzaţiile reţinute în actul de sesizare“, se mai arată în decizia magistraților.

De menționat că acest dosar se află în faza de rejudecare, la Tribunalul Constanța.


Noul termen a fost stabilit pentru data de 17 februarie 2021.

Amintim că pe data de 2 decembrie 2014, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată a inculpaților:

Ionescu Răzvan Alexandru, consilier superior în cadrul APIA – Centrul județean Constanța, Mihai Ionuț Valentin, funcționar public în cadrul APIA - Centrul Local Hârșova, la data faptelor, Vrânceanu Marian, secretar al comunei Ciobanu, jud. Constanța, Iacobescu Adrian, Iacobescu Claudiu.

În rechizitoriul întocmit procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În cursul anului 2012, inculpații Ionescu Răzvan Alexandru, Iacobescu Adrian și Iacobescu Claudiu, au constituit un grup infracțional organizat cu scopul comiterii mai multor infracțiuni îndreptate împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene, dar și de înșelăciune, grupare la care au aderat ulterior și ceilalți doi inculpați: Mihai Ionuț Valentin respectiv Vrânceanu Marian.

Gruparea a fost condusă de către inculpatul Ionescu Răzvan Alexandru care, în virtutea funcției sale, deținea informațiile privind suprafețele de teren pentru care se puteau solicita subvenții, în sensul că nu fuseseră introduse la plată.

Inculpații Iacobescu Adrian și Iacobescu Claudiu aveau sarcina de a racola persoane cu statut social modest care să fie folosite pentru formularea cererilor unice de plată, de a falsifica adeverințele din care să rezulte că aceste persoane exploatau teren în județul Constanța, dar și de a retrage sumele de bani plătite în contul acestora.

În realitate, presupușii fermieri erau persoane fără adăpost, provenite din centrele de plasament, racolate și folosite de funcționarul respectiv numai pentru a obține ilegal fonduri, pe baza unor documente falsificate, în numele persoanelor respective, acte ce atestau că aceștia dețineau și lucrau terenuri agricole.

De asemenea, inculpatul Ionescu Răzvan Alexandru afla datele când în conturile falșilor fermieri erau virate subvențiile de la bugetul de stat și comunica aceste aspecte coinculpaților Iacobescu Adrian și Iacobescu Claudiu, pentru ca aceștia să poată retrage în numerar sumele respective.

Inculpatului Ionescu Răzvan Alexandru îi revenea și sarcina de a completa cererile și celelalte formulare necesare obținerii subvențiilor de la bugetul UE și de la bugetul național.

Mai mult, acesta avea sarcina de a împiedica descoperirea activității infracționale, prin folosirea unor adeverințe care să prevină efectuarea unor controale în teren ori prin completarea, în funcție de necesități unor formulare de modificare sau de retragere a suprafețelor ori de transfer a exploatației.

Toată această schemă elaborată a fost de natură să asigure succesul operațiunii frauduloase, păgubitoare pentru bugetul general al Uniunii Europene și pentru bugetul de stat, dar și să diminueze descoperirea ei și tragerea la răspundere penală a autorilor.

Inculpații Șerban Laura, Lemnaru Petru Sorin, Suciu Ioan și Ene Marian au încheiat cu procurorii anticorupție câte un acord de recunoaștere a vinovăției.

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a comunicat, în cursul urmăririi penale, că se constituie parte civilă în cauză cu suma de 3.211.048,18 lei (713.566,26 euro).

Procurorii au beneficiat de sprijin din partea Inspectoratului de Poliție al Județului Constanța și a Departamentului de Informații și Protecție Internă din cadrul M.A.I.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Constanța, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.


Citește și

Premieră la Constanța!
Pedeapsă record printr-un acord de recunoaștere a vinovăției


Ioan Lucian Mureșan, fost șef AVAS, trimis în judecată. Totul despre firmele din dosarul de la DNA Constanța!

Falsul procuror din Constanța a scăpat de închisoare și ar putea lucra în Arhiepiscopia Bucureştilor
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii