Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:46 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Are ceva de ascuns? De ce Inspectoratul de Muncă nu dezvăluie numele angajatorilor certaţi cu legea

ro

07 Jun, 2013 00:00 2246 Marime text
Munca fără forme legale a devenit o tradiţie printre angajatorii români. Dar mai ales pentru cei constănţeni, atunci când începe sezonul estival şi când şomerii din ţară şi din judeţ acceptă orice condiţie pusă de angajatori. Chiar şi munca fără forme legale. Chiar şi riscul de a fi amendaţi. Atât ei, cât şi angajatorii, care sfidează legea.

Lună de lună, Inspectoratul Teritorial de Muncă Constanţa desfăşoară controale la societăţile comerciale, care îşi desfăşoară activitatea pe raza judeţului. Inspectorii de muncă verifică respectarea prevederilor legale din legislaţia muncii, dar şi respectarea securităţii şi sănătăţii în muncă a salariaţilor. Cum este firesc controalele se lasă cu amenzi, avertismente, măsuri de remediere. Spre exemplu, în ultima lună, corpul de control Relaţii de Muncă din cadrul Inspectoratului de Muncă a verificat 519 agenţi economici din care 85 au fost sanctionaţi. Mai mult, au fost depistaţi şi 42 de angajatori, care aveau angajate 118 persoane care nu aveau încheiate contracte individuale de muncă. Toate bune şi frumoase până aici. Doar că reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă nu mai fac publice şi numele celor care încală legea. De ce oare? Oare scopul unei instituţii publice nu este cel de a avea grijă de cetăţeni? De a veghea asupra respectării dreptului la muncă a cetăţenilor care îşi plătesc la timp taxele şi impozitele? De ce numele unui angajat care îşi permite să încalce grav legea nu este făcut public? De ce constănţenii care îşi caută un loc de muncă nu trebuie să ştie ce anhajatori încalcă Codul muncii? Mai mult, reprezentanţii Inspectoratului de Muncă se laudă că au sesizat Parchetul de pe Lângă Judecătoria Constanţa în privinţa a trei angajatori, la care munceau fără carte de muncă 28 de persoane. Dar surpriză!  Nici de data asta numele angajatorilor certaţi cu legea nu sunt dezvăluite. Şi uite aşa, constănţenii riscă să-şi depună CV-ul la un angajator care practică astfel de formă de muncă, adică la negru. Şi uite aşa, inspectorii de muncă vor aplica din nou sancţiuni, măsuri şi avertismente. Iar cercul vicios va continua. Rămîne de văzut până când.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Liliana J. 11 Jun, 2013 00:54 Curios, cred că sunt obligaţi de lege să facă public. La Braşov aşa fac, lună de lună. http://www.itmbrasov.ro/ Şi uite ce iese la iveală: http://www.mytex.ro/eveniment/muncitori-la-negru-chiar-si-in-biserici_354642.php
  • NEL 07 Jun, 2013 10:03 Inspectorii ITM merg si aranjeaza cu angajatorul si pagubit este tot angajatul,curios este cum incalca legea inspectorii ITM fara sa fie sanctionati.Asa am patit eu.