Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:07 22 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ITM Constanța Amenzi de peste 100.000 de lei! Vezi ce nereguli au găsit inspectorii

ro

24 Apr, 2024 13:32 495 Marime text

 
  • Inspectorii din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Constanța au verificat angajatorii din domeniul construcții și au aplicat amenzi ce depășesc 100.000 de lei pentru neregulile identificate, printre acestea numărându-se munca nedeclarată. 
 
Inspecția Muncii prin Inspectoratele Teritoriale de Muncă a derulat în perioada 01-06 aprilie 2024  Campania Naţională pentru verificarea modului în care sunt respectate prevederile legale privind încheierea şi executarea contractelor individuale de muncă, precum şi prevederile legale privind cerinţele minime de securitate şi sănătate în muncă de către angajatorii care desfăşoară activităţi din domeniile:"construcţii clădiri" - cod CAEN 41,"lucrări de geniu civil" - cod CAEN 42,"lucrări speciale de construcţii" - cod CAEN 43.

Domeniul construcţiilor constituie unul dintre sectoarele cu pondere importantă în economia naţională. In baza analizei datelor statistice privind indicele de frecvenţă care indică numărul de accidentati care revin la 1000 de lucrători s-a constatat că acest sector de activitate are o pondere majoră în numărul total de accidentaţi în muncă.

Din acesta cauză, s-a impuns intensificarea acţiunilor de verificare şi monitorizare a modului în care se respectă prevederile legale în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, precum şi asupra modului în care angajatorii realizează măsurile de securitate şi sănătate dispuse de inspectorii de muncă, în şantierele temporare şi mobile.

În această acțiune de control, s-a urmărit cu precădere identificarea şi verificarea agenţilor economici care activează în domeniile mai sus amintite, eliminarea neconformităţilor constatate, prin dispunerea de măsuri obligatorii pentru remedierea acestora şi aplicarea sancţiunilor contravenţionale corespunzătoare acolo se constată abateri.

De asemenea s-a urmărit în mod deosebit, verificarea respectării de către agenţii economici din acest sector de activitate, a tuturor condiţiilor de muncă ale lucrătorilor avându-se în vedere în mod special, identificarea situaţiilor de pericol grav şi iminent, sistarea activităţii/oprirea din funcţiune a echipamentului de muncă care generează astfel de situaţii şi sancţionarea contravenţională a angajatorilor implicaţi, pentru creșterea gradului de conştientizare a angajatorilor şi a lucrătorilor în ceea ce priveşte necesitatea respectării prevederilor legale în domeniile relaţiilor de muncă si securitătii si sănătătii în muncă.

Din punct de vedere al relațiilor de muncă au  fost verificați 72 de angajatori, au fost depistate 3 persoane care practicau munca nedeclarată, au fost aplicate 4 sancțiuni contravenționale dintre care 3 amenzi contravenționale în valoare de 61.500 lei și o sancțiune contravențională cu avertisment. Pentru deficiențele constatate s-au dispus 8 măsuri obligatorii, cu termene scadente pentru  remediere.

În urma controalelor desfăşurate de către inspectorii de specialitate din cadrul serviciului securitate și sănătate în muncă la 26 angajatori ,  s-au aplicat 14 sancțiuni contravenționale cu amenzi în valoare  de  57.000 lei si s-au dispus 14 măsuri obligatorii, cu termene scadente pentru  remediere.

De asemenea, s-a urmărit şi modul în care au fost îndeplinite măsurile dispuse cu ocazia controalelor anterioare, acolo unde a fost cazul, se arată în comunicatul emis de ITM.

Citește și

În Constanța ITM a aplicat angajatorilor amenzi de 455.000 lei! Vezi ce nereguli au găsit inspectorii
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii