Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:48 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sfaturi pentru ascensiuni montane Măsuri de siguranţă. Cum să alegem echipamentul.

ro

27 Nov, 2015 10:25 2820 Marime text


Pentru minivacanța care va urma, m-am gândit să vin în ajutorul pasionaților de alpinism.
Echipamentul de ascensiune diferă în funcție de tipul de ascensiune pe care intenţio­naţi să-l abordaţi  - alpinism sau ascensiune montană. Dacă sunteți un începător, vă recomandăm școlile de pregătire unde veți fi inițiat în tehnicile de bază, învă­ţând, în același timp, şi cum să folosiți echipamentul.

Echipamentul

Pentru a reuși să practicați acest sport, trebuie să fiți echipați corespunzător, un echipament corespunzător fiind cheia alpinismului sau chiar a as­censiunilor montane obişnuite. Fiecare arti­col trebuie să fie anume creat pentru rolul pe care-1 are de îndeplinit şi de cea mai bună ca­litate pe care vi-o puteţi permite, achiziţionat numai de la magazinele specializate.
Când vorbim de echipament, vom porni începând chiar de la șosete. Purtaţi şosete groase de lână; dacă aveţi pantaloni de munte trei sferturi, ele tre­buie să treacă de marginea pantalonului, ajungând chiar până sub genunchi.
Pantalonii trebuie să fie în două straturi. Prima pereche trebuie să o pereche de pantaloni de corp, iar a doua pereche de pantaloni trebuie să fie de iarnă, impermeabilă la vânt și zăpadă.
Bocancii trebuie să unii potriviți pentru acest sport. Ei trebuie să fie de piele, cu o talpă de cauciuc groasă, dar flexi­bilă. Partea de sus trebuie să fie vătuită - la fel ca şi limba - şi să acopere bine fluierul piciorului. Şireturile trebuie să treacă prin cleme sau ochiuri în formă de D, nu prin găuri prin care poate intra apa. Dacă pe timpul excursiei vi se vor uda șosetele, schimbați-le și puneți o pungă de plastic și apoi ghetele. Este important să rămânem uscați pe toată perioada excursiei.

Hainele pentru partea de sus a corpului

Hainele trebuie pe straturi. Primul strat trebuie să fie subțiri, pe piele, stratul din mijloc trebuie să fie din lână, iar stratul exterior trebuie să fie o geacă nu foarte groasă, dar să fie impermeabilă la apă și vânt.
Capul trebuie să fie foarte bine protejat. Căciula trebuie să fie cu urechi, nu foarte groasă, peste care punteți să puneți gluga de la giacă, iar zona gâtului să fie protejată cu un fular.
Mănușile trebuie să fie cu un singur deget. Acest tip de mănuși este cel mai călduros. Partea exterioară a mănușilor trebuie să fie impermeabilă. Este esențial ca în rucsac să aveți mai multe perechi de mănuși.

Să nu vă lipsească bețele de trekking pentru echilibru. În cazul în care rucsacul este prea greu, acestea vă vor ajuta, aceste bețe vă vor ajuta deoarece îmbunătățesc circulația sângelui în brațe și preiau 30% din greutatea rucsacului. De asemenea, colțarii și pioletul nu trebuie să lipsească. Colțarii sunt buni pentru aderență, iar pioletul necesar pentru cățărare, iar în cazul unei alunecări, la frânare.

Recomandări pentru ascensiuni 

  • Planificaţi-vă atent itinerarul înainte de a pleca la drum, ţinând seama de orele de lumi­nă, pentru a nu vă prinde noaptea înainte de a ajunge pe teren sigur.
  • Lăsaţi unei persoane de încredere toate de­taliile despre itinerarul pe care îl veţi urma şi comunicaţi-i data la care presupuneţi că vă veţi întoarce.
  • Aveţi întotdeauna la dvs. o hartă, o BUSOLĂ, o trusă de prim ajutor şi o rezervă de alimen­te în caz de necesitate.

NU

  • Nu porniţi la drum dacă buletinul meteo­rologic spune că va fi vreme urâtă.
  • Nu abordaţi ascensiuni grele decât după ce aţi ajuns să vă descurcaţi la perfecţie în cele mai uşoare. 

Din aceeași categorie:

Ilustrație realizată de Luana Profor
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii