Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:42 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Femeia în oglinda vieții și a cosmeticii Măștile cosmetice, un beneficiu adus tenului

ro

12 Sep, 2015 00:00 2305 Marime text


Toate stările noastre nervoase şi morale, ciuda, insomniile şi necazurile ce ne copleşesc, durerile sufleteşti se întipăresc pe tenul nostru, pe trupul nostru, cauzându-ne serioase prejudicii fizice şi implicit morale, prin nemulţumirea care ne afectează atunci când ne dăm seama de aspectul nostru fizic, necorespunzător idealului nostru de frumuseţe. Dar cel mai trist este atunci când nu ne dăm seama de realitate.
 
Insist asupra acestei probleme, fiindcă numai cu mijloace cosmetice şi cu reparaţii prin machiaj nu se poate ajunge la o înfăţişare agreabilă, civilizată şi cu adevărat feminină! S-ar putea obiecta că nu prea avem timp pentru persoana noastră, lucru ce nu poate fi contrazis, dar trebuie să ne rezervăm şi pentru noi un minimum de timp şi de atenţie.

De aceea, vom începe cu somnul.

Un ten obosit este trist şi fără vlagă. Toate trăsăturile au tendinţa „să cadă”, aparent, prin liniile care descind şanţul nasolabial, comisurile gurii, cozile sprâncenelor, cuta dintre ochi se adânceşte, ridurile se marchează pe frunte din cauza muşchilor frontali prea solicitaţi nervos. Toate acestea, când sunt numai la suprafaţă, dispar după un somn odihnitor, prin repetare însă, se imprimă definitiv. De aceea, trebuie să păstrăm o moderaţie în toate. Nu se vor face abuzuri de duşuri prea calde sau prea reci, care pot da şocuri inimii. Se vor evita: tutunul, alcoolul, grăsimile, excitantele, cafeaua în cantitate mare, sedentarismul, izbucnirile nervoase.
 
Dacă vremea este răcoroasă sau umedă, ne vom lua măsurile necesare în ceea ce priveşte îmbrăcămintea, încălţămintea şi hrana. Alimentaţia noastră se va axa pe legume, lactate, carne slabă la grătar, foarte des, peşte, evitând prăjelile, conservele, afumăturile etc. Aceasta nu înseamnă că nu vom găti pentru membrii familiei, mai ales pentru bărbaţii din familie, ceea ce le place şi nu le dăunează. Ei au nevoie, pentru marele lor consum de energie, de o alimentaţie mai bogată în grăsimi şi stimulente, şi apoi, tenul lor nu este atât de străveziu ca al femeilor, ca să reflecte imediat cele mai mici deranjamente cutanate.

Alimentația - suntem ceea ce mâncăm

Deoarece dulciurile şi făinoasele au o contribuţie importantă în sporirea greutăţii corpului, trebuie să le consumăm cu atenţie şi să ştim să rezistăm ispitei lor.
Salatele şi crudităţile, verdeţurile (în special morcovi, ţelină, spanac, lăptucă, ştevie, păpădie, urzici, cicoare şi iarna andive şi rădăcinoase) ne vor vitaminiza şi ne vor face sângele mai viu şi mai bine colorat, eliberându-ne de toxine. Pâinea integrală este bogată în vitamina B. Acizii graşi din uleiurile vegetale ne vor dizolva vitaminele spre a intra în circuitul sanguin. Toate vitaminele din fructe şi din legume (care conţin vitaminele A, B1, B2, B6) şi mai ales vitamina A, supranumită şi „vitamina frumuseţii”, ne vor lumina tenul.
 
Revederile cu colegele de şcoală, prin schimburile de idei, sfaturile practice, noutăţile ce se pot difuza în toate domeniile, realizările de călătorii, creaţiile, evenimentele artistice, reţetele şi unele practici gospodăreşti utile şi originale, comentariile de modă, glumele fac să se nască un climat de bucurie şi de plăcere pentru toate femeile.

Măştile cosmetice

În tratamentul cosmetic pe care ni-l facem singure sau la un salon cosmetic, se include şi masca, ce trebuie să fie aplicată pe obraz şi pe gât.
Măştile pot fi:
  • Minerale
  • Vegetale
  • Biologice
Ele se aplică pe obraz, după ce acesta a fost în prealabil curăţit, înmuiat prin baie de aburi de plante, astfel încât punctele negre pot fi scoase cu uşurinţă, prin apăsare cu un tifon steril, cu cele două degete arătătoare. Se masează apoi obrazul cu mişcări şi ingrediente potrivite tenului: normal, gras, uscat, mixt.
 
Măştile minerale sunt alcătuite din prafuri anorganice ca: talc, oxid de zinc, oxid de titan, carbonat de calciu, carbonat de magneziu, caolin, sulf. Acestea sunt bune pentru tenurile grase şi acneice, cu porii deschişi, mai ales în perioada de creştere - adolescenţă - când survin deranjamente cutanate de ordin endocrin. Există totuşi persoane care au aceste manifestări până aproape de 30 de ani, moştenind unele deficienţe glandulare.
 
Măştile vegetale sunt din plante ca: spanac, urzici, praz (pentru tenurile acneice). Ele au o înfăţişare gelatinoasă, fiind în combinaţie cu amidon de orez, celuloză, albumine.

Măştile de fructe se fac din toate combinaţiile de fructe cărnoase: cireşe, caise, căpşune, fragi, zmeură, pepene verde, pepene galben, banane, piersici, portocale, mandarine etc.
 
Măştile biologice sunt sub formă de cremă sau de gel şi conţin substanţe care activează procesul de vitalizare a celulelor. Conţin hormoni, vitamina E şi vitamina A, propolis, lăptişor de matcă, alge, nămol, extract de castraveţi, colagen, miere de albine, ginseng, gerovital etc.

Măşti pentru ten uscat

  • Un gălbenuş de ou, un vârf de cuţit de miere de albine, o linguriţă de brânză de vacă.
  • O linguriţă de miere de albine se mestecă repede cu puţină drojdie de bere (cât o nucă).
Se unge obrazul cu untură de peşte, se masează bine, apoi se aplică o mască de parafină solidă, topită şi răcită cât să o poată suporta pielea. După 20 de minute se îndepărtează şi se aplică o compresă caldă de infuzie de plante (muşeţel, rozmarin, salvie, petale de trandafiri, mentă). Se repetă ungerea obrazului şi se aplică din nou o compresă caldă. Se pot combina două dintre plantele amintite.
 
Untura de peşte, deşi are un miros specific, neplăcut, conţine vitaminele A şi B şi ajută la regenerarea celulelor epidermei, împrospătând tenul şi hrănindu-l. Se poate înlocui cu ulei de măsline călduţ. E o mască ideală pentru refacerea tenului după ce a fost expus Ia soarele prea puternic.

Mască pentru un ten ridat şi obosit

Se prepară dintr-o lăptucă opărită, frecată cu o lingură de lapte şi o linguriţă de ulei de măsline. Se ţine pe obraz 30 de minute, după care se aplică comprese cu infuzie de muşeţel.

Măşti pentru tenul gras şi acneic

  •  Se aplică pe obraz o mască de tifon îmbibată cu iaurt (este bună şi pentru pielea arsă de soare).
  • Un morcov ras se amestecă cu o linguriţă de zeamă de lămâie. Se aplică pe obraz şi, după 20 de minute, se tamponează obrazul cu următoarea soluţie: o lingură de cimbru se opăreşte cu 2 linguri de apă clocotită şi se strecoară.
  • Se rade o ridiche, se stoarce, iar cu zeama lor se spală obrazul, ţinându-se 10 minute neşters.
  • Câteva bucăţi de praz se opăresc şi se aplică călduţe direct pe obraz. Deasupra se aşază un tifon, ca o mască, spre a nu cădea prazul. Se ţin 25 de minute, apoi se spală cu muşeţel.
Prazul şi ridichile conţin sulf şi combat coşurile.

Mască pentru combaterea coşurilor

O ridiche neagră se rade şi se stoarce printr-un tifon. Ceea ce rămâne se încălzeşte şi se fărâmiţează ca un piure. Se aplică călduţ pe obraz, timp de 20 de minute. Se spală obrazul cu zeama de ridichi, timp de 10 minute, ţinând obrazul ud. Se spală cu apa în care s-a dizolvat bicarbonat (o lingură).

Mască împotriva urticariei şi a pielii cu prurit

  • 2 g salicilat de sodiu şi 2 g bicarbonat se dizolvă în 250 ml apă fiartă şi răcită. Se tamponează pielea din când în când, în timpul zilei şi seara. 

Mască pentru îndepărtarea cojilor de pe obraz

  • Se bate un albuş spumă şi se adaugă două linguri de mălai. Se freacă întâi uşor obrazul cu această pastă, apoi se aplică pe obraz, timp de 20 de minute. Se spală la sfârşit obrazul cu ceai de muşeţel călduţ şi se unge uşor cu o cremă hidratantă neutră sau cu lapte demachiant pentru ten gras. 

Mască de fructe

  • Se spală bine fructele (fragi, căpşune, caise, pepene galben şi verde, piersici, cireşe etc.), se zdrobesc şi se aplică direct pe obraz (20 de minute). Se spală obrazul cu apă minerală.

Măşti-loțiuni pentru un ten pistruiat

  • 1/4 l apă fiartă şi răcită se amestecă cu 15 picături de tinctură de benzoe.
  • 1/4 l lapte se fierbe cu 100 g hrean. Se strecoară şi se aplică pe obraz

Din aceeași categorie:

Ilustrație realizată de Luana Profor
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii