Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:31 03 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cuget liber În pat cu duşmanul!

ro

28 Jul, 2011 11:47 486 Marime text

"Venea târziu şi mă bătea uneori atât de tare că stăteam întinsă pe jos şi câte jumătate de oră numai să mă lase în pace. Nici nu mă mişcam până când nu auzeam că s-a culcat", povesteşte o femeie din Constanţa. Aceste cuvinte sunt numai o frântură din chinul îndurat de la bărbatul cu care se căsătorise de numai un an. Într-o seară nu a mai rezistat şi a plecat de acasă.

Este una dintre puţinele femei care au scăpat de coşmarul violenţei domestice. A plecat cu hainele de pe ea şi cu câţiva lei în buzunar, la nişte prieteni care au ajutat-o. Dar recunoaşte că dacă ar fi avut copii nu s-ar fi descurcat şi poate ar mai fi îndurat şi acum bătăile soţului.

Zilnic, zeci de femei trec prin aceleaşi chinuri. Dar nu pleacă. Le e frică de bărbatul bătăuş sau teamă că nu vor avea din ce să trăiască şi nu vor putea să îşi crească singure copiii, nu vor să afle cunoscuţii, şefii.

Mai mult decât atât, nici nu au sprijinul societăţii civile şi al autorităţilor. Acţiunile de prevenire a fenomenului de violenţă domestică sunt foarte puţine. La fel şi centrele de adăpost pentru victime. Practic, în judeţul Constanţa nu există decât un singur centru, la Cernavodă, pentru femeile din localitate sau comunele din vecinătate. Şi chiar şi acesta stă gol. De vină este mentalitatea. Căci femeilor le este ruşine să nu afle cunoscuţii de situaţia în care sunt, le este jenă să ceară ajutorul, nu pot fi independente, nu pot şi nu vor să recunoască faptul că, la un moment dat, au făcut o alegere greşită în viaţă.

„Agenţia Judeţeană pentru Prestaţii Sociale Constanţa colaborează cu mai multe instituţii responsabile de la nivel judeţean, care au atribuţii în domeniul violenţei în familie, cum ar fi Inspectoratul de Poliţie, Serviciul de Medicină Legală, Inspectoratul Şcolar, Inspectoratul de Jandarmi şi Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului. Instituţia noastră are ca atribuţii monitorizarea trimestrială a datelor statistice privind cazurile de violenţă în familie din judeţ, de la instituţiile partenere, statistică pe care o raportează trimestrial la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Familiei si a Drepturilor Familiei din cadrul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale. De asemenea, persoana cu atribuţii în domeniul prevenirii şi combaterii violenţei în familie din cadrul A.J.P.S. acordă consiliere socială persoanelor care apelează la instituţia noastră şi îndrumă victima şi agresorul spre servicii sociale şi medicale de specialitate şi colaborează cu serviciile specializate pentru protecţia copilului de la nivelul judeţului", a explicat purtătorul de cuvânt al AJPS, Mariana Fătu.

www.cugetliber.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii