Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:49 17 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

S-a încheiat stagiunea 2023 – 2024 a Teatrului de Stat Constanța. Urmează reprezentații la mai multe festivaluri naționale și renovarea Sălii Studio

ro

02 May, 2024 17:00 777 Marime text
  • Reamintim că începând cu anul 2022, spectacolele Teatrului de Stat Constanța se joacă pe scena Sălii Studio
 
Teatrul de Stat Constanța a încheiat stagiunea 2023 – 2024 odată cu avanpremiera spectacolului „Casa Bernardei Alba”.
 
Reprezentanții instituției au transmis că în lunile mai și iunie, actorii teatrului constănțean vor pleca în turneu pentru a participa la mai multe festivaluri naționale.
 
De asemenea, au anunțat că la Sala Studio, situată pe strada Ion Lahovari nr. 2A, Constanța, vor începe lucrările de renovare.
 
Doi ani de când Sala Studio găzduiește spectacolele TSC
 
Reamintim că începând cu anul 2022, spectacolele Teatrului de Stat Constanța se joacă pe scena Sălii Studio.
 
Relocarea a fost necesară după ce au fost demarate lucrările de reabilitare a clădirii unde funcționa înainte teatrul de pe Bulevardul Ferdinand nr. 11.
 
Sala Studio, care înainte avea destinația de spațiu de birouri, a fost amenajată contra-cronometru pentru a putea găzdui spectacolele. Totuși, condițiile de desfășurare a activității actorilor nu sunt cele mai optime, după cum menționează Teatrul de Stat. Este vorba despre: cabine comune și extrem de înghesuite, lipsa toaletelor separate față de cele destinate publicului, fațada veche și neatractivă și foaierul mic.
 
„Din păcate, spațiul fiind unul privat, închiriat de Teatrul de Stat Constanța, nu am putut face renovări, deoarece legea nu permite utilizarea fondurilor publice pentru lucrări de investiții în bunuri imobiliare ce nu fac parte din domeniul public. Din acest motiv, am căutat și am găsit parteneri privați: Studioul de Arhitectură Stebingăr, care a realizat pro-bono proiectul de renovare, și Banca Comercială Română, care ne-a oferit o sponsorizare consistentă pentru a putea face lucrările necesare”, menționează Teatrul de Stat Constanța.
 
Șase festivaluri pentru actorii teatrului
 
În lunile mai și iunie 2024, actorii Teatrului de Stat Constanța vor participa la șase festivaluri.
 
Prima deplasare a teatrului este la Baia Mare. Pe 15 mai, va avea loc reprezentația spectacolului „10 lucruri pe care le-am pierdut la Festivalul Mamaia”, regia Gabriel Sandu și Elena Morar, în cadrul Festivalului „Aproape”.
 
Același spectacol va fi prezentat și la Suceava, pe 17 mai, la Festivalul „Zilele Teatrului Matei Vișniec”.
 
Pe 20 mai, la Târgu Jiu, teatrul de pe litoral prezintă spectacolul „A douăsprezecea noapte” de William Shakespeare, regia Andrei Șerban, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru „Elvira Godeanu”.
 
Peste două zile același spectacol va fi jucat și la Craiova, la Festivalul Internațional Shakespeare. Va fi prima oară când teatrul constănțean participă la acest festival.
 
Luna iunie începe cu reprezentația spectacolului „Jocuri în curtea din spate” de Edna Mazya, regia Diana Mititelu. Acesta face parte din programul Festivalului Internațional de Teatru Scurt Oradea.
 
Ultimul festival este Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, unde Teatrul de Stat Constanța merge cu spectacolul „10 lucruri pe care le-am pierdut la Festivalul Mamaia”, programat pentru data de 30 iunie.
 
Teatrul de Stat va organiza, și în acest an, Stagiunea Estivală a Artelor Spectacolului
 
Teatrul de Stat Constanța a transmis că speră ca la începutul lui iunie să publice programul SEAS, ediția 2024. Ca și în anul trecut, aceasta se va desfășura în lunile iulie și august.
 
„Ca și în anii trecuți, veți putea vedea atât spectacole din repertoriul nostru, cât și producții ale multor instituții de spectacole din țară. Nu va lipsi weekendul dedicat teatrului de stradă – Festivalul Internațional SEAStreet 2024”, menționează TSC.
 
Ce va aduce începutul stagiunii 2024 - 2025
 
La începutul stagiunii 2024 - 2025 va avea loc premiera oficială a spectacolului „Casa Bernardei Alba” de Federico García Lorca, în regia Dianei Mititelu. De asemenea, încă un spectacol în regia lui Radu Afrim va ieși la public în prima parte a lunii octombrie.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:
Premiile UNITER se decernează în această lună Până când pot fi votați Ramona Niculae și Ștefan Mihai, nominalizații Teatrului de Stat Constanța
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii