Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:03 17 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tribunalul Constanța, obiectiv în 2024 – o soluție revoluționară pentru înregistrarea ședințelor de judecată, cu transcrierea automată a declarațiilor! (DOCUMENT)

ro

02 May, 2024 17:00 608 Marime text
  • În Secțiunea Document poate fi consultat Raportul activității Tribunalului Constanța în 2023.
Tribunalul Constanța își propune un obiectiv inediat pentru 2024, fiind vorba despre o soluție revoluționară pentru înregistrarea ședințelor de judecată, cu transcrierea automată a declarațiilor martorilor și, implicit, a ședinței de judecată!
 
Informația este cuprinsă în Raportul de bilanț 2023, întocmit de președintele Tribunalului Constanța, magistratul Mihaela Cristina Grădinariu și prim-grefierul Liliana Goiceanu.
 
„Ca şi obiectiv în anul 2024 în direcția exploatării tehnologiei IT se dorește implementarea unei soluții de înregistrare a ședințelor de judecată revoluționară, care va face transcrierea automată a declarațiilor martorilor şi implicit a ședinței de judecată“, se precizează în raportul instanței.
 
De asemenea, tot printre obiectivele instanței se află și extinderea sistemului de videoconferință cu echipamente noi şi mai performante, noi camere virtuale de videoconferință şi dotarea unor camere de audiere martori cu tot echipamentul video şi de distorsiune necesar.
 
Ttodată, Tribunalul dorește implementarea unei aplicații care să includă și utilizarea platformei de încărcare documente de pe un telefon mobil, cu ajutorul căreia justițiabilii pot trimite mult mai ușor documente.
 
În plus, ei ar putea avea astfel și un istoric al documentelor trimise pentru fiecare instanță, „istoric care relevă și data la care documentul a fost declarat valid ca urmare a deschiderii lui de către grefierul desemnat“.
 
Se precizează în Raportul de activitate că „din perspectiva indicatorilor de performanță statis ECRIS, Tribunalul Constanţa, împreună cu instanțele arondate, a fost, în anul 2023, o instanţă eficientă, iar Tribunalul Constanţa, ca instanță proprie, a fost, de asemenea, o instanță eficientă“.
 
Actvitatea instanței a fost afectată în 2023 prin prisma creșterii gradului de complexitate a dosarelor, a volumului acestora, dar și ca urmare a pensionării unui număr de cinci magistrați.
 
În Raport se arată astfel că „volumul de dosare, creșterea nivelului lor de complexitate, multiplicarea procedurilor impuse de noile reglementări și lărgirea sferei atribuțiilor tuturor categoriilor de personal, alături de pensionarea unui număr de 5 judecători, au generat supraîncărcarea volumului de activitate al personalului instanțelor“.
 
„Strategia de resurse umane va urmări implementarea unui management strategic al necesarului de resurse umane, care să permită dimensionarea schemelor de personal; se va continua evaluarea necesarului de resurse umane, prin identificarea deficitului de personal, ceea ce presupune stabilirea volumului optim de activitate pe judecător și personal auxiliar şi compararea volumului de activitate între instanţe“, conform Raportului.
 
„În acest sens, este extrem de util instrumentul de lucru care constă în centralizarea lunară a volumului de dosare rulate de grefierii de la toate instanțele arondate. Astfel se cunoaște volumul mediu de încărcare al grefierilor de la fiecare instanță, element care este avut în vedere în politica de gestionare a resurselor umane“, conform Raportului de activitate.
 
Raportul activității Tribunalului Constanța și al instanțelor arondate în 2023 poate fi accesat integral în Secțiunea Document.
 
Prezentarea Tribunalului Constanța
 
Tribunalul Constanța are arondate judecătoriile din județul Constanța, respectiv, Judecătoria Constanța, Judecătoria Medgidia, Judecătoria Mangalia și Judecătoria Hârșova.
 
La rândul său, Tribunalul este arondat Curții de Apel Constanța, instanța supremă din Dobrogea.
 
Președintele Tribunalului Constanța este magistratul Mihaela Cristina Grădinariu, iar vicepreședinți sunt magistrații Costin Smarandi și Marius Cătălin Croitoru (președintele Judecătoriei Medgidia, delegat vicepreședinte al Tribunalului).
 
Prim grefierul instanței este Liliana Goiceanu.
 
Secția I Civilă este condusă de președintele Vlad Andrei Ardeleanu și din ea fac parte magistrații: Alina Lefter, Loredana Mesrobian, Oana Cristina Ardeleanu, Adrian Neagu, Aurora Coadă, Felicia Marcu, Adriana Lepădatu, Elena Roxana Doicescu, Delia Gherasim, Adriana Mihaela Vasile, Monica Vieru, Ioana Iancu, Maria Roxana Codreanu, Monica Rizea, Diana Batcu și Mădălina Banoti.
 
De asemenea, tot la Secția I Civilă își desfășoară activitatea și asistenții judiciari Georgeta Chioveanu, Rodica Trăistaru, Mihaela Aura Baschinos, Adriana Raluca Guran și Corina Muscă-Voicu.
 
Secția a II-a Civilă este condusă de președintele Angelica Neacșu și din ea fac parte magistrații: Meral Focșa, Aniela Staicu, Lavinia Elena Crăciun, Daniela Alexandra Stamate, Elena Alina Marin, Constanța Ilie, Octavian Cătălin Ticea și Iuliana Maria Simion.
 
Secția de Contencios administrativ și fiscal a este condusă de președintele Iulia-Laura Opariuc-Dan și din ea fac parte magistrații Teodora Luminița Popescu, Costin Smarandi, Ciprian Butaru, Gabriel Neacșu, Traian Laurențiu Iancu, Parascheva Dorin, Ștefan Alexandru Toma și Mara Isabella Nemeth.
 
Secția Penală este condusă de președintele Adreea Octavia Panait și din ea fac parte magistrații Antoneta Ardeleanu, Iustin Leonard Bourceanu, Bogdan Mihai Dumitru, Marius Nastasia, Lucian Jalbă (delegat la Penitenciarul Poarta Albă), Marius Cătălin Croitoru, Anca Teodora Chivu, Voichița Mihaela Nițeanu și Alina Crasovschi.
 
În Secțiunea Document poate fi consultat Raportul activității Tribunalului Constanța în 2023.

Sursa documentare: Portalul Național al Instanțelor de Judecată - portal.just.ro - Tribunalul Constanța
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Raportul complet al activității Curții de Apel Constanța, în 2023! Două posturi de judecător ar putea fi transferate la Curte (DOCUMENT)
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii