Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:43 22 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Accident cu mai multe victime la Cora Brătianu! Prima condamnare, aproape 5 ani cu executare. Dosarul, în apel (FOTO+VIDEO)

ro

02 May, 2024 17:00 1695 Marime text
 
 
  • Facem precizarea că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală, precum și de prezumția de nevinovăție.
 
Prima condamnare în dosarul accidentului, de la jumătatea lunii septembrie 2023, de pe bulevardul I. C. Brătianu din municipiul Constanţa, zona Cora, eveniment soldat cu rănirea mai multor persoane.
 
Judecătoria Constanța a decis condamnarea șoferului la aproape 5 ani de închisoare cu executare, pedeapsă obținută prin contopire.
 
Decizia a fost contestată la Curtea de Apel Constanța, instanță ce va lua o decizie definitivă! 
 
MINUTĂ
 

Încetează procesul penal faţă de inculpatul R.A.D., cercetat sub măsura arestului preventiv, pentru săvârşirea infracţiunii de „vătămare corporală din culpă”, prev. de art.196 alin.1,2, 3 și 4 C.pen., întrucât a fost retrasă plângerea prealabilă.
 
În baza art. 338 alin. 1 C. pen., rap. la art. 396 alin. 1, 2 și 10 C.pr.pen., condamnă inculpatul R.A.D., cercetat sub măsura arestului preventiv, la pedeapsa închisorii de 2 (doi) ani, pentru săvârșirea infracțiunii de părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ștergerea urmelor acestuia.
 
În baza art. . 335 alin. 2 C.pen, rap. la art. 396 alin. 1, 2 și 10 C.pr.pen., condamnă inculpatul R.A.D., la pedeapsa închisorii de 1 (un) an, pentru săvârșirea infracțiunii de conducerea unui vehicul fără permis de conducere.
 
În baza art. 336 alin. 2 C. pen., rap. la art. 396 alin. 1, 2 și 10 C.pr.pen., condamnă inculpatul R.A.D., la pedeapsa închisorii de 2 (doi) ani, pentru săvârșirea infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe.


 
Constată incidenţa disp. art. 38 alin. 1 C.pen., privind concursul real de infracţiuni.
 
Constată că infracţiunile din prezenta speţă, au fost săvârșite în stare de recidivă postcondamnatorie față de sentinţa penală nr. 486 din 06.04.2023, pronunţată în dosarul nr. 29153/212/2022, de Judecătoria Constanţa, definitivă prin neapelare la data 28.06.2023.
 
În baza art. 39 alin. 1 lit. b) C.pen., contopeşte pedepsele concurente stabilite în sensul că aplică pedeapsa cea mai grea de 2 ani închisoare, la care adăugă un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse (o treime din 3 ani), respectiv 1 an, pedeapsa rezultantă fiind închisoarea de 3 ani. în baza art. 96 alin. 4 C. pen., dispune revocarea suspendării executării pedepsei sub supraveghere dispusă prin sentinţa penală nr. 486 din 06.04.2023, pronunţată în dosarul nr. 29153/212/2022, de Judecătoria Constanţa, definitivă prin neapelare la data 28.06.2023.
 
În baza art. 43 alin. 1 și 2 C.pen., adăugă pedeapsa rezultantă de 3 ani închisoare, la pedeapsa de 1 an şi 9 luni închisoare aferentă sentinţei penale nr. 486 din 06.04.2023, pronunţată în dosarul nr. 29153/212/2022, de Judecătoria Constanţa, definitivă prin neapelare la data 28.06.2023, în final, inculpatul R.A.D. executând pedeapsa cu închisoarea de 4 ani şi 9 luni, în regim de detenție, cf. art. 60 C.pen.

În baza art. 72 alin. 1 C.pen. corob. cu art. 40 alin. 3 C.pen., deduce din pedeapsa rezultantă finală perioada deja executată, respectiv perioada reţinerii de la data de 12.09.2023, ora 2200, până la data de 13.09.2023, ora 2200 şi durata arestului preventive, de la data de 13.09.2023, la zi, din prezenta cauză. 

 
După accident, procurorii au solicitat și obținut arestarea șoferului, în cauză fiind reţinute următoarele:
 

„La data de 12.09.2023, în jurul orei 06:44, inculpatul, ce avea suspendat dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice (urmare a depistării sale conducând sub influența băuturilor alcoolice și a substanțelor psihoactive pe raza judeţului Prahova la data de 11.09.2023), a condus un autoturism marca Audi A6 pe bulevardul I. C. Brătianu din municipiul Constanţa, pe banda nr. 1, dinspre strada Alba Iulia către strada Dezrobirii.
 
Când a ajuns în apropierea intersecţiei de tip sens giratoriu cu strada Dezrobirii, din cauza nepăstrării unei distanțe de siguranță faţă de autovehiculele care circulau înaintea sa, a acroşat cu partea frontală a autoturismului partea din spate a unui alt autoturism, care circula regulamentar, proiectându-l înainte, astfel că acesta a acroşat ulterior un autobuz şi un microbuz.
 
Accidentul de circulaţie a fost soldat cu vătămarea corporală a celor patru pasageri din autoturismul condus de inculpat (ce nu au dorit să formuleze plângere prealabilă împotriva acestuia şi nici să fie examinate medico-legal), precum şi a unor pasageri din celelalte autovehicule implicate în accident, respectiv persoanele vătămate H.M. (ce necesită 10 zile de îngrijiri medicale pentru vindecare), L. P.A. (ce necesită 6-7 zile de îngrijiri medicale pentru vidnecare) și S.M.L. (ce necesită 120 de zile de îngrijiri medicale pentru vindecare).
 
Inculpatul a părăsit locul faptei după producerea evenimentului rutier şi înainte de sosirea la fața locului a lucrătorilor de poliție.
 
El s-a prezentat ulterior, în aceeaşi zi, ora 17:50, la sediul Serviciului Rutier Constanţa, unde a recunoscut că a condus autoturismul şi că a produs accidentul de circulaţie.
 
A fost testat cu aparatul Drugtest, ce a indicat o valoare pozitivă pentru amfetamină şi metamfetamină, astfel că inculpatul a fost condus ulterior la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța, unde i-au fost prelevate mostre biologice, în vederea stabilirii prezenţei în sânge a substanţelor psihoactive.
 
S-a reţinut totodată că inculpatul a comis faptele reţinute în sarcină în stare de recidivă postcondamnatorie, respectiv în termenul de supraveghere al executării unei pedepse neprivative de libertate la care fusese condamnat ca urmare a comiterii unei infracţiuni de complicitate la tâlhărie.
 
La data de 13.09.2023 judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Constanța a admis propunerea procurorului de caz, dispunând luarea măsurii arestului preventiv, pe o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 13.09.2023 şi până la data de 12.10.2023 inclusiv, faţă de inculpat.
 
Precizăm că punerea în mișcare a acțiunii penale, reținerea și arestarea preventivă reprezintă etape și măsuri din cursul procesului penal, reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual adecvat de administrare a probatorului, activități care nu pot, în nicio situație, să înfrângă principiul constituțional al prezumției de nevinovăție“.

 
 PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:
 
Închisoare cu suspendare!
Prima condamnare în cazul tragediei de pe Șoseaua Mangaliei! Victima, elevă la Liceul Tehnologic „Gheorghe Miron Costin” (GALERIE FOTO+VIDEO)

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii