Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:55 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#ConstantaEsteBine 6 octombrie 2021 Amintiri

ro

07 Oct, 2021 09:00 1891 Marime text
Ați observat cât de bine ne amintim lucrurile neplăcute, cele nerezolvate și mai ales, suferințele, durerile și traumele? Cu detalii, amănunte și senzații. Parcă rămânem blocați energetic în acele momente și nu mai vrem să ieșim de acolo.

După ce trecem prin ceva neplăcut, povestim tuturor celor cu care ne întâlnim ceea ce s-a întâmplat, cu lux de amănunte. Chiar dacă ceilalți nu ne cer aceste istorisiri, nu au nevoie de ele și nu le sunt de folos.
Realmente îi folosim pe post de psihologi voluntari, ca să ne descărcăm tensiunea acumulată în cuvinte și să povestim iar și iar ce s-a întâmplat.

Păi dacă tot repetăm și iar repetăm ”ce am pățit eu!” normal să se întipărească și să nu mai uităm așa de ușor.

Pe când atunci când ni se întâmplă ceva de bine, suntem bucuroși sau fericiți, suntem mulțumiți de o realizare sau împlinire, cu câtă lume discutăm? Cu prea puțini oameni. De ce? Pentru că observăm ce ciudat se uită la noi.

Dacă povestim despre nefericiri, toți se relaționează la poveste, participă și povestesc propriile lor nefericiri.

În schimb, dacă povestim despre succese, observăm sclipiri de invidie în ochiii interlocutorilor (să recunoaștem, așa apare invidia, când alții au succes și noi nu) și ne ținem gura. Plus că bucuria unui succes se stinge mult mai repede decât suferința unui eșec. Natura umană? Sau educație socială - să valorizăm suferința și să neglijăm fericirea?

Interesant de discutat această idee - ceea ce și avem de gând să facem la Webinarul de mâine seară, joi, 7 octombrie ora 20.00
https://alexaevent.ro/.../webinar-cu-dr-sorina-soescu.../

Mi-ar place să primim feed-back de la mai multi participanți si să avem un dialog jucăuș. Pentru că putem să învățăm multe când discutăm detașat chiar și despre Amintiri de toate felurile. Asta este ceea ce suntem, real, fiecare dintre noi. Depozite de amintiri. Și ne trăim viețile după cum ne aranjăm depozitele și inventarul lor pe interior.

Există multe soluții să poți lucra la ”depozitul interior” de amintiri. Și le vom aminti în discuția de mâine, când vom avea două generații în dialog.

Vă așteptăm alături de noi, împreună suntem mai puternici și mai rezistenți.

Cu iubire

Sursă foto și text: Facebook.com / Zyanna Orinda
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii