Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:53 04 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Originar din Botoșani și devenit constănțean prin „adopție” Actorul Virgil Andriescu, la ceas aniversar!

ro

25 Apr, 2024 17:00 582 Marime text
  • Face parte din promoția de absolvenți a Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” București a anului 1963
  • Prin repartiție guvernamentală, Virgil Andriescu a ajuns la Teatrul Tineretului Piatra Neamț. Aici a primit primul său rol, fiind distribuit în piesa „Omul cu mârțoaga”, jucându-l pe Varlam
  • După doi ani petrecuți acolo (1963 – 1965), Virgil Andriescu a ajuns la Constanța, alăturându-se Teatrului Dramatic
 
Ajuns la impresionanta vârstă de 88 de ani, Virgil Andriescu rămâne unul dintre cele mai mari figuri actoricești care au pășit pe scena pontică a Teatrului de la malul mării.
 
Actorul s-a născut la Botoșani, în ziua de 26 aprilie 1936, în familia lui Aurel și Tatianei Andriescu.
 
Face parte din promoția de absolvenți a Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” București a anului 1963.
 
Prin repartiție guvernamentală, Virgil Andriescu a ajuns la Teatrul Tineretului Piatra Neamț. Aici a primit primul său rol, fiind distribuit în piesa „Omul cu mârțoaga”, jucându-l pe Varlam.
 
După doi ani petrecuți acolo (1963 – 1965), Virgil Andriescu a ajuns la Constanța, alăturându-se Teatrului Dramatic.
 
Pe scena pontică a cunoscut perioada de apogeu a carierei sale, demonstrându-și harul și devenind un nume sacru de-a lungul celor 21 de ani de „slujire” a Teatrului Dramatic.
 
Gil Andriescu, cum i se mai spune, și-a conturat în anii în care s-a aflat sub reflector, în fața publicului, un portofoliu impresionant de 90 de roluri, din care 60 au fost principale. Amintim aici de: Mircea Aldea („Gaițele” de Al. Kirițescu), Bismark („Credința” de I. Coja), Elio („Fluturi.. fluturi” de Aldo Nicolay), Pyrrus („Andromaca” de Racine), Cain („Jocul vieții și al morții în deșertul de cenușă” de Horia Lovinescu), Andrei Golubev („Între patru ochi” de Alexandru Ghelman), Solness („Constructorul Solness” de H. Ibsen), Teodor Karamazov („Frații Karamazov” de Fiodor Dostoievski), Cristofor Columb („A treia caravelă” de Iosif Naghiu), Paris („Nu va fi război în Troia” de J. Giraudoux), etc.
 
În 1986, Virgil Andriescu pleca de la Constanța și implicit părăsea Dramaticul, pentru a lua contact cu lumea artistică din București. Astfel, actorul ajungea la Teatrul Odeon. Mai jos, redăm un fragment din volumul „Dulcea povară”, scrisă de Jean Badea, ce are legătură cu decizia actorului de merge în Capitală:
 
„Capitala l-a atras nu atât pentru oferta de roluri a teatrului, cât pentru oportunitatea de a face film și televiziune. Ceea ce s-a și întâmplat, Gil Andriescu prezentându-se astăzi cu o impresionantă fișă de creație în producțiile micului și marelui ecran.”
 
Același Jean Badea reliefează și perioada în care Gil Andriescu a ajuns directorul Teatrului din Constanța, numit la acea vreme Teatrul „Ovidius”.
 
„În vara anului 2002 câștiga concursul pentru funcția de manager al Teatrului Ovidius pentru un mandat de patru ani. N-avea să-l ducă până la sfârșit, pentru că salariații instituției, înregimentați într-un sindicat foarte activ, au făcut presiuni patetice și zgomotoase, de la proteste individuale și colective, până la greve japoneze și... românești, care au dus chiar la suspendarea unor reprezentații, la plecarea acasă a spectatorilor. Că și-a dat demisia sau că a fost demis de Consiliul Local are mai puțină importanță”.
 
Amintind din nou de perioada lui din București, când a intrat în lumea filmului, menționăm că actorul a jucat în 30 de roluri, din care 25 principale. Câteva titluri sunt: „Lansarea” (1985), „Un pumn de stele” (1987), „Femeia mării” (1991), „Război în bucătărie” (1998), „Despre o anume dispariție” (2005), etc.  
 
În anul 2017, cu prilejul aniversării Zilei Dobrogei, eveniment organizat de cotidianul ZIUA de Constanța, Virgil Andriescu a fost cel care a citit Proclamația lui Carol și Ordinul către armată.
 
Apoi, în vara lui 2018, ZIUA de Constanța organiza evenimentul „Incredibila memorie a teatrului constănțean”, ocazie cu care actorul a fost distins cu medalia „Jean Ionescu” și cu placheta #RespectTeatru.
 
Un alt premiu ce a reflectat recunoștința față de activitatea actorului a fost Premiul pentru întreaga carieră, înmânat în cadrul Galei Premiilor Gopo 2020. În același an, el a devenit cetățean de onoare al județului Constanța.
 
Referindu-ne la activitatea editorială a lui Virgil Andriescu, el a lansat în primăvara lui 2022 cartea „O viață așa cum s-a nimerit”, în Sala Teatrului a TNOB, în compania prof. univ. dr. habil Angelo Mitchievici și a conf. univ. dr. Aurelia Lăpușan. În decembrie 2023, actorul și-a prezentat volumul „Întâmplări adevărate cu și fără chițibușuri”, la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța.
 
Citește și:

LIVE VIDEO+TEXT Virgil Andriescu, o nouă apariție editorială. Volumul „Întâmplări adevărate cu și fără chițibușuri” este lansat la Biblioteca Județeană Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii