Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:16 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Melcii carnivori şi meduzele devoratoare atacă litoralul românesc

ro

13 Nov, 2010 15:12 1038 Marime text

Cercetătorii spun că litoralul românesc este invadat de melci carnivori, meduze devoratoare şi de scoici.

Biodiversitatea marină este pusă în pericol de speciile invadatoare aduse de navele care tranzitează apele Mării Negre, susţin cercetătorii marini, scrie adevărul.ro.

Unul dintre invadatori este scoica Mya arenaria, care provine din Asia şi transformă nisipul în strat calcaros, spune Adriana Chiorean, şeful Acvariului din Constanţa.

Melcii carnivori Rapana venosa sunt şi ei o specie invazivă. Aduşi din Marea Japoniei, au fost văzuţi la noi în ţară pentru prima oară în anii 40 şi o duc foarte bine la noi. Ei se hrănesc cu stridii, midii, icre, puieţi şi peşti de talie mică.

Impact negativ asupra biodiversităţii de pe litoralul românesc are şi meduza devoratoare, mnemiopsis, apărută în 1980 la noi. De atunci, meduza se hrăneşte cu zooplanctonul din apă, icre şi larve. Acum însă, şi-a găsit şi ea un duşman: o altă meduză, venită după 1990, care se înfruptă din prima.

În Marea Neagră au mai apărut şi nişte specimene exotice precum creveta japoneză, crabul japonez şi crabul nord-american. Speciile au fost descoperite de biologul Dragoş Micu de la Institutul de Cercetare şi Dezvoltare Marină Grigore Antipa, iar descoperirile i-au fost recunoscute pe plan internaţional.

Sursa: cotidianul.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii