Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:56 30 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vacanta de vara - o cursa de organizare a timpului liber al copilului?

ro

05 Jul, 2013 10:33 2112 Marime text
A venit vacanta de vara si, odata cu ea, si intrebarea: cum sa-i organizez lunile acestea ca sa nu se plictiseasca?

Vacanta de vara - o cursa de organizare a timpului liber al copilului?

Iata o dilema foarte des intalnita, mai ales in familiile in care lucreaza ambii parinti (si asa se intampla de cele mai multe ori):  pana acum era gradinita, dar, de acum, ce activitati imi vor ajuta copilul sa nu se plictiseasca, unde sa-l trimit sau ce sa organizez ca sa-si umple timpul? Si iata cum vacanta de vara poate sa se transforme intr-o cursa de bifare a unor iesiri, activitati, tabere etc. Dar, se poate si altfel!

Putina lipsa de programare nu are cum sa strice Dincolo de activitatile si iesirile programate saptamanal e bine ca nazdravanul sa aiba drept de veto, sa-si poata exprima preferintele si sa aleaga. "Copiii au nevoie si de aceasta abordare", subliniaza Carl Honoré, autorul cartii Under Pressure: Salvarea copilariei din cultura hiper-parinteasca. Honoré recomanda pastrarea catorva seri libere in fiecare saptamana, in care sa faceti nimicuri... foarte placute, stabilite de comun acord. Puteti iesi la un picnic, la un loc de joaca sau, pur si simplu, sa va jucati impreuna ca de obicei.

Sfaturi pentru un picnic reusit

Iesi des cu copilul tau Exteriorul este principalul loc de invatare al copilului.

Afara, procesul de invatare se deruleaza neincetat - chiar si atunci cand copilul exploreaza un colt ascuns, studiaza o floare, o furnica sau isi imagineaza diferite constructii, jocuri si personaje. Iesiti in parc, in gradina sau in drumetii!

In concediu cu bebe. Alege mijlocul de transport potrivit!

Joaca alaturi de copiii vecinilor Nu mai sunt copiii de la gradi? Gaseste alte familii cu copii prin vecini, stabiliti ore de intalnire si de iesire la joaca in grup largit.

Limiteaza timpul petrecut la televizor Nu e nimic in neregula cu tehnologia – asta pana cand incepe sa domine viata copilului, iar el prefera sa ramana la televizor in loc sa iasa afara. Opreste-i televizorul si iesiti la joaca (chiar daca este o masura nepopulara).

Dependenta de televizor

Gaseste echilibrul "Important este sa gasesti calea de mijloc intre prea multa implicare si lipsa acesteia", spune acelasi Carl Honoré. De exemplu: colectivitatea este necesara, dar prea multe tabere si activitati de vara pot sa priveze copilul de timp de calitate petrecut cu familia. Pe de alta parte, timpul petrecut la televizor trebuie sa fie limitat, dar intr-o zi ploioasa se poate face o exceptie si o poti dedica activitatilor de casa, inclusiv unui film de desene animate bun.

Important este sa nu te lasi prinsa de vartejul identificarii si planificarii de activitati interesante si distractive (adeseori dezavantajoase din punct de vedere financiar), cursuri, tabere, iesiri si sa uiti de spontaneitate, pierzand din vedere esentialul: ce-i face placere, cu adevarat, copilului tau? Uneori isi gaseste multumirea si placerea in lucruri simple si la indemana pe care nu trebuie decat sa le observi.

Articol preluat: mami.ro
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii