Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:52 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Deputaţii liberali, amendamente la Legea bugetului de stat. Huţucă şi Boroianu au cerut mai mulţi bani pentru Spitalul Judeţean Constanţa

ro

13 Dec, 2017 00:00 1699 Marime text
Deputaţii PNL de Constanţa Bogdan Huţucă şi Robert Boroianu au depus mai multe amendamente la proiectul bugetului de stat şi asigurărilor sociale pe 2018.
 
Unul dintre amendamentele propuse de cei doi parlamentari se referă la suplimentarea fondurilor alocate Ministerului Sănătăţii, pentru capitolul „Dotarea unităţilor sanitare cu aparatură medicală“, cu suma de 1.140.000 de lei, bani care vor fi folosiţi pentru dotarea Spitalului Clinic Judeţean Constanţa cu aparatură fibroscan şi aparat ecograf cu elastosonografie. „Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa deserveşte peste 200.000 de pacienţi în întreaga regiune. Pacienţii cu hepatita C reprezintă un procent cuprins între 10-15% din totalul pacienţilor, iar tratamentul asigurat în urma achiziţiei aparaturii medicale este accesibil, eficace (non-interferon) şi neinvaziv (înlocuind puncţia biopsie hepatică). De aceea este absolut necesar să ajutăm Spitalul Judeţean Constanţa să se echipeze cu cele două aparate, care vor creşte semnificativ calitatea actului medical“, au declarat deputaţii Bogdan Huţucă şi Robert Boroianu.
 
Mai multe fonduri şi pentru primării
 
De asemenea, parlamentarii liberali au amendat proiectul bugetului de stat şi în ceea ce priveşte nivelul încasărilor la bugetul de stat, propunând majorarea veniturilor bugetare printr-o mai bună colectare a resurselor, în vederea respectării reglementărilor europene ratificate de România cu privire la constrângerile bugetare şi reducerii deficitului bugetar cu 0,8% din PIB (pentru încadrarea în obiectivul pe termen mediu). Astfel, potrivit amendamentului, bugetul de stat se stabileşte la venituri în sumă de 148.658,32 de milioane de lei, iar la cheltuieli, în sumă de 177.171,9 milioane de lei, cu un deficit de 28.513,58 de milioane de lei faţă de 141.395,5 milioane de lei - forma adoptată de Senat.
 
Un alt amendament foarte important, care se aliniază cu poziţia Asociaţiei Oraşelor din România (AOR), se referă la asigurarea finanţării administraţiilor publice locale, măcar la nivelul anului fiscal 2017, finanţare grav periclitată de cascadoriile PSD în domeniul fiscal. Reducerea cotei unice de impozitare va lovi puternic în bugetele administraţiilor publice locale, care vor fi lăsate fără sume importante.
 
Potrivit amendamentului depus de preşedintele Filialei PNL Constanţa, deputatul Bogdan Huţucă, dar şi de alţi colegi liberali, în anul 2018, prin derogare de la prevederile art. 32 şi art. 33 din Legea nr.273/2006 privind finanţele publice locale, cu modificările şi completările ulterioare, din impozitul pe venit estimat a fi încasat la bugetul de stat la nivelul fiecărei unităţi administrativ-teritoriale şi din impozitul din pensii se repartizează o cotă de 20% la bugetul local al judeţului; 58% la bugetele locale ale comunelor, oraşelor şi municipiilor pe al căror teritoriu îşi desfăşoară activitatea plătitorii de impozit pe venit; 22% într-un cont distinct, deschis pe seama direcţiei generale regionale a finanţelor publice/administraţiei judeţene a finanţelor publice, la trezoreria municipiului reşedinţă de judeţ.
 
Totodată, din cota de 22,00% se repartizează bugetului local al judeţului o cotă de 27%, în completarea veniturilor proprii, în vederea asigurării unui buget minim de funcţionare calculat prin înmulţirea numărului de locuitori ai judeţului cu suma de 300 de lei, iar diferenţa rămasă se utilizează pentru echilibrarea bugetelor locale ale comunelor, oraşelor şi municipiilor, în completarea veniturilor proprii, în vederea asigurării unui buget minim de funcţionare la nivelul sumei de: 750 de lei/locuitor pentru unităţi administrativ-teritoriale care au statut de comună; 850 de lei/locuitor pentru unităţi administrativ-teritoriale care au statut de oraş sau municipiu, altele decât cele reşedinţă de judeţ; 950 de lei/locuitor pentru unităţi administrativ-teritoriale care au statut de municipiu reşedinţă de judeţ.
 
Foarte important, prin acest amendament se introduce o nouă prevedere, potrivit căreia comunele, oraşele, municipiile şi judeţele nu vor avea mai puţin de: 1.500.000 de lei pentru comune; 6.000.000 de lei pentru oraşe;10.000.000 de lei pentru alte municipii decât reşedinţe de judeţ; 50.000.000 de lei pentru municipii reşedinţe de judeţ; judeţe.
 
Un alt amendament susţinut de deputaţii PNL de Constanţa specifică faptul că termenele prevăzute la alin. (6), respectiv alin. (7) - art. 22 din Ordonanţa Guvernului nr. 23/2017 privind plata defalcată a TVA se prorogă până la data de 31 decembrie 2019.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii