Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:50 15 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Instanța a tranșat disputa PSD și PNL pot renunța la candidatul comun la Primăria Capitalei

ro

01 May, 2024 18:29 646 Marime text




 
  • Curtea de Apel București a respins cererea de anulare a Hotărârii nr. 54 a Biroului Electoral Central. În baza acestei hotărâri, PSD și PNL au putut rupe alianța de la București și au putut renunța la candidatul comun la Primăria Capitalei.

„Respinge ca neîntemeiată contestaţia formulată de reclamantul DAN ANDREI-BOGDAN în contradictoriu cu pârâtul BIROUL ELECTORAL CENTRAL, astfel cum a fost completată. Cu drept numai de recurs în termen de 5 zile de la comunicare. Cererea de recurs şi motivele recursului se depun, sub sancţiunea nulităţii, la Curtea de Apel Bucureşti - Secţia a VIII-a Contencios Administrativ şi Fiscal”, se arată în hotărârea Curții de Apel Bucureșt, potrivit știripesurse.ro.

Cine și de ce a cerut anularea

Conform documentelor depuse în instanță, Dan Andrei-Bogdan, reprezentat de avocatul Diana Natan, contestă o modificare făcută de BEC la "Calendarul acțiunilor electorale" stabilit prin Hotărârea de Guvern nr. 199/2024. Inițial, acest calendar stipula că termenul limită pentru desființarea unei alianțe electorale este 21 aprilie 2024. Însă, prin Hotărârea nr. 54H, BEC a extins acest termen până la 26 aprilie 2024.

Plângerea indică faptul că această modificare afectează drepturile și posibilitățile tactice ale partidelor și candidaților implicați în alegerile locale și pentru Parlamentul European, susținând că schimbarea ar fi fost făcută fără o bază legală adecvată.
OUG 21/2024 (legislație primară) prevede în art. 5 alin. (4): „Acordul de desființare a protocolului de constituire a unei alianțe electorale se depune la biroul electoral unde a fost înregistrat acesta cu cel puțin 4 zile înaintea termenului-limită de depunere a candidaturilor.”
 
HG 199/2024 prevede că acordul de deființare a unei alianțe electorale se depune la BEC „cu cel puțin 4 zile înaintea termenului-limită de depunere a candidaturilor la alegerile pentru autoritățile administrației publice locale, cel mai târziu la data de 21 aprilie 2024”. Cu alte cuvinte, potrivit acestei hotărâri de guvern, a expirat termenul în care poate fi denunțată alianța electorală PSD-PNL.
 
Însă BEC a emis o altă hotărâre care contrazice HG 199/2024. Potrivit Hotărârii nr. 54/2024 a BEC, termenul până la care poate fi denunțată o alianță electorală este 26 aprilie, cu 4 zile înaintea termenului-limită de depunere a candidaturilor. Adică PSD și PNL pot încă să renunțe la alianța din București.
 
După cum se poate constata, atât HG 199/2024, cât și Hotărârea BEC nr. 54 respectă legislația primară, în speță OUG 21/2024. Hotărârea de guvern, ca legislație secundară emisă în executarea legislației primare, derogă de la ordonanța de urgență, limitând termenul prevăzut de art. 5 alin. (4) din OUG 21/2024, tehnică legislativă care nu respectă ierarhia actelor normative. Pe de altă parte, contestatarii Hotărârii BEC nr. 54 susțin că trebuia respectată HG 199/2024.
 
Citește și
 
SurseCoaliția va avea candidaturi separate la Primăria Capitalei - Gabriela Firea - PSD şi Sebastian Burduja - PNL
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii