Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:32 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Azi e Ziua Îndrăgostiţilor Povestea vieţii Sfântului Valentin. Cum a ajuns protectorul dragostei

ro

13 Feb, 2013 22:21 2238 Marime text
sfantul_valentin.jpgAstăzi, catolicii îl prăznuiesc pe Sfântul Valentin, sărbătoare supranumită Ziua Îndrăgostiţilor şi adoptată şi de creştini. Deşi mai sunt voci care spun că nu este o zi specifică ţării noastre, ea a prins rădăcini tot mai adânci, fiind sărbătorită, în special, de cei care sunt îndrăgostiţi. Inimioare roz, bomboane ambalate în ţiplă purpurie, amoraşi suspendaţi printre norişori pufoşi, declaraţii siropoase şi alte dulcegării - sunt câteva dintre elementele lui Valentine's Day.

Cine a fost Valentin şi care sunt originile acestei sărbători. Există mai multe versiuni ale acestei istorioare, care îmbinate au născut legenda Sfântului Valentin. Se spune că Valentin a fost un preot roman martirizat în timpul persecuţiei lui Claudius în anii 269-270. Tânăr fiind, Valentin îi ajuta pe creştini în vremurile persecuţiei. El a fost prins şi băgat în închisoare, unde a devenit un propovăduitor. Tocmai de aceea a fost condamnat la moarte la data de 14 februarie, 269. În timpul cat a stat în închisoare el trimitea mesaje de îmbărbătare prietenilor spunându-le „Amintiţi-vă de Valentin. Vă iubesc". O altă variantă spune că Valentin a fost un preot care căsătorea cuplurile în secret, împotriva legii date de Împăratul Claudius care interzisese căsătoria. Şi în această poveste el a fost dus la închisoare, deoarece refuzase să treacă la credinţa în zeii păgâni. În închisoare, el se împrieteneşte cu fiica temnicerului pe care o convinge să creadă în Dumnezeu. În ziua execuţiei sale 14 februarie 269, Valentin scrie o scrisoare de dragoste fetei temnicerului, pe care nu o semnează. Un lucru cert, rămâne totuşi faptul că a existat un preot cu numele de Valentin, care a fost executat pentru credinţa sa în Dumnezeu. Astfel, Valentin a început să fie cunoscut ca fiind protectorul îndrăgostiţilor.

Valentin vs. Dragobete

Odată ajuns pe meleaguri mioritice, occidentalul Sfântul Valentin a dat de protectorul local al tinerilor îndrăgostiţi, Dragobetele, fiul Dochiei, un fel de Cupidon, care se sărbătoreşte tot în luna februarie, în ziua de 24. Deşi au poveşti şi simbolistici asemănătoare, în duelul cu Dragobetele, Sfântul Valentin are un oarecare avans, deoarece şi-a însuşit deja tehnicile moderne de lucru, prin urmare are o echipa de relaţii publice imbatabilă. Totuşi, romanticul Dragobete îi face pe mulţi să viseze la început de primăvara, în pădure se dezleagă ciocul păsărilor care n-au plecat peste iarnă, în grădini vrăbiile se strâng în stoluri, încep să ciripească şi să-şi dureze cuiburi. Cei mici urca în deal să culeagă ghiocei şi brânduşe, iar fetele strâng apă din zăpada netopită, cu care îşi dau pe obraz, pentru a-şi menţine frumuseţea.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii