Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:00 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Emoţii pentru profesorii constănţeni Când încep examenele de titularizare şi definitivat

ro

11 Jul, 2014 00:00 4924 Marime text
A venit şi rândul dascălilor din județul Constanţa să intre în febra examenelor. În acest sens, reprezentanții Inspectoratului Școlar Judeţan (ISJ) au anunţat că, în 14 iulie, sunt așteptați peste 270 de profesori pentru a susţine proba scrisă a examenului de definitivat, iar în 21 iulie, va avea loc proba scrisă a examenului de titularizare.
 
Examenul de definitivat se va desfăşura luni, 14 iulie, la Colegiul Economic „Carol I“ din Constanţa. Potrivit reprezentanţilor ISJ Constanţa, la examen s-au înscris 296 de candidaţi, însă doar 274 vor intra în examen. Fişele a 22 de candidaţi au fost invalide, din mai multe motive: doi candidaţi au avut vechime necorespunzătoare, un candidat avea studii neautorizate, 14 au solicitat retragerea, patru nu au susţinut inspecţiile speciale la clasă, iar un candidat a obţinut medie mai mică de nota 8 la aceste inspecţii. Prin urmare, 274 de dascăli vor participa la definitivat (34 de discipline).
 
Majoritatea celor care doresc să obţină definitivatul sunt învăţători (45 de candidaţi), educatori (46 de candidaţi), profesori de limba şi literatura română (30 de candidaţi), educaţie fizică (12 candidaţi), limba şi literatura engleză (16 candidaţi), geografie (12 candidaţi), limba şi literatura franceză (13 candidaţi), psihopedagogie specială (13 candidaţi), religie ortodoxă (12 candidaţi). Ei vor susţine examenul de definitivat din specialitate, metodică şi pedagogie. Durata examenului va fi de patru ore, iar nota minimă de promovare este opt. Rezultatele se vor afişa pe 19 iulie. Profesorii nemulţumiţi de notele primite pot depune contestaţii între 19 şi 20 iulie, rezultatele finale urmând să fie afişate pe data de 24 iulie.
 
Examenul va începe de la ora 10, dar intrarea în săli se va face între orele 8.00 și 8.45. Potrivit legilor în vigoare, un candidat are dreptul să se prezinte de trei ori la definitivat, iar dacă nu obţine notă de trecere, acesta nu se va putea titulariza. Un candidat se poate înscrie la examenul de definitivat la un an de la terminarea facultăţii. Cadrului didactic care are statut de titular şi care nu dobândeşte definitivarea în învăţământ în perioada prevăzută de lege i se desface contractul de muncă încheiat pe perioadă nedeterminată, pierzând calitatea de titular al sistemului de învăţământ preuniversitar. Dascălii care nu obţin definitivarea în învăţământ pot fi angajaţi în sistemul naţional de învăţământ preuniversitar numai pe o perioadă determinată, cu statut de profesor debutant.

Peste 1.000 de candidaţi înscrişi la titularizare

Examenul de titularizare va avea loc pe 21 iulie. Din judeţul Constanţa, s-au înscris la concurs 1.056 de dascăli, care vor trebui să obţină cel puţin nota 7 pentru a promova examenul. ISJ Constanţa a organizat cinci centre de concurs: Liceul Teoretic „George Călinescu“, Liceul Teoretic „Ovidius“, Liceul cu Program Sportiv „Nicolae Rotaru“, Şcoala Gimnazială „Ferdinand“ şi Liceul Tehnologic „Ioan N. Roman“. Rezultatele vor fi afişate pe data de 25 iulie. Contestaţiile pot fi depuse între 25 şi 26 iulie, rezultatele finale urmând a fi făcute publice pe data de 30 iulie. La concurs au fost scoase 1.539 de posturi, dintre care 705 în mediul urban şi 834 în cel rural. Dintre acestea, 150 de posturi sunt titularizabile: 90 în rural şi 60 în urban (31 în municipiul Constanţa).
 
Concursul pentru ocuparea posturilor didactice / catedrelor declarate vacante / rezervate constă în susţinerea unei probe practice / inspecţie specială la clasă şi o probă scrisă în specialitatea postului didactic. Nota obţinută la proba scrisă are o pondere de 75% în media de repartizare, iar cea obţinută la proba practică în profilul postului sau la inspecţie specială la clasă are o pondere de 25% din media de repartizare. Pentru angajarea pe perioadă nedeterminată, candidaţii trebuie să obţină minimum nota 7 atât la proba scrisă, cât şi la proba practică / inspecţie specială la clasă în profilul postului. Pentru angajarea pe perioadă determinată, candidaţii trebuie să obţină minimum nota 5 atât la proba scrisă, cât şi la proba practică în profilul postului.

Posturi scoase la concurs

Cât priveşte posturile scoase la concurs, cele mai multe sunt pentru învăţători (215, dintre care 31 titularizabile), educatori (166 de posturi, dintre care 27 titularizabile), limba engleză (92 posturi), religie (59 de posturi), educaţie fizică (58 de posturi), matematică (52 de posturi), limba română (47 de posturi), psihopedagogie specială (30 de posturi), istorie (20 de posturi).
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii