Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:05 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Trafic de migranți în Bistrița-Năsăud. Recrutarea s-a realizat prin intermediul unor firme de plasare forță de muncă

ro

25 Mar, 2022 21:23 1388 Marime text
Sursa foto cu rol ilustrativ: DGPMB
  •  8 mandate de percheziție domiciliară pe raza județului Bistrița Năsăud.

La data de 24.03.2022, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Târgu Mureş împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul B.C.C.O. Târgu Mureș au pus în executare 8 mandate de percheziție domiciliară pe raza județul Bistrița Năsăud într-o cauză având ca obiect săvârșirea infracțiunii de constituire a unui grup infracțional organizat în scopul săvârșirii infracțiunii de trafic de migrați.

În cauză s-a reținut faptul că, începând cu anul 2021, a fost constituit un grup infracțional organizat în scopul recrutării și aducerii în Romania a unor cetățeni din Pakistan, urmată de facilitarea trecerii frauduloase de către aceștia a frontierei de stat a României către alte state membre ale Uniunii Europene.

Activitatea ilegală a fost disimulată într-o activitate aparent legală de plasare a forței de muncă pe teritoriul României, scopul real fiind organizarea succesivă a intrării în țară și apoi a părăsirii frauduloase a teritoriul României de către cetățenii pakistanezi. Recrutarea migranților s-a realizat prin intermediul unor firme de plasare forță de muncă din Pakistan, aceștia plătind sume cuprinse între 5.000 și 12.000 de euro membrilor grupului infracțional organizat pentru încheierea unor contracte de muncă cu o societate comercială înregistrată în municipiul Bistrița.
În cursul lunii octombrie 2021, au fost aduși în Romania 97 de cetățeni din Pakistan, toți fiind cazați inițial la o pensiune din județul Mureș.


În cursul lunilor noiembrie 2021 - ianuarie 2022, mai multe dintre aceste persoane au părăsit locațiile unde au fost adăpostite de către membrii grupului, iar contractele de muncă ale acestora au fost reziliate de către firma angajatoare. Ulterior, treptat, au fost încetate toate contratele de muncă ale cetățenilor pakistanezi, cu toate că unii se mai află încă în țară.

În urma perchezițiilor domiciliare au fost descoperite și ridicate mai multe mijloace materiale de probă precum: înscrisuri, carduri bancare, laptop-uri și telefoane mobile.

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Târgu Mureş au dispus luarea măsurii controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile față de 3 inculpați, dintre care doi cetățeni români și unul norvegian de origine pakistaneză.
Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor din cadrul B.C.C.O. Tg. Mureș, Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Bistrița – Năsăud și al Inspectoratului General pentru Imigrări - Serviciul pentru Imigrări Mureș și Bistrița Năsăud.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală, precum și prezumția de nevinovăție.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii