Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:43 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Percheziții pentru destructurarea unui grup infracțional organizat, transfrontalier și trafic de migranți

ro

28 Aug, 2023 15:35 936 Marime text
Sursă foto: DIICOT
  • La data de 28 august 2023, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism - Structura Centrală au pus în aplicare 6 mandate de percheziție domiciliară pe raza județelor Timiș și Arad, într-o cauză privind săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, transfrontalier și trafic de migranți.
 
La data de 28 august 2023, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism - Structura Centrală împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate -  Biroul de Combatere a Traficului de Migranți și Inspectoratul General al Poliției de Frontieră - Serviciul Teritorial al Poliției de Fontieră Timiș au pus în aplicare 6 mandate de percheziție domiciliară pe raza județelor Timiș și Arad, într-o cauză privind săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, transfrontalier și trafic de migranți, transmie un comunicat din partea DIICOT.
 
Acțiunea s-a desfășurat ca urmare a extinderii cercetărilor în cauză și  punerii sub acuzare, la data de 7 iunie 2023, a unui număr de 10 inculpați și 8 suspecți (unii dintre inculpați fiind sub măsuri preventive).
 
S-a reținut faptul că, în perioada 2022 - 2023, mai multe persoane de naționalitate română și turcă, coordonate din exteriorul țării de cetățeni turci și sirieni, au constituit un grup infracțional organizat transfrontalier având ca scop săvârșirea infracțiunii de trafic de migranți (de origine turcă și irakiană), pe ruta Turcia - Bulgaria/Serbia - România - Germania.
 
Astfel, pe teritoriul României s-au constituit mai multe celule infracționale care au acționat în mod unitar pentru facilitarea trecerii frauduloase a frontierei sudice a României, (atât cu Bulgaria cât și cu Serbia) a grupurilor ilegale de migranți și recrutarea de lucrători străini aflați în legalitate pe teritoriul României (cu vize de muncă) pe care i-au găzduit temporar în diferite locații situate în zona de vest a României, în scopul trecerii frauduloase a frontierei  de stat dintre România și Ungaria, cu destinația finală Germania.
 
Celulele infracționale au fost coordonate în permanență din exteriorul țării, liderii grupului infracțional organizat fiind stabiliți în Turcia, Germania și Serbia.
 
În realizarea activităților infracționale, acești lideri au racolat mai multe persoane, cu preponderență cetățeni români, cu rol de transportatori locali, care în scopul dobândirii unor câștiguri materiale  importante într-un termen scurt, au aderat la grupul infracțional organizat și au dezvoltat la nivel național propriile rețele de transportatori.
 
Pe palierul organizatoric, liderii grupului infracțional au introdus ilegal migranți în România, au recrutat migranți din rândul lucrătorilor străini aflați în legalitate pe teritoriul României ( cu vize de muncă), au procedat la concentrarea temporară a acestora în diferite locații închiriate în municipiile Timișoara și Arad sau în reședințe ale membrilor grupului, au identificat  și folosit mijloace optime de transport în Germania (prin trecerea frauduloasă a frontierei de stat româno-maghiară) folosind conducători auto profesioniști care au disimulat migranții în mijloacele de transport sau organizând  trecerea migranților pedestru, prin zonele situate între punctele de trecere a frontierei de stat a României.
 
Pentru transferul și transportul ilegal de migranți, suspecții au  utilizat autovehicule pe post de antemergător, șoferii implicați fiind instruiți și coordonați, în permanență, de către organizatorii transporturilor prin transmiterea locațiilor de îmbarcare/debarcare, comunicarea în timp real a riscurilor generate de prezența în trafic a unor echipaje de poliție, precum și gestionarea resurselor necesare transporturilor.
 
Activitățile au fost desfășurate în baza unui acord comun de anchetă încheiat de către autoritățile din Germania, Serbia și România.
 
În cursul acestei zile, 5  persoane urmează a fi aduse la sediul DIICOT -Structura Centrală pentru audieri, în baza unor mandate de aducere, iar alte persoane vor fi audiate la sediul BCCO - Timișoara.
 
Acțiunea este realizată cu sprijinul jandarmilor din cadrul Inspectoratului General al Jandarneriei Române - Brigada Specială de Intervenție a Jandarmeriei „Vlad Țepeș”.
 
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale din cadrul IGPR.
 

„Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție”, a încheiat sursa citată.



Citește și:
Caz șocant în Arad! Doi bărbați au întreținut acte sexuale cu minoră de doar 12 ani
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii