Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:53 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Anturajul, un factor influent în viața adolescenților

ro

27 Jan, 2020 00:00 4713 Marime text

Influenţa anturajului poate fi greu de sesizat. De fapt, s-ar putea chiar ca nici să nu ne dăm seama că ea există.


În primul rând, anturajul este privit ca o influență în perioada adolescenței.


Aceasta este perioada în care se consideră că trecem printr-o reală criză de formare a identității. În coplilărie, suntem dependenți de părinții noștri.


Ei ne furnizează hrană, îmbrăcăminte, dragoste, ne educă, iar noi suntem ca un burete ce absoarbe tot. Mesajele transmise de ei, afecțiunea pe care o arată față de noi, totul ne definește viața de adult ce va urma. În adolescență se presupune că se întamplă un click în care vrem să luăm noi decizii, să fim stăpâni pe viața noastră, să avem un cuvânt de spus.


Influența negativă poate exista dacă în căutarea identității noastre nu găsim nimic în familie, căutam în cadrul anturajului și găsim un model nesănătos. Îl copiem și vrem să îi corespundem pentru a ne simți văzuți și validați. Această nevoie de validare este una din nevoile de bază ale fiecărui om.


Prietenii din anturaj de cele mai multe ori sunt şi ei sub influența familiei; prin formarea unui grup, avem parte de recunoaştere, identitate, autonomie, exact acele calităţi le căutăm în procesul de socializare de la propriile familii. Anturajul devine suportul nostru, dacă suntem neglijaţi din punct de vedere comunicaţional şi emoţional.


Influența anturajului apare pregnant în adolescență, atunci când trecem printr-o criză de identitate. Depășim cu brio această criză și ne putem alege un anturaj sănătos când părinții ne sunt alături, sunt prezenți emoțional și ne oferă libertatea de care avem nevoie.


Dacă acest lucru nu se întamplă, vom căuta alte modele pe care le vom urma. Aceste modele le alegem fie total diferite față de ce am avut acasă, fie exact la fel.


Probabil că niciodată nu ne vom expune în mod voit unui pericol alegând să ne împrietenim cu persoane lipsite de principii morale, care consumă droguri sau care duc o viaţă promiscuă.


Dar ce putem spune despre slăbiciunile noastre care nu sunt prea uşor de sesizat? Dacă ne întovărăşim cu cei ce ne vor influenţa negativ chiar în domeniul în care avem o slăbiciune, atunci efectiv ne expunem unui anturaj a cărui influenţă ne-ar putea face un rău de durată.


Dar există şi o veste bună: nu toate anturajele exercită o influenţă rea. Putem face faţă însă influenţei anturajului şi chiar să facem ca această influenţă să fie benefică.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii