Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:16 22 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Cărți, caiete, stilouri și... arme

ro

15 May, 2023 00:00 1372 Marime text
  • Nu este un secret faptul că în perioada de lock-down, în plină pandemie de COVID-19, izolarea a afectat psihic foarte multă lume, aici regăsindu-se un număr mare de elevi, copii și adolescenți
  • Anxietatea și teama au făcut ca în școlile din România să se producă incidente violente ce au au în prim-plan școlari și liceeni
 
Cazurile în care elevii vin la școală purtând arme în ghiozdan sau în buzunarele hainelor se tot înmulțesc și probabil le vom număra în continuare.
 
Nu este un secret faptul că în perioada de lock-down, în plină pandemie de COVID-19, izolarea a afectat psihic foarte multă lume, aici regăsindu-se un număr mare de elevi, copii și adolescenți.
 
Anxietatea și teama au făcut ca în școlile din România să se producă incidente violente ce au au în prim-plan școlari și liceeni.
 
Vremurile tulburi în care trăim împing mințile tinere spre a-și lua o „plasă de siguranță” ce este reprezentată de portul de arme și din nefericire, nu sunt rare cazurile în care acestea au fost folosite.
 
Spre exemplu, luna trecută a avut loc atacul cu un cuțit de bucătărie al unul elev asupra profesoarei sale de japoneză. Adolescentul în vârstă de 16 ani, elev la Colegiul „Ion Creangă” din București, a scos cuțitul din rucsac și a rănit-o pe profesoară, după ce aceasta a anunțat că vor da un test.
 
Un astfel de eveniment, de dată mai veche, s-a petrecut și la Constanța, în data de 20 noiembrie 2019. Atunci un adolescent de 14 ani, elev în clasa a VII-a la Școala Gimnazială nr.5 „Nicolae Iorga” și-a înjunghiat cu cuțitul de bucătărie un coleg în coapsa piciorului drept.
 

Arma de tip air-soft

 
Tot la Constanța, săptămâna trecută un minor în vârstă de 7 ani a adus în incinta Școlii Generale nr. 33 „Anghel Saligny”,  oarmă cu lunetă de tip air-soft.
 
Potrivit lui Sorin Mihai, șeful Inspectoratului Școlar Județean Constanța, tânărul nu avea cursuri în perioada respectivă și venise să se joace în curtea școlii alături de alți copii.
 
Unul dintre profesori a observat arma, a luat-o și a dus-o în unitatea de învățământ, unde a ținut-o închisă într-un cabinet. Totuși, el l-a înștiințat pe director abia după o zi.
 
Potrivit IPJ Constanța, „în urma cercetărilor efectuate s-a stabilit că tatăl minorului ar fi deţinut la domiciliu arma de tip airsoft (neletală şi nesupusă autorizării), nefuncţională, de agrement şi fără muniţie, pe care nu ar fi asigurat-o corespunzător, încălcând prevederile art. 61 din Legea 295/2004. Astfel, acesta a fost sancţionat contravenţional, conform art. 130, alin. 1, lit. d, din Legea 295/2004, cu amendă în valoare de 5.000 de lei. Totodată, s-a aplicat sancţiunea complementară a ridicării armei în vederea confiscării, conform art. 130, alin. 2, lit. c, din Legea 295/2004”.
 
Tot săptămâna trecută, la Craiova, un adolescent în vârstă de 16 ani a încercat să intre în școală cu un cuțit. Jandarmii l-au legitimat și au găsit arma asupra lui. Ulterior, a fost întocmit un dosar penal pentru port fără drept de obiecte periculoase în sediul unei instituții publice.
 
Exemplele pot continua, certificând faptul că România se confruntă cu o problemă mare care se poate agrava și mai mult, ajungând la proporțiile incidentului din Serbia sau ale celor din Statele Unite.
 
Ca de obicei, rămâne în sarcina ministerului, autorităților locale și centrale, conducerilor unităților de învățământ și a noastră, cetățeni simpli, să prevenim acest lucru.
 
Citește și:
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii