Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:09 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sănătate Ebola - cauze, simptome şi căi de transmitere

ro

12 Aug, 2014 00:00 3061 Marime text
Ebola este o boală rară şi gravă, deseori mortală, cauzată de virusul cu acelaşi nume, care se transmite prin contact direct cu sângele sau cu alte fluide corporale, cum ar fi salivă sau urina unor persoane deja infectate. Totodată, infectarea este posibilă şi prin contact sexual neprotejat cu persoane aflate în convalescenţă sau prin contact direct cu sânge sau alte fluide corporale care provin de la animale sălbatice, moarte sau vii, precum maimuţele, antilopele sau liliecii. De menţionat că virusul Ebola nu se transmite prin aer şi nu se poate contacta în urma manipulării banilor, a cumpărăturilor sau înotând în piscină.

Boala poate să debuteze după o perioadă cuprinsă între două şi 21 de zile de la expunerea la virus şi se manifestă prin febră, dureri musculare, stări de oboseală inexplicabile, cefalee şi dureri în gât. Următoarea fază a bolii este caracterizată de vomă, diaree, erupţie cutanată şi disfuncţii ale ficatului şi rinichilor, hemoragii interne şi externe abundente.
 
Virusul Ebola distruge aceleaşi celule ca şi cele ţintite de HIV, dar este mult mai agresiv, eliminând celulele din sistemul imunitar aflate în formare. Nu există vaccin sau tratament împotriva acestei boli, care are o rată de deces de 90%.

Riscul de a fi expus la virusul Ebola este mic, dar, în cazul în care o persoană care se întoarce dintr-o zonă tropicală are temperatură, suferă de stări de oboseală sau prezintă alte simptome amintite mai sus, se recomandă prezentarea imediată la medic.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii