Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:40 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Nicu Covaci, operat de urgență pe creier! În ce stare se află liderul formației Phoenix

ro

22 Mar, 2024 16:39 727 Marime text
 Compozitorul și interpretul, în vârstă de 76 de ani, a fost supus unei intervenții chirurgicale vineri, la Timișoara.

Problemele de sănătate ale artistului au apărut în urmă cu aproximativ două săptămâni, atunci când liderul trupei simbol a Timișoarei a început să simtă că îi amorțeste fața. Apoi a început să i se încețoșeze vederea și chiar să vadă dublu. Atunci a hotărât să își facă un RMN, iar rezultatele indicau o problemă gravă.

Diagnosticul primit a fost Proces Expansiv Intracranian. Apoi, printr-o intervenție care a durat aproximativ șase ore, a fost extirpată chirurgical o tumoră de pe creier, iar mostre din formațiune au fost trimise la laborator. Analizele vor arăta dacă aceasta este de natură malignă sau benignă, potrivit opiniatimisoarei.ro.

Intervenția chirurgicală a decurs bine, iar evoluția stării de sănătate a lui Nicu Covaci este bună. Acesta este încă intubat, pe secția ATI a Spitalului Județean, însă ar putea fi detubat în urmaătoarele ore.

În urmă cu o lună, liderul trupei Phoenix spunea că se simte ca și când ar fi beat tot timpul. Dar, spune el, nu consumă alcool, iar medici nu reușeau să-i pună un diagnostic clar.

„Nu mă doare nimic, dar sunt așa de amețit că nu pot spune. Sunt beat de cinci săptămâni, sunt beat tot timpul. Mă concentrez cu greu să îmi fac treaba, mă lupt. Nu sunt beat de la alcool, să fie clar, mă simt ca beat. Nu știu ce am, presupun că s-a întâmplat ceva la creier”, spunea Nicu Covaci.




Despre Nicu Covaci 

Nicu Covaci și Valeriu Sepi, fondatorii celei mai îndrăgite formații ce lua ființă în România în anul 1961 – PHOENIX, ambii absolvenți ai Facultății de arte, au fost, anul trecut, protagoniștii unei expoziții importante pentru orașul nostru, vernisată la Muzeul de Artă din Constanța – „Gestul în desen/Desenul pe pânză”, prilej cu care au răspuns invitației maestrului gravurii românești Florin Stoiciu.

Compozitor, cântăreț, chitarist, pictor și grafician român, Nicu Covaci s-a născut la Timișoara și este singurul copil al unei croitorese (Tamara) originară din Basarabia și al unui tată bănățean de lângă granița cu Serbia. A crescut fără tată până la vârsta de circa 11 ani, deoarece acesta a fost deținut politic la primul Canal Dunăre-Marea Neagră timp de aproximativ 10 ani.
 
A început de mic copil să ia lecții particulare de pian, acordeon și limbă franceză, germană și engleză. Mai târziu, după ce a învățat singur să cânte la muzicuță, a luat și lecții de chitară.
 
A urmat secția germană a școlii primare, secția română a școlii generale, liceul de arte plastice și Institutul de Arte Plastice din Timișoara.
 
Nicu Covaci a părăsit România în 26 octombrie 1976, stabilindu-se mai întâi în Olanda, apoi în Germania și în final în Spania.
 
În 2012, Covaci locuia în Moraira, Spania.
 
Covaci este și un iubitor al motocicletelor și al sportului, practicând, printre altele, atletismul, canotajul, karate, boxul, înotul și scufundatul sportiv.



Citește și:

Uniunea Compozitorilor i-a respins cererea fondatorului formației Phoenix, Nicu Covaci, de a deveni membru



Sursa: romaniatv.net 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii