Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
14:42 16 11 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Surse Baza de la Ramstein, rol cheie în interceptarea dronelor

ro

18 Apr, 2015 17:29 1086 Marime text
Un document american strict secret, obţinut de The Intercept, confirmă că baza militară de la Ramstein, în Germania, are un rol central în programul american de operaţiuni cu avioane fără pilot, servind ca intermediar între operatori şi drone, scrie 7est.to, care citează portalul independent.md.
 
La Ramstein se află o staţie terestră (în cadrul sistemului de comunicaţii prin satelit) care le permite operatorilor de drone din sud-vestul Statelor Unite să comunice cu avioanele lor din Yemen, Somalia, Afganistan şi alte ţări unde se desfăşoară acest program. Documentul ce datează din iulie 2012 oferă cele mai detaliate informaţii despre arhitectura tehnică folosită pentru raidurile efectuate cu avioane fără pilot de tip Predator sau Reaper, scrie The Intercept.
 
Pe fondul criticilor europene faţă de acest program american, oficialii guvernamentali americani şi germani au minimizat multă vreme rolul bazei de la Ramstein în operaţiunile cu drone. Dar acest document arată că instalaţiile militare de la Ramstein îndeplinesc o funcţie esenţială în atacurile letale cu drone desfăşurate de CIA şi armata americană în Orientul Mijlociu, Afganistan şi Africa.
„Ramstein transmite semnalul care îi spune dronei ce să facă şi retransmite ce vede drona. Fără Ramstein, dronele nu ar putea funcţiona, cel puţin nu în forma actuală”, a declarat sursa care a furnizat documentul.
 
Staţia terestră de la Ramstein, a cărei construcţie s-a încheiat la sfârşitul lui 2013, se află în mijlocul unei păduri şi în apropierea unui teren de baseball folosit de elevii de la Liceul American din Ramstein. Complexul, realizat din beton armat, cu ziduri şi încadrat de copaci, are un acoperiş metalic. În interiorul acestei clădiri, echipe ale forţelor aeriene pot coordona semnalele necesare pentru o varietate de misiuni ale dronelor.
Într-o cerere de alocare de bani pentru staţia de sateliţi de la Ramstein, forţele aeriene americane au argumentat că fără instalaţia de la Ramstein, programul de drone ar suferi „o reducere semnificativă a capacităţii operaţionale”, care poate avea “un impact grav asupra misiunilor în desfăşurare şi viitoare”. Avioanele fără pilot Predator şi Reaper, precum şi aeronavele Global Hawk ar folosi această bază pentru a desfăşura operaţiuni în Africa şi Orientul Mijlociu, potrivit solicitării.
 
Baza aeriană Creech din Nevada este centrală pentru operaţiunile americane cu avioane fără pilot. Personalul staţionat la această bază este responsabil de operaţiunile cu drone din Afganistan şi Pakistan, unde CIA a desfăşurat un război aerian sub acoperire în ultimul deceniu. Campania agenţiei a provocat moartea a mii de persoane, inclusiv sute de civili. Unele misiuni ale dronelor sunt operate din alte instalaţii, precum Fort Gordon din Georgia şi Cannon Air Force Base din Clovis, New Mexico.
 
Sursa: 7est.ro
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii