Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:37 16 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ZIUA LIVE Horia Constantinescu, candidatul PSD pentru Primăria Constanța - “Drepturile constănțenilor nu au culoare politică“! (GALERIE FOTO+VIDEO)

ro

29 Apr, 2024 15:17 736 Marime text
În cadrul unui interviu live la ZIUA de Constanța, Horia Constantinescu, candidatul PSD pentru Primăria Constanța a vorbit despre planurile sale pentru municipiul Constanța dar și despre calitățile care îl recomandă pentru a fi ales primar.

Tot la ZIUA LIVE am discutat despre relația candidatului cu staff-ul politic, cum va gestiona campania electorală care debutează pe 10 mai dar și cum se raportează față de principalii săi contracandidați.


Cine nu vă lasă să dormiți?

Cred că gândurile nu mă lasă să dorm. O moștenesc pe mama, îmi aduc aminte că era profesoară și pregătea lecțiile pentru a doua zi. Și azi doarme foarte puțin. Nici tatăl meu nu doarme foarte mult. Cred că dorm patru cinci ore în mare. 


Anul acesta împliniți 50 de ani. Ați fost președinte ANPC, dar și director în Primăria Constanța. Ați spus că Horia este un nume important în familia dumneavoastră. Sunteți nașul de cununie al fiul lui Adrian Năstase. Aveți doi copii și sunteți divorțat. Vreau să ne spuneți istoria desemnării la funcția de candidat! 

S-a discutat la Năvodari, a existat o propunere a președintelui Ion Dumitrache, care îl propunea inițial pe Costin Răsăuțeanu. S-a propus un sondaj de opinie, acesta a fost făcut. La București s-a decis să fiu desemnat. Cred că aceasta este cea mai bună decizie. Pentru că dorm puțin reușesc să fac într-o zi ce fac alți candidați în două zile. Stelian Ion nu a reușit să ne lămurească până acum ce a făcut el pentru a fi potrivit. Am analizat declarațiile de avere ale lui Stelian Ion și am observat că nu a excelat ca avocat sau ca parlamentar. 

De unde aveți atâta energie? 

Încărcăturile mele sunt copiii mei. Timpul petrecut cu ei mă încarcă. Permanent am considerat că avem timp suficient să ne odihnim pe partea cealaltă. Unii se regăsesc în odihnă, eu mă regăsesc în realizările personale. 

Fiului meu îi spun mereu că dacă are de ales între oportunități și principii să aleagă principiile. Nu există cineva care poate să spună că a obținut favoruri de la mine, sunt imposibil de înduplecat. De ce să nu ne asumăm faptul că asupra carierei contracandidaților mei planează diverse lucruri. Am aflat recent că era să iau o șpagă. Eu vorbesc de lucruri care vătămează situația constănțenilor, cum ar fi cazul de pe strada Ștefan Cel Mare unde s-au făcut anchete și jurnalistice. Îmi dau seama că sunt cu siguranță cel mai vertical dintre candidați. 

Eu nu mă simt stingher în general. La alegerile PSD Constanța era o formalitate dată și de faptul că în ultimii ani Ion Dumitrache a organizat acest partid. 


Câtă încredere aveți în echipă? 

Suntem cu cărțile în mână și trebuie să jucăm. Suntem colegi de partid. Am sprijin real al unora dintre colegi, iar al celorlalți încep să îl capăt. Eu susțin lista de consilieri și dacă vor să ajungă acolo în număr mare trebuie să mă susțină la funcția de primar. 


Să vorbim despre oraș și viziunea dumneavoastră. Ce probleme ați rezolva în timp scurt

În 2021 îi propuneam lui Chițac să stea de vorbă cu candidații performanți din țară. Nu s-a concretizat. Eu cred că nu are rost să redescoperim roata. În urmă cu 2 săptămâni am făcut o vizită primarului Băluță de la Sectorul 4 care a atras 2,2 miliarde de euro fonduri europene în raport cu cele 600 de milioane atease de primarul Chițac. Primarul Băluță reușțește să facă o structură de învățământ în trei luni, din structuri modulare. Cred foarte tare în această soluție. Cred că cetățenii au nevoie să ajungă foarte repede la tot ce are nevoie. Cred că risipa banului public ar putea fi economisită prin minisecții de poliție locală care să vegheze la siguranța cetățenilor. Tot ce a reprezentat dezastrul infrastructrurii din Constanța trebuie tratat cu responsabilitate. Alegerea lui Chițac de a reface rețeaua termică a fost greșită în condițiile în care au rămas puțini abonați. Având deja proiectele scrise ale Primăriei Sectorului 4, avem administrația Decebal Făgădău care a pregătit proiectele implementate de Chițac. Pasajul Europa al primarului Băluță a fost construit în foarte scurt timp. Este o prioritate ca unitățile de învățământ să aibă săli și terenuri de sport. Nu știu cum alte primării reușesc să atragă fonduri. Toate lucrurile arată o derivă la Constanța. Ceea ce nu au învățat contracandidații este că o primărie se conduce din stradă nu din birou. Când am lucrat în Primărie ajunsesem un blestem pentru angajați. 


Ați fost un șef destul de pretențios! S-a întâmplat să îi sunați pe subordonați în afara orelor de program? 

Dacă găseam lucruri ce ar fi trebuit finalizate și vedeam că sunt mințit, cu  siguranță sunam. 


Ce fel de lider sunteți?

Același de la ANPC. Am reușit să fac ANPC o instituție performantă, la nivel financiar și al dotărilor. Au azi mașinile inscripționate, GPS pe mașini. Am digitalizat cea mai mare parte  a instituției. Colegii mei merg pe teren cu tablete performante. Toate lucrurile acestea se fac dacă vrei. Nici la ANPC nu sunt popular. În mai puțin de 2 ani am renovat 28 de sedii. Când lucram în Primărie mă vedeam cu Chițac la 7 - 7.30. 


Care este viziunea pentru funcționarea aparatului din Primărie? 

Am normat activitatea la nivelul ANPC. Nu este normal ca cineva să fie plătit fără să știi ce muncește pentru acei bani. Am reușit să stabilim criterii de evaluare. Sunt obiective clare. Nu timpul este important, ci rezultatul. Eu am constituit grupuri de whatsapp în Primărie. Normal că tulbur. 


Cum ați lucrat cu oameni cheie din Primărie? 

Mi-a atras atenția faptul că la momentul în care am vrut să scot toaletele ecologice din parc am aflat că au legătură cu soțul doamnei Merlă. Există și oameni marginalizați în Primărie. Toate lucrurile mi-au atras atenția. Apa de pe Lăpușneanu nu se scurgea nicăieri. Doamna Merlă este mama unor proiecte ce au condus la căpușarea Primăriei. Aceeași investitori au proiecte cu Primăria. I-am spus primarului să nu cumpărăm bănci metalice, propuneam bănci de beton cu lemn, dedicat malului de mare. Toate lucrurile arată că un primar trebuie să fie la firul ierbii. 


Este corupție în Primăria Constanța? 

Cu siguranță da. Este o mică ciupeală ce nu pare atât de rea. Am transmis informația lui Vergil Chițac cu ce am constatat. Treaba dânsului ce a făcut. Eu am făcut constatarea. Nu știu ce a făcut. Unii dintre cei pe care i-am arătat cu degetul au făcut bibliografia de la concursul pe care l-am susținut: doamna Frigioi, doamna Merlă, Raluca Georgescu și alte două persoane. Dacă ai trei oameni care validează plecarea ta din Primărie, ce mai este de făcut. Detașarea a venit la inițiativa lui Chițac. M-a onorat invitația, intra în sfera mea de bune intenții de a intra în Primăria Constanța. Chițac a spus că a vrut să vadă cum mă descurc și după un an s-a convins. A spus că i-am fost ucenic. Sper că arhitectul șef pleacă odată cu Vergil Chițac. Multe dintre solicitări erau ținute la sertar. 

Aș standardiza copiind de la cei mai buni. O stardardizare foarte bine justificată. Am vrut să fac aceste lucruri! Să îl întrebăm pe primarul Băluță cum a reușit să facă Pasajul Europa. 

Am avut ocazia să mă întâlnesc și cu alți oameni implicați în administrația locală. Orașul Craiova a fost doi ani la rând cel mai frumos târg de Crăciun din Europa. 


Unde ați face un Târg de Crăciun în Constanța?

Parcul Tăbăcărie mi se pare potrivit. Putem organiza mini târguri de Crăciun. Merg români să își ia mere coapte de la Viena. De ce permanent faci și strici? Nu mai bine mergi la Olguța Vasilescu să vezi cum a făcut și a realizat? Economisim timp. Trebuie să nu te dai autoștiitor. Vreau să fie totul bine implementat. 


Ce intenții aveți cu Administrația Fondului Imobiliar și Confort Urban și patrimoniul lor? 

I-am propus în 2021 lui Chițac construirea ADP-urilor care să preia și îngrijirea spațiilor verzi pentru a nu risipi bani. Aș fi asociat structura cu Confort Urban. Evaluarea ar trebui să înceapă. Există o lege a fațadelor ce pot fi renovate.


 

Ce veți face pe strada Ștefan cel Mare? 

Am spus primarului că înainte de a ne apuca de lucrări să schimbăm totul în subteran. Nu a fost calibrat nimic. Trebuie oferite locuri de parcare. Puteam face parcare subterană pe strada Cuza Vodă sau parcări etajate. A terminat superficial un proiect, păcălește constănțenii. Când am avea de renovat fațadele toate dalele vor fi distruse. Mai poate fi schimbată montarea mobilierului urban.   

Cât de politician sunteți? 

Fiul meu spunea că dacă ajung Primar nu voi mai dormi nici cât dorm acum.

Sunteți dispus să colaborați cu partidele politice? 

În opinia mea drepturile constănțenilor nu au culoare politică. De ce fermitatea este confundată cu flexibilitatea? 


Unde este fostul primar Decebal Făgădău? Va apărea în campania dvs? 

Acesta are priorități aparținând vieții personale. Ne auzim periodic la telefon. Imi atrage atenția acolo unde crede că ideile mele trebuie să capete altă formă. Fac o evaluare corectă a sfaturilor pe care le primesc. Ne înțelegem bine. Am discutat și mi-a transmis că acolo unde este nevoie va face tot posbilul să ajute. L-aș invita să își vadă copiii la școală, proiectele pe care Chițac se laudă că le-a implementat sunt ale lui Decebal Făgădău. Lucrările de pe bulevarde sunt făcute să păcălească alegătorii. 


Ce planuri aveți cu Zona Peninsulară? 

Aș fi plecat de la ideea recalibrării locurilor de parcare. Îmi imaginam o parcare supraetajată în zona de la plaja Modern. Ar trebui văzut ce se găsește sub Piața Ovidiu. Aș fi săpat arheologic să vedem cum reușin să facem o astfel de evaluare. Dacă preluăm mașinile le ducem în zona Modern. Întreaga zonă trebuie să capete emoție. Noi avem un roman întreg în Piața Ovidiu și îl tratăm ca pe o nuvelă prost scrisă. Turițtii vin în Piața Ovidiu și pleacă mai repede decât au venit. Trebuie să ne apropiem agenții economici. Există mulți de bună credință. 


Care este relația cu agenții economici constănțeni? 

Depinde de agenții economici. Am sancționat foarte mulți. Mulți au înțeles să își recalibreze activitatea. Am lansat o adresă de mail la APNC unde oferim șansa agenților economici să primească un plan de remediere. Cred că trebuie stabilit în ce condiții se poate face, cât și cum. 


Locuitorii din Peninsulă vor să știe dacă veți institui un proiect pentru un Regulament în Zona Peninsulară. 

Unul dintre punctele pe care îl găsiți în pliantul de campanie este cu comitete de cartier. Trebuie să existe consultare cetățenească. Trebuie stat de vorbă cu cetățenii și hotelierii. Tot ai lor sunt banii pe care Primăria îi folosește pentru a strica pavelele. 


De ce nu ar trebui să mai rămână Chițac Primar? 

Este fără viziune, perspectivă și proiecte. Din punct de vedere administrativ a făcut foarte mult rău. 

Îmi iau un angajament în fața lui Dumnezeu că dacă ceea ce am făcut un pliant nu este demarat într-un an îmi pun demisia. Niciunul dintre proiecte nu estede nerealizat. 


Ce proiect ați face de la zero?

Zonele de recrerere sunt o prioritate. Am vorbit cu primarul Vergil Chițac i-am spus că ar trebuie să avem o fabrică de mobilier urban. Constanța ar putea să își producă mobilier din beton și bănci și să fim noi cei care le punem. Încet încet putem face să ne gospodărim. 


Ce vreți să faceți în Stațiunea Mamaia?  

În Mamaia Avem două scene importante. Am venit cu proiecte astfel încât stațiunea să fie văzută. Plaja este extraordinar de mare pentru turiști. Poți să discuți cu operatorii de plajă, cu structurile ABADL pentru organizarea unor evenimente dedicate multiculturalității. Mă inspir de la ce alții au realizat. Am putea oferi spectacole dedicate grecilor, tătarilor, turcilor, etc,. Azi este pustie Mamaia. Lucrăm la proiectul grafic. Cred că un spectacol dedicat multiculturalității ar arduce turiști și din Islanda. Putem avea chiar și o tabără a romilor cu obiceiurile lor. Am avea o multitudine de evenimente. Turiștii ar putea mânca într-o zi la turci, într-o zi la tătariă. Mamaia trebuie privită ca un resort. 

În ceea ce privește Castelul din Mamaia, acesta a fost distrus dinainte de a fi preluat. Grădina cu petunii a fost foarte frumoasă. Trebuie păstrat așa cum este. Poate fi redefinit doar prin evenimente foarte elegante. 


Ce părere aveți despre sistematizarea traficului? 

Traficul nu poate fi făcut pe genunchi. Este nevoie de o analiză sistematică. Orașe mai mici decât Constanța au realizat studiu de trafic. Studiu este obligatoriu. Traficul trebuie să treacă printr-o evaluare bine analizată. Plecarea și venirea turiștilor perturbă traficul și cetățenilor. Toate lucrurile pot fi făcute prin studiu de trafic: sensuri unice, calibrarea locurilor de parcare, etc. Administrarea unui oraș trebuie făcută consultând specialiștilor. 


Există compatibilitate cu colegii din PSD? Ați vota listele consilierilor PSD? 

Cu siguranță da! Aș vrea să înțelegem că am plecat la drum și avem de câștigat un campionat, indiferent de echipa din teren. Nu suntem chemați să analizăm cât de performanți sunt unii oameni. Nu putem fi toți medici, arhitecți, etc. Unii dintre consilieri au mai fost, reprezintă comunități. 

Ce se va întâmplă cu CSM Constanța? 

Trebuie să stabilim ce vrem de la CSM. Vreau să fie cea mai importantă cale de a atrage tinerii către sport. Fiul meu face trei sporturi de performanță. 


De unde vor proveni medicii pentru structurile containerizate? 

Va fi o înțelegere ce se poate face cu ISU și SAJ.  Vorbim de intervenții mimore. Să fim aproape de cetățeni! Să aibă salvarea la îndemână. Toate lucrurile trebuie calibrate. Finanțarea acestora poate fi reprezentată prin parteneriat cu  Universitatea. Trebuie să găsim soluții. Cred în aceste dispensare.  

 

Alții au reușit fără să găsească atâtea probleme. Nu există structură bancară căreia să îi ceri bani și să nu ți-i ofere. Există studii ale unor structuri bancare care arată cum ar fi trebuit să arate Mamaia de exemplu. 


Până unde sunteți dispus să mergeți în această competiție? 

Până la fluierul final! Până la a lăsa ceva în urmă. Merg până la capăt. Nu este niciun compromis cu nimeni. Nu am nicio înțelegere politică. Cu constănțenii fac un blat că vom reuși să schimbăm lucrurile în bine! 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii