Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:31 16 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

IPJ Buzău Razie în municipiul Buzău şi pe raza comunelor arondate

ro

29 Apr, 2024 15:47 382 Marime text
Nr. 138 din 29 aprilie 2024
 
BULETIN INFORMATIV
privind evenimente şi activităţi din perioada 26-28 aprilie 2024
 
Razie în municipiul Buzău şi pe raza comunelor arondate
 
          În noaptea de 26 spre 27 aprilie a.c., în intervalul orar 19.00 – 03.00, poliţiştii din cadrul structurilor de ordine publică, investigații criminale, poliţie rutieră de la Poliţia municipiului Buzău și secțiile de poliție rurale arondate împreună cu luptători ai Serviciului pentru Acțiuni Speciale şi în colaborare cu jandarmi, au desfăşurat o razie în municipiul Buzău şi pe raza comunelor arondate pentru prevenirea şi combaterea faptelor antisociale, descurajarea persoanelor predispuse la comiterea de ilegalităţi, în special în perimetrul stradal, și asigurării unei riposte imediate împotriva celor care nu respectă normele de convieţuire socială ori comit infracţiuni.
Totodată, s-a acţionat pentru siguranţa traficului rutier, fiind instituite 25 de filtre în puncte obligatorii de trecere şi au fost oprite pentru control peste 200 de autovehicule și legitimate aproximativ 300 de persoane.
Verificările specifice s-au realizat cu sprijinul aplicației eDac, noul sistem de verificare a documentelor, operaționalizat în contextul aderării României la Schengen.
Au fost testaţi cu aparatele etilotest/drugtest 170 de persoane.
          Poliţiştii au constatat o infracţiune la regimul circulație pe drumurile publice, iar ca urmare a neregulilor constatate au aplicat 82 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de peste 33.000 de lei. Totodată, au fost ridicate cinci certificate de înmatriculare în cazul maşinilor neconforme din punct de vedere tehnic.
  •  
Activităţi preventiv-informative desfăşurate de poliţişti
 
În perioada 27-28 aprilie a.c., polițiștii din cadrul Compartimentului Analiza şi Prevenirea Criminalităţii au desfăşurat activităţi preventive în zona lăcaşurilor de cult din municipiul Buzău, cu scopul reducerii riscului infracţional şi victimal în rândul cetăţenilor.
Activităţile au constat în distribuirea de materiale preventive și purtarea unor discuții pe tema prevenirii înşelăciunilor şi a infracțiunilor privind instrumentele electronice de plată, astfel încât buzoienii să înţeleagă riscurile asociate.
S-a promovat un comportament responsabil în interacțiunea cotidiană, dar și în mediul on-line, în vederea prevenirii înșelăciunilor de orice tip, precum și a fraudelor informatice, urmărind conștientizarea riscurilor la care cetățenii se expun atunci când utilizează în mod iresponsabil intrumentele de plată electronică.
Au fost purtate discuţii, adresate recomandări preventive şi distribuite materiale informative către aproximativ 200 de persoane (tineri, adulți, dar și persoane vârstnice).
 
Poliţiştii vă reamintesc:
 
- Cumpăraţi de la comercianţii cunoscuţi sau căutaţi informaţii în legătură cu aceştia, pentru a vă asigura că au o reputaţie bună şi sunt de încredere; de asemenea, verificați cu atenție site-ul înainte de a cumpăra un produs, pentru a vă asigura că site-ul, ori produsul, nu este unul fals;
- Bunurile oferite la prețuri derizorii pot avea costuri adiționale suplimentare, pot să nu beneficieze de garanție, pot proveni din furt sau pot să nu corespundă caracteristicilor, motiv pentru care vă sfătuim să evitați achiziția în astfel de condiții;
- Nu cumpărați produse nesolicitate, oferite prin email (poștă electronică);
- Cumpărați numai de pe site-uri care utilizează metode de plată securizate și evitați tranzacțiile când sunteți conectat la rețele wi-fi publice.
 
  •  
Atenţie cum procedaţi în cazul unui bun găsit!
 
La data de 28 iunie a.c., poliţiştii din cadrul Poliţiei oraşului Nehoiu au fost sesizaţi de către o localnică, de 46 de ani, cu privire la faptul că şi-a uitat geanta cu bani şo alte bunuri personale pe banca unei staţii de autobuz, iar la întoarcere nu a mai găsit-o.
Prejudiciul a fost estimat la 4000 de lei.
Poliţiştii au demarat activităţile specifice în vederea clarificării situaţiei şi, în scurt timp, au stabilit că geanta a fost luată din staţia de autobuz de către utilizatorul unei autoutilitare.
Cu sprijinul poliţiştilor de la Poliţia oraşului Pătârlagele, maşina a fost interceptată în trafic, în Cislău.
În urma verificărilor specifice, poliţiştii au stabilit că şoferul este un prahovean de 40 de ani, asupra acestuia fiind găsită şi geanta femeii din Nehoiu.
Bărbatul a menţionat că ar fi găsit geanta abandonată. În urma verificării interiorului poşetei, proprietara a constatat că nu îi lipseşte niciun bun.
          
Poliţiştii reamintesc cetăţenilor:
 
  • în situația în care v-ați pierdut un bun personal în special în zonele publice, trebuie să știți că, există posibilitatea găsirii acelui bun la sediile poliţiilor din localitate sau din apropierea locului faptei;
  • pentru a revendica bunul/bunurile, proprietarul trebuie să prezinte un act de identitate și detalii despre obiectele pierdute.
 
Atenție! Persoanele care își însușesc bunuri găsite sau ajunse din eroare în posesia lor și nu le predau în termen de 10 zile autorităților sau celor care le-au pierdut, riscă închisoarea de la o lună la trei luni sau amendă, conform art. 243 din Codul Penal.
Poliţiştii încurajează spiritul civic al cetățenilor şi recomandă tuturor să conştientizeze situaţia în care s-ar afla, dacă ar fi cel care a pierdut bunul respectiv.  
 
 
  •  
Reținuți pentru tulburarea ordinii și liniștii publice
 
*În data de 27 aprilie a.c., polițiștii din cadrul Secției de poliție rurală Mărăcineni au reținut pentru 24 de ore două persoane de 17, respectiv 31 de ani, din Săgeata, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tulburarea ordinii și liniștii publice.
Din cercetări a reieșit că, în urma unui conflict spontan, persoanele ar fi agresat doi bărbați de 33 și 37 de ani, folosindu-se de obiecte contondente.
În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de tulburarea ordinii și liniștii publice, iar polițiștii continuă cercetările pentru stabilirea întregii activități infracționale a bănuiților.
 
**În data de 28 aprilie a.c., polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției municipiului Buzău au reținut, pentru 24 de ore, un bărbat de 36 de ani, din Buzău, pentru săvârșirea infracțiunilor de lovire sau alte violențe și tulburarea liniștii și ordinii publice.
Din investigaţii s-a stabilit că, în ziua de 28 aprilie a.c., bănuitul, pe fondul unui conflict spontan, ar fi agresat cu un obiect ascuțit un bărbat în vârstă de 32 ani, din Buzău. 
În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de lovire sau alte violenţe şi tulburarea ordinii și liniștii publice, iar astăzi, 29 aprilie, bănuitul urmează a fi prezentat parchetului pentru a dispune cu privire la măsura preventivă.
 
  •  
Flagrant delict! Reţinut pentru 24 de ore, la scurt timp după ce a furat un portofel.
 
La data de 27 aprilie a.c., echipajul mixt format din polițist și jandarm a depistat în un bărbat de 40 de ani, din Buzău, la scurt timp după comiterea unui furt.
Fapta a fost sesizată de către persoana vătămată, un bărbat de 37 de ani, din Prahova.
Cercetările au fost preluate de poliţoştii de investigaţii criminale, care au stabilit că bănuitul ar fi profitat de neatenția persoanei vătămate și ar fi sustras din autovehiculul acesteia un portofel ce conținea documente și bani.
În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de furt, iar polițiștii continuă cercetările pentru stabilirea întregii activități infracționale a bănuitului.
 
  •  
6 dosare penale întocmite de polițiști pentru infracțiuni la regimul rutier.
 
La acest sfârşit de săptămână, poliţiştii au efectuat peste 400 testări cu aparatele etilotest și drugtest, care au indicat valori pozitive în 5 situații.
În cazul a 2 șoferi, alcooltestul a înregistrat valori sub 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, așa că aceștia s-au ales cu suspendarea exercitării dreptului de a conduce.
În cazul altor 3 șoferi, aparatul drugtest a indicat valori pozitive, motiv pentru care au reieșit indicii cu privire la posibila prezență a substanțelor psihoactive.
Menționăm că acestea nu reprezintă probe în cadrul dosarului penal, persoanele fiind conduse la o unitate medicală, pentru recoltarea de probe biologice, în vederea stabilirii cu exactitate a consumului unor substanțe interzise.
Într-unul din cazuri este vorba de un tânăr de 22 de ani, din Stâlpu, ce a fost oprit în trafic de către polițiștii din cadrul Secției de poliție rurală Costești.
În urma interogării aplicației eDac și a verificării documentelor prezentate polițiștii au constatat că certificatul de înmatriculare al autoturismului prezenta modificări neautorizate la rubrica destinată efectuării inspecțiilor tehnice periodice, documentul fiind falsificat.
În cauză, a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de fals material în înscrisuri oficiale și uz de fals, iar polițiștii continuă cercetările sub coordonarea parchetului.
De asemenea, polițiștii au întocmit alte 3 dosare penale sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de conducerea unui vehicul fără permis de conducere și punerea în circulație sau conducerea pe drumurile publice a unui vehicul neînmatriculat.
 
  •  
 
 
Nereguli în trafic
 
În perioada 26-28 aprilie a.c., poliţiştii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău au continuat activităţile de prevenire şi combatere a principalelor cauze generatoare de accidente rutiere, au aplicat 423 de sancţiuni contravenţionale şi au reţinut 65 de permise de conducere ca urmare a abaterilor rutiere constatate.
În cadrul activităţilor desfăşurate, poliţiştii buzoieni, în colaborare cu polițiștii din Vrancea și Ilfov, au acționat pentru depistarea și scoaterea din circulație a șoferilor care au depistat limita legală de viteză. Astfel, au fost depistați 218 şoferi care au depăşit limitele legale de viteză, iar dintre aceştia 54 au predat permisele de conducere pentru următoarele 90, respectiv 120 de zile.
Cu cea mai mare viteză185 km/h – a fost înregistrat de aparatele radar, autoturimsul unui șofer de 27 de ani, din Galați, ce rula pe DN2 E85, în afara localității Costești.
Alte 11 permise de conducere a fost reţinute pentru conducerea unor vehicule sub influenţa alcoolului, pentru efectuarea neregulamentară a manevrei de depășire, pentru neacordarea priorității de trecere a pietonilor sau a autovehiculelor ce aveau acest drept și pentru neprezentarea în termenul de 24 de ore la poliție în urma unui accident care s-a soldat doar cu pagube materiale.
47 de sancțiuni contravenționale au fost aplicate șoferilor care nu au purtat centura de siguranță, 11 sancțiuni contravenționale au fost aplicate șoferilor ce s-au urcat la volanul unor autovehicule neconforme din punct de vedere tehnic și 63 de sancţiuni au fost aplicate pentru alte abateri în trafic.
Verificările specifice s-au realizat cu sprijinul aplicației eDac, noul sistem de verificare a documentelor, operaționalizat în contextul aderării României la Schengen.
Valoarea totală a sancţiunilor aplicate este de peste 59.000 de lei.
 
  •  
Accidente de circulaţie
 
*În data de 26 aprilie a.c., în jurul orei 13.50, polițiștii rutieri au fost sesizați de producerea unui accident de circulație pe strada Eroilor, în municipiul Râmnicu Sărat.
Din primele date de la fața locului este vorba despre o coliziune între autovehiculul condus de un șofer de 67 de ani, din Râmnicu Sărat, și un alt autovehicul care circula pe sensul opus, condus de o tânără de 29 de ani, din aceeași localitate.
Accidentul s-a soldat cu rănirea șoferiței și a unei pasagere de 25 de ani.
Acestea au fost preluate de ambulanță și transportate la spital pentru îngrijiri medicale.
În cauză s-a întocmit dosar penal iar polițiștii continuă cercetările pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care s-a produs accidentul.
 
**În data de 28 aprilie a.c., în jurul orei 00.30, polițiștii rutieri au fost sesizați de producerea unui accident de circulație pe DN 10, în localitatea Vernești.
Din primele date de la fața locului un autovehicul condus de o șoferiță de 18 ani, din Mărăcineni, a surprins și accidentat un pieton, un tânăr de 20 de ani, din Vernești.
Accidentul s-a soldat cu rănirea pietonului care a fost preluat de ambulanță și transportat la spital pentru îngrijiri medicale.
În cauză s-a întocmit dosar penal iar polițiștii continuă cercetările pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care s-a produs accidentul.
 
***În data de 28 aprilie a.c., în jurul orei 20.10, polițiștii rutieri au fost sesizați de producerea unui accident de circulație pe DJ203K, în localitatea Cernătești.
Din primele date de la fața locului un autovehicul condus de o șoferiță de 34 de ani, din București, a surprins și accidentat un pieton, o minoră de 11 ani, din localitate.
Pietonul a fost preluat de ambulanță și transportat la spital pentru îngrijiri medicale.
În cauză s-a întocmit dosar penal iar polițiștii continuă cercetările pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care s-a produs accidentul.
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii