Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:40 17 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministerul Energiei „România are cel mai mic preț al energiei electrice din regiune și al treilea cel mai mic din Uniunea Europeană”

ro

29 Apr, 2024 16:46 657 Marime text

 
  • România are luni, 29 aprilie 2024, cel mai mic preț al energiei electrice din regiune și al treilea cel mai mic din Uniunea Europeană.
     
România are luni, 29 aprilie 2024, cel mai mic preț al energiei electrice din regiune și al treilea cel mai mic din Uniunea Europeană, transmite un comunicat de presă din partea Ministerului Energiei.

Prețurile pentru energia electrică cu livrare luni, 29 aprilie, înregistrate pe piețele SPOT din țările membre plasează România în topul țărilor cu cele mai mici prețuri.

Cu aproape jumătate din energia electrică provenind din sursă solară și eoliană în orele de zi, prețul mediul înregistrat în țara noastră a fost de 55 euro/MWh, prețuri mai mici înregistrându-se doar în Suedia și Finlanda.

„Cei 3i care compun deviza mea la Ministerul Energiei: investiții, investiții, investiții. Deseori ne uităm la modelul energetic și prețurile din Spania sau Portugalia și iată că astăzi România are energia electrică mai ieftină decât în cele două țări, datorită aportului adus de energia verde în mixul energetic național. Am pus la treabă 18 miliarde de euro pentru investiții în energie, prin care plasăm România pe drumul independenței energetice, cu o energie curată și la prețuri corecte pentru gospodării și economie.

Accelerând investițiile și având o strategie și acțiuni bine definite, am reușit să obținem confirmarea Eurostat că România este în topul țărilor cu cele mai mici prețuri plătite de populație la energie electrică și gaze naturale.” a declarat Ministrul Energiei, Sebastian Burduja.


Reamintim că Eurostat a publicat recent statistica cu privire la prețurile plătite pentru energie electrică și gaze naturale de consumatorii casnici și non-casnici din cadrul Uniunii Europene (UE). România a avut în a doua jumătate a anului 2023 al treilea cel mai mic preț plătit de populație pentru gaze naturale și al cincilea pentru energie electrică.

De asemenea, în data de 25 aprilie, Ministerul Energiei a lansat două apeluri de proiecte din Fondul pentru Modernizare în cadrul Programului-cheie nr. 1 - Surse regenerabile de energie și stocarea energiei - Sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsum, respectiv Sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru proiecte privind societăți și regii autonome. Bugetul total alocat pentru cele două apeluri este 815 milioane euro, a încheiat sursa citată.


Citește și:
Compania Mamaia SA și directorul general, Ursu Carmen, trimiși în judecată de procurorii din Constanța!

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii