Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:34 06 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Este Ziua Mondială a Sănătății! ”Să construim o lume mai dreaptă și mai sănătoasă!”

ro

07 Apr, 2021 12:49 1482 Marime text



Astăzi, 7 aprilie 2021, este marcată Ziua Mondială a Sănătății.

Anul acesta, tematica zilei este „Să construim o lume mai dreaptă și mai sănătoasă”.

Data de 7 aprilie este legată de fondarea Organizației Mondiale a Sănătății, în 1948.

Potrivit OMS, citată pe rohealthreview.ro, pandemia de COVID-19 a lovit greu toate țările lumii, impactul puternic fiind resimțit în special de comunitățile deja vulnerabile. Peste tot în lume, există oameni, comunități, care au venituri zilnice reduse, condiții de trai și educație mai slabe, mai puține oportunități de angajare, acces redus la medii sigure, cum ar accesul la apă și sanitație sigură, produse alimentare sigure, servicii de sănătate. Toate aceste elemente conduc la suferințe inutile, la diferite boli care ar putea fi evitate și la decese premature.

Însă, aceste inegalități pot fi prevenite cu strategii care acordă o atenție sporită îmbunătățirii echității în sănătate, în special pentru grupurile cele mai vulnerabile și marginalizate, potrivit OMS.

Conform sursei citate, OMS vine cu un îndemn la acțiune pentru fiecare membru al societății:
  •     Să lucrăm împreună. Haideți să lucrăm cot la cot: comunitățile și persoanele afectate pentru a aborda cauzele inechităților, a identifica soluții și a le aborda. Cel mai mare impact poate fi obținut atunci când autoritățile și comunitățile lucrează împreună.
  •     Să colectăm date fiabile. Livrarea și colectarea datelor din sănătate clasificate în funcție de sex, vârstă, venit, educație, dizabilitate, locație geografică și alte caracteristici necesare vor fi deosebit de utile pentru a evalua inechitatea socială și a lupta cu ea.
  •     Să abordăm inechitățile. Cauzele inechităților trebuie abordate, iar investițiile în asistența medicală primară să fie crescute.
  •     Să acționăm dincolo de hotarele țării. De exemplu, numai atunci când putem proteja, testa și trata întreaga populație de pe Glob putem pune capăt pandemiei COVID-19. Pe lângă asigurarea unei aprovizionări echitabile cu vaccinuri, teste și tratamente, trebuie să consolidăm mecanismele naționale și internaționale și să construim încrederea și participarea comunității la nivel global.

La rândul său, Cristina Schipor, directorul Direcției de Sănătate Publică din Constanța, a făcut următoarele precizări:

“Pandemia de COVID-19 a lovit puternic întreaga lume. Este o perioadă extrem de dificilă pentru toată lumea. Presiunea pe sistemul sanitar și pe cadrele medicale este foarte mare. Pandemia ne-a învățat că numai împreună putem reuși. La mulți ani, tuturor cadrelor medicale.”



În 2020, Ziua mondială a sănătăţii a sărbătorit munca asistentelor medicale şi a moaşelor.

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii