Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:43 02 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Un an de la scrutinul din 10 iunie 2012 Cine a simţit gustul victoriei în urma alegerilor locale din vara trecută

ro

10 Jun, 2013 00:00 1313 Marime text
Astăzi se împlineşte un an de la alegerile locale din vara lui 2012. Anul trecut, pe vremea aceasta, scrutinul pentru primării şi pentru Consiliul Judeţean Constanţa scotea „pe piaţă” candidaţi care mai de care mai interesanţi, oameni cu notorietate sau, din contră, o serie de iluştri anonimi. Mulţi dintre foştii candidaţi la scrutinul din 10 iunie 2012 au rămas, şi ulterior alegerilor, necunoscuţi electoratului constănţean.

Competiţia a fost strânsă pentru Primăria Constanţa, dar şi pentru Consiliul Judeţean, pentru fiecare dintre aceste două instituţii înscriindu-se în cursă câte zece candidaţi. Scrutinul de anul trecut a adus schimbări la conducerea unora dintre primării, în sensul în care primari consideraţi invincibili au fost „detronaţi” de contracandidaţii lor.
Amintim, în cele ce urmează, care au fost câştigătorii alegerilor locale de anul trecut. Radu Mazăre şi-a adjudecat al patrulea mandat de primar al municipiului Constanţa, în vreme ce, după reperarea alegerilor, Primăria Mangalia a fost câştigată de independentul Cristian Radu, fostul comisar şef al Gărzii Financiare Constanţa. La conducerea Primăriei municipiului Medgidia a rămas liberalul Marian Iordache, Primăria Băneasa a fost câştigată de Ion Marin (PNL), iar la conducerea administraţiei publice locale din Cernavodă a revenit liberalul Gheorghe Hânsă.

Alegerile locale din 2012 nu au adus noutăţi la Eforie, primăria fiind câştigată şi de această dată de Ovidiu Brăiloiu. Acelaşi lucru s-a întâmplat la Hârşova, unde primar a rămas Tudorel Nădrag, dar nu din partea PDL, ci a USL.
Localitatea Murfatlar are un primar nou, în persoana social democratului Valentin Saghiu. Şi oraşul Ovidiu are un nou edil şef, de asemenea social democrat. Este vorba despre Valentin Scupra. Primarul oraşului Năvodari a rămas social democratul Nicolae Matei. Nici primarul din Negru Vodă nu a fost schimbat, la conducerea administraţiei locale rămânând, şi după 10 iunie 2012, Ion Nicolin  (PSD).
Liberalul Adrian Stan a reuşit să câştige al doilea mandat de primar în Techirghiol, iar Anton Burcea, al doilea mandat în comuna Adamclisi. La Agigea, primar a rămas social democratul Cristian Cîrjaliu, iar în comuna Albeşti, Gheorghe Moldovan. Primăria comunei Aliman a fost adjudecată de Gheorghe Topalu, cea a comunei Amzacea, de Constantin Radu, cea a localităţii 23 August de Mugur Mitrana, iar cea a comunei Bărăganu de Titu Neague.

La Castelu, Nicolae Anghel (PDL) a fost reconfirmat în funcţia de primar. Primăria Cerchezu a fost câştigată de Ion Constantinescu (USL), Chirnogeni - Gheorghe Manta (USL), Ciobanu - Tudorel Gurgu (PDL), Cobadin - Cristian Telehoi (USL), Ciocârlia - Traian Dragomir (PSD), Cogealac - Gheorghe Alexa (PNL), Comana - Ion Adam (USL), Corbu - Marian Gălbinaşu (PNL), Costineşti - Traian Cristea (PNL), Crucea - Gheorghe Frigioi (USL), Cumpăna - Mariana Gâju (USL), Cuza Vodă - Niculae Horneţ (PDL), Deleni - Marian Dan (PSD), Dobromir - Eugen Iliescu (PDL), Dumbrăveni - Gheorghe Cenuşă (PSD).
Primăria comunei Fântânele a fost adjudecată de liberalul Gheorghe Popescu, cea a localităţii Ghindăreşti, de Adrian Vartolomei (USL), a comunei  Gârliciu, de Constantin Cimpoiaşu (USL), iar a localităţii Grădina de social democrata Gabriela Iocobici.

Administraţia publică locală din Horia este condusă de Gigel Sava (USL), cea din comuna Independenţa de Cristea Gâscan (USL), cea din Ion Corvin de social democratul Dumitru Nedea, iar cea din localitatea Istria de Ioan Herdean (USL). Liberalul Iustin Nicolae Udrea a câştigat încă un mandat la conducerea Primăriei Limanu, iar Florin Onescu (USL), încă unul la Primăria Lipniţa. Dumitru Chiru (USL) a rămas primar în comuna Lumina, iar Gheorghe Chiriac (USL), la Mereni.
Liberalul Gheorghe Grameni este, şi după alegerile din 2012, primar al comunei constănţene Mihai Viteazu. Comuna Mihail Kogălniceanu are însă un primar nou, în persoana liberalei Ancuţa Belu. La Mircea Vodă a rămas primar Dumitru Dedu (PSD), iar la Nicolae Bălcescu, Viorel Bălan (PNL). Şi liberalul Gheorghe Chirciu a rămas primar al localităţii Oltina. Niculae Dragomir (USL) este şi acum gospodarul şef al comunei Ostrov. În aceeaşi situaţie se află Vasile Neicu (PSD), primar în Pantelimon.
Comuna Pecineaga are, de asemenea, un nou gospodar şef. Este vorba despre liberalul Lili Pâslaru. Cel de-al doilea primar independent din judeţ este Valentin Vrabie, şeful administraţiei locale din Peştera.

Democrat liberalul Vasile Delicoti a câştigat un nou mandat la conducerea Primăriei Poarta Alba. El este însă, în prezent, eliberat din funcţie, urmare a unui ordin al prefectului Eugen Bola, semnat în baza unei decizii de incompatibilitate dată de Agenţia Naţională de Integritate.
Mihalache Neamţu (PSD) a rămas primarul comunei Rasova, în vreme ce comuna Saligny a fost câştigată de social democratul Ion Beiu.
Şi localitatea Saraiu are un nou şef al administraţiei locale şi anume pe Dorinela Irimia (UNPR). Primar la Săcele este liberalul Ion Oprea, în Seimeni,  Lucian Blaj (USL), la Siliştea - Mihai Soare (USL), iar la Târguşor - Dumitru Dragu (PNŢCD).
Social democratul Gheorghe Murat nu a fost „detronat” de la Primăria Topalu în urma scrutinului de anul trecut. Nici Lucian Chitic nu a pierdut Primăria Tortoman, însă de data aceasta a candidat din partea USL, nu a Partidului Ecologist. Comuna Tuzla e în continuare condusă de social democratul Constantin Micu, iar la conducerea Primăriei Valu lui Traian a rămas Florin Mitroi (PNL). Primăria Vulturu e condusă tot de Marius Berbec, dar acesta din urmă nu a mai mers pe mâna ţărăniştilor, ci a USL.
Nu în ultimul rând, preşedinţia Consiliului Judeţean Constanţa a fost câştigată tot de social democratul Nicuşor Constantinescu.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii