Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:58 30 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Zmeura şi beneficiile pentru sănătate

ro

05 May, 2014 16:51 1843 Marime text

Zmeura nu conţine colesterol şi nici sodiu, garantând, însă, aportul de proteine, firbe şi a doar 120 de calorii pentru o porţie de 250 de grame.
În fitoterapie se utilizează atât fructele, cât şi frunzele tinere şi mugurii. Palnta conţine pectine, diferişi aicizi, caroten, cupru, calciu, fier, iod, potasiu, magneziu, fosfor şi vitaminele A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C şi E, având efect astringent, dezinfectant, tonic, stomahic, depurativ şi laxativ.
Poate scădea aciditatea gastrică , are rol în prevenirea afecţiunilor cardiace şi normalizarea tensiunii arteriale. Datorită numărului impresionant de vitamine, minerale şi nutrienţi conţinut, zmeura poate contribui la prevenirea şi tratatrea a numeroase afecţiuni prin consumarea fructului în formă proaspătă sau utilizarea infuziei de muguri, praf de frunze şi muguri sau tinctură.
Este indicată celor care suferă de diabet, datorită conţinutul redus de zaharuri. Are capacitatea de a stabiliza glicemia şi de a stimula pancreasul, prevenind, astfel, complicaţiile cardiovasculare ale diabetului.
Datorită numărului mare de antioxidanţi întâlniţi în acest fructe delicioase, au rolul de a preveni îmbătânirea prematură şi de a reduce riscul de apariţie al cancerului. Antioxidanţii protejează celulele de deteriorarea cauzată de radicalii liberi, iar antocianinele (coloranţii care-i oferă roşul superb) stimulează producerea colagenului, garantând un ten sănătos, tânăr şi strălucitor. Consumul de zmeură este indicat şi copiilor deorece din zmeură se extrage xilitolul, un îndulcitor artificial folosit mai ales în tratarea şi prevenirea cariilor dentare.
În plus, pe lângă faptul că îţi menţine sănătatea, zmeura este un aliment ideal pentru persoanele care sunt la dietă. Consumul a peste 200 de grame de zmeură la o masă garantează inhibarea senzaţiei de foame, iar fibrele conţinute protejează vasele sanguine de depunerile de grăsime. 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii