Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:42 30 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Case cadou pentru politisti pe final de mandat

ro

05 Jan, 2009 14:09 1038 Marime text

Pe final de mandat, ministrul Cristian David a semnat un ordin prin care poliţiştii pot să-şi cumpere locuinţele de serviciu în rate pe 20 de ani şi cu o dobândă fixă de 5%.

În ultimele zile de mandat a guvernului condus de Călin Popescu- Tăriceanu, pe 11 decembrie 2008, ministrul Cristian David a semnat un ordin pentru a da posibilitatea unor angajaţi ai Ministerului Internelor şi Reformei Admininstrative (MIRA) să-şi cumpere locuinţele de serviciu la preţuri modice, în rate pe 20 de ani şi cu dobândă de 5% pe an, la credit în lei.

Deşi MIRA a anunţat că nu va mai scoate la vânzare nicio locuinţă, Cristian David face posibilă cumpărarea de case pentru poliţişti. Mai mult, locuinţele care sunt scoase la vânzare către chiriaşii MIRA lipsesc din Ordinul publicat în Monitorul Oficial. Inclusiv evaluarea apartamentului scos la vânzare este suportată tot de minister. Actualii chiriaşi - angajaţii MIRA sau urmaşi ai acestora vor beneficia de posibilitatea de a le plăti în rate pe termen de 20 de ani, cu o dobândă anuală de doar 5%, la credite în lei moştenirile lăsate de părinţii angajaţi MIRA.
 
„Rata se determină prin împărţirea preţului de vânzare stabilit în condiţiile art. 4 din Lege (Legea 562/2004, modificată prin Legea 357/2006, n.r.), la perioada de plată, în luni, stabilită prin contract, iar dobânda se calculează lunar, prin aplicarea cotei lunare de dobândă la suma rămasă de plată. Cota lunară de dobândă se determină prin împărţirea cotei anuale de 5% la 12 luni", se precizează în articolul 15, punctul 4 al Ordinului de ministru nr. 578 din 11 decembrie 2008. Contrastantă este diferenţa dintre dobânda fixă de 5% şi dobânzile practicate de băncile comerciale între 12% şi 25% pentru creditele imobiliare în moneda naţională. Mai mult, în cazul în care beneficiarul ar dori să ramburseze în avans creditul, banca îi percepe un comision de rambursare. În cazul angajaţilor MIRA care îşi vor lua în proprietate locuinţele de serviciu, nu există un astfel de comision.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii