Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
06:29 17 12 2017 Citeste un ziar liber! Unde ne gasiti?

CJE Constanța și Asociația Elevilor din Constanţa au trimis o scrisoare deschisă Inspectorului Școlar General

ro

07 Jan, 2014 10:50 1653 Marime text
Asociația Elevilor din Constanța împreună cu Consiliul Județean al Elevilor Constanța au trimis luni, 6 ianuarie 2014, o scrisoare deschisă adresată domnului Inspector Școlar General cu privire la problema neacordării subvenției pentru transportul local în comun pentru elevii din municipiul Constanța.
 Liderii elevilor solicită rezolvarea prezentei problemei ce dateaza din anul 2004, prin aprobarea Hotărârii Consiliului Local nr. 17 din 2004 ce discriminează beneficiarii subvenției la transportul local în comun. Legea învățământului nr. 84 din 1995, prin art. 176 alin. (1) acordă reducere la transportul local în comun atât elevilor cât și studenților. Astfel, odată cu intrarea în vigoare a HCL nr. 17/2004 Municipiul Constanța refuză aplicarea corectă a legii învățământului. În anul 2010, Consiliul Local a adoptat Hotărârea nr. 3 / 2010 care elimină acordarea de reducere pentru studenți. Noua lege a educației, adoptată în anul 2011 reconfirmă această măsură socială de a subvenționa transportul local în comun pentru toți elevii și studenți (art. 84 alin. (1) respectiv art. 205 alin. (2) din Legea Educației Naționale).
    
RATC Constanța a anunțat public faptul că nu vinde abonamente cu preț redus deoarece unitățile de învățământ trebuie să deconteze 50% din tarif așa cum prevede legea. Consiliul Județean al Elevilor Constanța a solicitat punctul de vedere al Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice pe această temă. Răspunsul autorității centrale a fost că Primarul Municipiului stabilește cu directorii unităților de învățământ modul de acordare a reducerii pentru elevi. Din informațiile noastre, în contractul de management încheiat de Primarul Municipiului cu directorii unităților de învățământ nu este precizat acest lucru.
 Din punctul nostru de vedere     exista o fugă de responsabilitate. Tarifele practicate de RATC sunt destul de ridicate față de regiile din alte municipii. Noi ne-am întrebat colegii din alte municipii și aceștia beneficiază de reducere fără nici cea mai mică problemă. De exemplu un elev în București plătește 25 de lei pentru toate liniile în timp ce un elev din Constanța plătește 55 lei pentru o linie, 80 de lei pentru două linii sau 110 lei pentru toate liniile.  În Timișoara elevii au gratuitate la transportul local în comun. De ce trebuie să fie dezavantajați elevii din Constanța ?” a declarat Andrei Gîlcă, președintele Consiliului Județean al Elevilor Constanța.

Considerăm că Inspectoratul Școlar Județean împreună cu Primăria Municipiului Constanța au datoria să rezolve această problemă în sensul respectării legii. Acest ping-pong între autorități nu este benefic nimănui. Problema există deja de 10 ani. Până când trebuie să mai continue ?” a declarat Alexandru Bajdechi, președintele Asociației Elevilor din Constanța
 
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii