Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
09:26 17 11 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE. Poziţia CJE Consiliul Naţional al Elevilor a invalidat alegerile de la Constanţa (document)

ro

22 Apr, 2015 18:55 1206 Marime text
În data de 20 aprilie 2015 a avut loc în municipiul Constanța Adunarea Generală a Consiliului Județean al Elevilor Constanța, în cadrul căruia s-a organizat procesul electoral pentru alegerea președintelui Consiliului Județean al Elevilor.
 
Cu toate că structura reprezentativă a elevilor la nivel județean a validat rezultatul alegerilor, Consiliul Național al Elevilor s-a autosesizat și a stabilit că modul în care acestea au decurs a încălcat Regulamentului de Organizare și Funcționare a Consiliului Național al Elevilor, aprobat prin OMECTS nr. 4247/2010, publicat în Monitorul Oficial nr. 469/2010 și astfel a hotărât invalidarea procesului electoral.
 
În secţiunea Documente se regăseşte decizia emisă de către președintele Consiliului Național al Elevilor.

UPDATE - Comunicatul CJE Constanţa. Redăm integral comunicatul transmis redacţiei cotidianului ZIUA de Constanţa de reprezentanţii CJE Constanţa 


Luni, 20.04.2015, s-a desfasurat Adunarea Generala Extraordinara a Consiliului Judetean al Elevilor Constanta, in care s-a organizat sesiunea electorala pentru ocuparea functiilor vacante din Biroul Executiv. Aceasta a avut loc ca urmare a demisiei lui Calin Stefanopol din functia de Presedinte, intrata in vigoare din data de 24.03.2015 si a neintrunirii limitei minime de cvorum in cadrul sedintei din data de 02.04.2015, conform art 50 din ROF CNE. ( la acea data au fost prezenti 26 de presedinti cu drept de vot, adica de liceu si 7 presedinti CSE Junior). 
    Sedinta din 20.04.2015 a fost staturara, intrucat au fost prezenti 30 de presedinti CSE cu drept de vot si a 7 presedinti CSE Junior cu drept de observator , rezultatele fiind urmatoarele: 
•    Apetroaei Miruna este noul presedinte al Consiliului Judetean al Elevilor Constanta primind aprobarea a 27/30 de elevi.
•    Cozarciuc Alexandru nu a fost validat de membrii Adunarii Generale pentru functia de vicepresedinte, primind aprobarea a 10/30 de presedinti pentru ocuparea acestui post. 
•    Nadoleanu Vlad a fost ales Director pe Departamentul de Concursuri Scolare si Extrascolare primind aprobarea a 24/30 de presedinti.
La votarea candidatilor au participat doar presedintii CSE de liceu conform urmatoarelor regulamente: 
•    ROF CJE CONSTANTA- Art 2 În cadrul Consiliului Județean al Elevilor, au drept de vot doar președinții de Consilii Școlare ale Elevilor la nivel liceal, președinții de Consilii Școlare ale Elevilor la nivel gimnazial având doar statut de observator, constituirea Consiliilor Școlare ale Elevilor la nivel gimnazial nefiind obligatorie. (adoptat in luna Inuarie 2015 in timpul mandatului Presedintelui Calin Stefanopol)
•    Statut CNE cu privire la CSE Junior  ( doar ca nota informativa intrucat nu a fost aprobat prin Ordin de Minister) 
Mentionam ca la nivel national niciun Consiliu Judetean nu isi alege conducerea prin votul presedintilor de gimnaziu.
Astfel, Biroul Executiv al Consiliului Judetean al Elevilor Constanta o recunoaste pe eleva Apetroaei Miruna  ca fiind noul Presedinte al structurii mai sus mentionate, iar Presedintele Consiliului Regional al Elevilor Sud Est, Draghici Alexandru, care a fost prezent la sesiunea electorala si care a prezidat sedinta a validat decizia Adunarii Generale. 
In baza hotararii 5/21.04.2015 a Adunarii Generale a Consiliului Regional al Elevilor Sud Est, procesul electoral din data de 20.04.2015 a fost validat, astfel membrii cu drept de vot din Consiliul Regional al Elevilor SE fiind convinsi de respectarea ROF-ului si a Metodologiei.
Astfel, CJE Constanta si CRE SE se dezic de decizia Presedintelui Consiliului National al Elevilor, care, conform art 9 (6), nu are dreptul de a incalca autonomia CJE/CRE.
De asemenea, in „Hotararea” Presedintelui CNE este stipulat „Constatând lipsa de competență a Adunării Generale a Consiliului Regional al Elevilor Sud-Est de a emite hotărâri”, afirmatie ce contravine Art. 42  din ROF CNE „Atribuțiile funcțiile de la nivel CRE sunt aceleași cu atribuțiile funcțiilor omologe de la nivel CNE (cu adaptările de proporționalitate necesare).”. Astfel, consultam art 28 (j), (k), (l):
Art. 28 Preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor are următoarele atribuţii: 
(j) Asigură respectarea prezentului Regulament de către toţi membrii Consiliului Naţional al Elevilor.
k. Asigură desfăşurarea discuţiilor într-un spirit de corectitudine şi respectare a disciplinei şi libertăţii de exprimare a tuturor membrilor Consiliului Naţional al Elevilor.
 l. Propune spre adoptare hotărârile Consiliului Naţional al Elevilor.
     In concluzie, cu adaptarile de proportionalitate necesare, CRE SE a asigurat respectarea prezentului Regulament de către toţi membrii Consiliului Judetean al Elevilor Constanta, a asigurat desfăşurarea discuţiilor într-un spirit de corectitudine şi respectarea disciplinei şi libertăţii de exprimare a tuturor membrilor Consiliului Judetean al Elevilor Constanta in cadrul Adunarii Generale din 20.04.2015 si a propus spre adoptare hotararea Adunarii Generale a Consiliului Judetean al Elevilor Constanta de a o numi pe Apetroaei Miruna Presedintele structurii mentionate, catre Consiliul Regional al Elevilor Sud Est, decizie care a fost aprobata.

    Consiliul Judetean al Elevilor Constanta cere Consiliului National al Elevilor si, in special, Presedintelui in functie, Horia Onita, respectarea:
1.    Regulamentului de Organizare si Functionare CNE
2.    Autonomiei CJE/CRE
3.    Hotararii Adunarii Generale a CJE Constanta de a o numi in functia de Presedinte pe Apetroaei Miruna

 

Ti-a placut articolul?

Comentarii