Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:37 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Recomandări pentru o alimentaţie sănătoasă în sezonul cald

ro

06 Jun, 2015 00:00 1590 Marime text
Sănătatea, energia şi vitalitatea organismului depind de o alimentaţie sănătoasă, cât mai variată şi mai naturală, fără prea mult ulei, zahăr, grăsime şi sare. Medicii nutriţionişti ne atrag atenţia că trebuie să consumăm mai puţin, mai ales vara, dar nu numai, produsele care conţin sare multă: alunele sărate, murăturile, sarea de usturoi; zaharuri: produse de patiserie, zahăr, prăjituri, dulciuri, îngheţată, siropuri; alimente care conţin colesterol mult: mezeluri, carne, produse lactate nedegresate. De asemenea, nu sunt indicate, în exces, alcoolul, tutunul şi cofeina (cafeaua, ceaiul negru, băuturile acidulate).
 
Cu toţii ştim că ţigările şi alcoolul ne influenţează în mod negativ sănătatea. În continuare, vom afla cum aceste vicii acţionează asupra funcţionarii organismului uman, în special în cazul existenţei unor afecţiuni.
Astfel, persoanele care fumează sunt predispuse la boli arteriale, astm, bronşite, cancer, depresie, osteoporoză, chiar şi pierderea vitaminei C din organism (în momentul când se fumează o ţigară), dar şi o îmbătrânire mai rapidă a pielii şi o vindecare a rănilor şi leziunilor mult mai lentă decât în cazul unui organism sănătos care nu este dependent de ţigări.
 
Alcoolul consumat în exces atacă în principal ficatul, dar are şi efecte asupra somnului (provoacă insomnii), favorizează depresia (ca efect terminal), duce la gastrită şi tulburări hepatice.
Pentru a scapă de aceste dependenţe (tutun şi alcool), pacienţilor li se recomandă să consume alimente bogate în proteine şi carbohidraţi: orez brun, pâine integrală şi multe lichide (non-alcoolice) şi să evite pe cât de mult posibil alimentele care conţin zahăr.
 
În schimb, este recomandat consumul de fructe şi legume: mere, salată proaspătă, cartofi, mazăre, kiwi, varză, coacăze, ceapă, usturoi, cereale integrale: grâu, porumb, ovăz, orez brun, dar şi ceaiuri din plante medicinale sau limonadă.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii