Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:30 29 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vrei să mănânci mai sănătos? Iată cum poți începe

ro

02 Apr, 2024 12:56 417 Marime text
O alimentaţie sănătoasă îţi va aduce o mulţime de beneficii pe termen lung. Te vei bucura de mai multă energie, de un sistem imunitar mai puternic, în timp ce previi apariţia bolilor cronice, precum diabetul.

Hrana sănătoasă nu trebuie asociată cu diete restrictive, dimpotrivă. Alimentaţia echilibrată înseamnă să consumi produse pline de nutrienţi, care să îi ofere organismului tău toţi macronutrientii şi micronutrientii esenţiali.

Dacă îţi doreşti să mănânci mai sănătos, citeşte mai jos câteva soluţii uşor de pus în aplicare:
 

Hidratează-te



Hidratarea este esenţială dacă îţi doreşti să adopţi un stil de viaţă sănătos. Apa este implicată în mai multe funcţii de bază ale organismului, de la digestie şi până păstrarea unei temperaturi normale. Astfel, printre primii paşi pe care trebuie să îi faci dacă vrei să ai o alimentaţie sănătoasă se numără şi hidratarea corespunzătoare.

Renunţă la consumul de zahăr în cantităţi mari



Zahărul poate avea efecte negative asupra organismului şi este asociat cu o mulţime de afecţiuni cronice, de la hipertensiune la diabet. Astfel, pentru o alimentaţie sănătoasă, este important să reduci la minim consumul de zahăr. În mod ideal, acesta ar trebui să devină o raritate în alimentaţia de bază. Poţi să îţi satisfaci pofta de dulce cu fructe, prăjituri îndulcite cu miere sau curmale ori dulceţuri fără zahăr adăugat, în cantităţi mici.
 

Planifică-ţi mesele



O alimentaţie sănătoasă nu este doar despre ce mănânci, ci şi despre cum mănânci. Pentru a favoriza o digestie sănătoasă, încearcă să ai un program regulat de mese. O masă pe zi nu înseamnă o alimentaţie sănătoasă, nici lupta constantă cu senzaţia de foame. Un plan alimentar cu 3 mese şi două gustări poate fi un punct de pornire bun, însă se poate ajusta în funcţie de nevoile tale şi programul tău.

Ordonează frigiderul



Atunci când îţi doreşti să mănânci echilibrat, ordonează frigiderul sau combina frigorifică, astfel încât să îţi uşurezi munca. Un frigider ordonat, plin cu alimente hrănitoare, te va ajuta să alcătuieşti mese echilibrate mai repede şi mai uşor. Încearcă să ai cât mai multe legume, fructe și lactate de calitate în frigider şi încearcă să elimini produsele ultraprocesate sau pline de grăsimi nesănătoase.
De asemenea, pentru o calitate ridicată a hranei, asigură-te că depozitezi corect toate alimentele, de la fructe şi până la carne. Un frigider Beko poate fi o opţiune foarte bună dacă îţi doreşti un model cu tehnologii avansate, care să te ajute să depozitezi corect orice tip de aliment.
 

Alcătuieşte o listă de cumpărături



Nu este niciodată o idee bună să mergi la cumpărături fără o listă bine pusă la punct, deoarece este posibil să cazi pradă tentaţiei de a cumpăra tot felul de alimente de care n-ai nevoie. Asigură-te că ai mereu o listă de cumpărături completă când pleci la supermarket. Ca să alcătuieşti lista uşor, încearcă să ai un plan de mese pe cel puţin câteva zile, strucurat pe feluri de mâncare principale şi gustări.

Setează-ţi obiectivele



Obiectivele în ceea ce priveşte alimentaţia sunt importante atunci când vrei să faci o schimbare în viaţa ta. Decide de ce te interesează să mănânci mai sănătos. Vrei să previi anumite afecţiuni cronice? Ai recomandări în acest sens de la doctor? Vrei să slăbeşti? Vrei să te apuci sport? Ce anume te motivează în această schimbare? Dacă descoperi motivele, va fi mai uşor să acţionezi corect pentru a-ţi atinge obiectivele şi a face o schimbare de durată.

Pregăteşte gustări hrănitoare



Dacă ai tendinţa de a alege snackuri nesănătoase, precum dulciurile procesate, chipsurile sau alimentele bogate în grăsimi saturate, există soluţii simple ca să inlocuiesi astfel de gustări. Poţi prepara acasă o mulţime de snackuri sănătoase şi gustoase.


Printre cele mai simple reţete se numără cartofii prăjiţi la cuptor, cu ulei de măsline şi condimente, bomboanele din fructe uscate, ciocolată neagră şi fulgi de cocos sau ardeiul gras umplut cu guacamole.

Consumă mai multe fructe şi legume proaspete



Fructele şi legumele proaspete sunt surse excelente de micronutrienti, mai exact vitamine şi minerale. O schimbare mică şi simplă către o alimentaţie sănătoasă reprezintă introducerea în dietă a fructelor şi legumelor proaspete. Optează pentru soiuri diverse, pe care să le consumi fie ca atare, fie în salate sau gustări.

Cere sfatul unui nutriţionist



Dacă vrei să începi să mănânci mai sănătos, este o idee bună să începi cu un consult la nutriţionist. Acesta îţi poate da recomandări personalizate, în funcţie de starea ta de sănătate. Mai mult, te poate ajuta şi cu planuri alimentare, astfel încât să îţi fie mai uşor să faci această schimbare.

Pentru o alimentaţie echilibrată, elimină din dietă sucurile de comerţ şi alimentele ultraprocesate şi include legumele proaspete, lactatele de calitate, cerealele integrale şi carnea slabă. Mai apoi, hidratează-te corespunzător si include sportul în rutina ta, ca să te bucuri de toate beneficiile unui stil de viaţă sănătos.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii