Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:05 20 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dosarul Retrocedărilor Apele Române, la proces cu Primăria Constanța, pentru un teren recuperat de la Holland Development Group. Judecătoria a refuzat cazul (documente)

ro

07 Oct, 2021 00:00 2776 Marime text
  • Este vorba despre o suprafață de 500 de metri pătrați de plajă, situată în Faleză Nord, pe strada Ion Rațiu, zona bloc PA5, lot 3.
  • Terenul fusese retrocedat prin Dispoziția nr. 3332/2003, semnată de fostul primar Radu Mazăre, companiei Holland Development Group SA.
  • Dispoziția a fost desființată de Înalta Curte de Casație și Justiție, iar terenul, alături de alte suprafețe, a fost trecut în domeniul privat al municipiului Constanța, prin HCL nr. 249/2019.
  • Judecătoria Constanța și-a declinat competența de soluționare a cauzei în favoarea Tribunalului Constanța.
  • Dispoziția 3332/2003, alături de HCL 249/2019 pot fi consultate în Secțiunea Documente.
 
Unul dintre terenurile recuperate din Dosarul Retrocedărilor din Constanța, ce fusese atribuit inițial de fostul primar Radu Mazăre companiei Holland Development Group, este în centrul unui nou proces deschis de Apele Române Primăriei Constanța.
 
Concret, este vorba despre o suprafață de 500 de metri pătrați de plajă, situată în Faleză Nord, pe strada Ion Rațiu, zona bloc PA5, lot 3.
 
Administrația Națională Apele Române spune că municipalitatea nu ar fi trebuit să îți intabuleze dreptul de proprietate asupra terenului, acesta aparținând statului român și fiind în administarea ANAR.
 
În replică, reprezentanții Primăriei Constanța au solicitat respingerea acțiunii, arătând că terenul în cauză a fost scos din evidențele Holland Development Group SA prin HCL nr. 249/25.06.2019 și trecut în domeniul privat al Municipiului Constanța având în vedere decizia pronunțată de instanța supremă în Dosarul Retrocedărilor din Constanța.
 
La rândul lor, magistrații Judecătoriei Constanța au decis să nu analizeze cazul pe fond, declinându-și competența în favoarea colegilor de la Tribunalului Constanța.
 
Plaja litoralului românesc
 
Este vorba despre dosarul civil 10246/212/2020, ce are ca obiect o revendicare imobiliară, în care reclamant este Administrația Națională Apele Române, prin Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral, iar pârâți sunt Municipiul Constanța prin Primar și Consiliul Local Constanța.
 
Potrivit Hotărârii nr. 2099/2021 a Judecătoriei Constanța, prin care cazul a fost declinat la Tribunal, document citat pe Jurindex, ANAR-ABADL a solicitat, în contradictoriu cu pârâții, „revendicarea imobilului teren – plaja litoralului românesc – în suprafață de 500 mp, situat în loc. Constanța, strada Ion Rațiu, blocul PA5, lot 3, Jud.Constanța“.
 
De asemenea, reprezentanții ANAR au cerut rectificarea cărții funciare a imobilului „în sensul radierii mențiunilor cu privire la dreptul de proprietate asupra imobilului înscris în favoarea Municipiului Constanța“, dar și cheltuielile de judecată.
 
„Reclamanta a arătat că suprafața de teren revendicată aparține domeniului public si este in administrarea reclamantei iar acțiunea în revendicarea domeniului public este imprescriptibilă. În motivarea în drept a cererii, au fost invocate dispozițiile Legii nr. 213/1998, ale Legii Apelor nr. 107/1996, ale OUG nr. 107/2002, ale OUG nr. 202/2002 și ale Codului Administrativ“, se arată în hotărârea citată pe www.rolii.ro.
 
La rândul său, Statul Român prin Ministerul Finanțelor, inițial pârât în proces, s-a alăturat acțiunii deschise de Apele Române.
 
Terenul, trecut în domeniul privat al municipiului
 
Reprezentanții Municipiului Constanța au cerut respingerea cererii ca neîntemeiată.
 
„În esență s-a arătat că terenul în cauză a fost scos din evidentele Holland Development Group S.A prin HCL 249/25.06.2019 și trecut în domeniul privat al Municipiului Constanta având în vedere Decizia ICCJ nr.32/07.02.2019 prin care s-a dispus restabilirea situației anterioare săvârșirii infracțiunilor, în sensul revenirii unor terenuri în domeniul public sau privat al UAT Constanța“.
 
Amintim, prin Decizia 32/A/07.02.2019 a Înaltei Curți de Casație și Justiție a fost soluționat Dosarul Retrocedărilor din Constanța. Instanța supremă a desființat o serie de înscrisuri, printre care și Dispoziția nr. 3332/2003, semnată de fostul primar Radu Mazăre, prin care terenul în discuție era atribuit companiei Holland Development Group SA.
 
Dispoziția 3332/2003, alături de HCL 249/2019 pot fi consultate în Secțiunea Documente.
 
Pentru a reveni la procesul din instanță, Judecătoria Constanța a inovcat din oficiu excepția necompetenței materiale a instanței, arătând că „judecătoriile pot soluționa cererile evaluabile în bani în valoare de până la 200.000 de lei inclusiv, indiferent de calitatea părților, profesioniști sau neprofesioniști“.


 
Dosarul, declinat la Tribunal
 
„Instanța observă, raportat la valorile orientative ale terenurilor intravilane situate în loc. Constanța, jud. Constanța, strada Ion Rațiu, zona PA.2 (Faleză Nord, Delfinariu) valoarea unui metru pătrat de teren liber este de 310 euro“, se arată în motivarea hotărârii instanței.
 
Totodată, judecătorii au precizat că „instanța nu va avea în considerare, la stabilirea valorii obiectului cererii, valoarea de inventar a plajelor litoralului românesc stabilită prin HG nr. 1705/2006 la suma de 1,37 lei/mp (f. 27) deoarece această valoare este vădit derizorie față de locul situării terenului litigios și nu are la bază un raport de evaluare“.
 
În aceste condiții, „instanța constată că valoarea capătului de cerere având ca obiect revendicare este de este de (500 mp x 310 euro = 155.000 euro -echivalent în lei da data introducerii cererii 750.200 lei), valoare ce atrage competența Tribunalului“.
 
Astfel, dosarul a fost declinat Tribunalului Constanța, în prezent aflându-se în atenția completului Fond civil 5, prezidat de magistratul Crina Popescu.
 
Oricare va fi decizia Tribunalului Constanța, aceasta va putea fi atacată la instanța superioară.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:
Cum a închis Curtea Supremă dosarul „triunghiului“ Darie – Pușcași – Holland Development
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii